Bilić i VBA: Od ljubavi do razlaza preko noći

VBA juče otpustio Splićanina, na klupu sjeo Sem Alardajs

13914 pregleda 4 komentar(a)
Bilić, Foto: Reuters
Bilić, Foto: Reuters

U sezoni 2017/2018 VBA je ispao iz Premijer lige - "vrećice" su tada osvojile 31 bod, zauzele posljednje mjesto u ligi i poslije osam godina otišli u Čempionšip.

Već poslije prve sezone (2018/2019) u drugoj ligi imali su šansu da se vrate ponovo u elitu, ali su u plej-ofu ispali od Aston Vile, koja je u finalu na "Vembliju" savladala Derbi i izborila promociju.

Tog ljeta na "Hotornsu" su krenuli u potragu za novim menadžerom, a izbor je pomalo neočekivano pao na hrvatskog stručnjaka Slavena Bilića, koji je u tom trenutku bio bez posla nakon otkaza u Al-Itihadu. Prilika za povratak na Ostrvo nije smjela da se propusti i popularni Nane je u junu prošle godine stigao u Zapadni Midlends.

Potpisao je ugovor na dvije godine, a cilj je bio da do kraja mandata tim uvede u Premijer ligu.

Bilić je po dolasku morao da formira potpuno novi sastav. Tokom ljeta Kreg Doson otišao je u Votford, Džej Rodriges u Barnli, Dvajt Gejl vratio se u Njukasl nakon pozajmice, a Harvi Barns je otišao u Lester. Navijače VBA posebno je bolio odlazak Gejla i Rodrigesa, koji su u sezoni 2018/2019 postigli ukupno 45 golova.

Bilić je ostao bez kičme tima, ali je pogodio sa pojačanjima. Na pozajmice su došli Mateus Pereira iz lisabonskog Sportinga i Grejdi Diangana iz Vest Hema - igrači koji su promijenili stil igre VBA, unijeli kreativnost, oplemenili igru i stvorili jednu napadačku raznovrsnost. Njima su priključeni Čarli Ostin, Romejn Sojers i Semi Adžai.

Pereira i Diangana su bili motor ekipe i VBA prošlu sezonu u Čempionšipu i prvu pod Bilićevim vođstvom počinje sjajno. Atraktivan, napadački fudbal vodi ih do prvog mjesta na kraju 2019. godine - jedina ekipa kojoj do januara nijesu dali gol bio je Lids.

Ali, Čempionšip je dugo, iscrpljujuće takmičenje, sezona je duga, a prošla je bila nikad duža - nastavljena je u junu nakon pauze zbog pandemije koronavirusa i VBA je nakon "restarta" krenuo nešto sporije. I dalje su bili u vrhu, ali su se za direktan plasman u Premijer ligu borili do posljednjeg kola kada im je bod protiv KPR-a obezbijedio plasman u elitu.

Bilić je cilj ispunio godinu ranije od očekivanog i navijači su bili zadovoljni. Posebno oni najpoznatiji - Goran Ivanišević i Erik Klepton.

Ali došla je Premijer liga i na "Hotornsu" su se uznemirili duhovi. Sa ovakvim igračkim kadrom potpuno je logično bilo da se ekipa bori za opstanak, a pojačanja nije bilo ni u najavi. Otkupljeni su ugovori Pereire i Diangane, a jedino zvučno pojačanje je Branislav Ivanović. Stigli su Kalum Robinson iz Šefilda i Karlan Grant iz Hadersfilda, ali nijesu ispunili očekivanja. Poređenja radi, novajlija u ligi, Lids, na poajčanja je potrošio skoro 100 miliona funti.

Svjestan kvaliteta, kako svog tima, tako i konkurencije Bilić je strpljivo radio. Sezonu je počeo porazima od Lestera i Evertona, a onda je u trećem kolu na "Hotorns" došao Čelsi i VBA je bio nadomak pobjede - vodili su 3:0 na poluvremenu, imali tri boda u džepu, a na kraju je meč završen 3:3.

Pobjede nije bilo sve do desetog kola 28. novembra kada je VBA na svom stadionu savladao najgori tim u ligi - Šefild junajted (1:0). Bilić je tu kupio vrijeme, a kada je ekipa osvojila bod protiv Mančester sitija u utorak, djelovalo je da je u taboru "vrećica" mirno. I onda je juče odjeknula vijesti - VBA je smijenio menadžera Slavena Bilića.

Iz kluba je uslijedila prilično hladna reakcija - zahvalili su se Biliću i njegovom stručnom štabu na ostvarenim rezultatima i kazali da trenutnu situaciju neće dalje komentarisati.

Bilićev otkaz iznenadio je mnoge na Ostrvu - Murinjo, Solskjer i mnogi drugi bili su iznenađeni ovim potezom. Splićanin je, saglasni su mnogi, izvukao maksimum iz ekipe. Jer, VBA je i dalje u igri, iako ima samo sedam bodova - Fulam, prvi tim iznad crte ima dva više i borba za opstanak će se i dalje vodiiti.

A u toj borbi VBA će predvoditi Sem Alardajs, specijalista za ovakve siutuacije, koji je naslijedio Bilića.

Bonus video: