Seltin talisman

Priča o Jagu Aspasu je priča o romantičnoj strani fudbala. O još jednom igraču koji je karijeru posvetio jednom klubu, o dječaku koji je otišao iz ribarskog naselja i mirno more pronašao u Selti

6429 pregleda 0 komentar(a)
Jago Aspas, Foto: Twitter.com/LaLigaLowdown
Jago Aspas, Foto: Twitter.com/LaLigaLowdown

U novu sezonu Selta je krenula nešto sporije - u prvih deset kola La Lige ostvarila je jedan trijumf, uz četiri remija. Ukupno sedam bodova i tim iz Galicije bio je u donjem dijelu tabele.

Uspon je počeo krajem novembra kada je Selta na “Balaidosu“ pobijedila Granadu 3:1 i najavila izlazak iz krize. A taj izlazak bio je u velikom stilu - trijumf protiv Granade bio je prvi od četiri uzastopna. Serija je prekinuta na gostovanju Hetafeu, a meč je završen 1:1.

Seltin uspon počeo je sa odličnim partijama njenog napadača Jaga Aspasa. Kako sezona odmiče, Aspas igra sjajno i ponovo je jedan od najubojitijih napadača La Lige. Na posljednjih osam mečeva ima po pet golova i asistencija i ponovo se aktuelizovala priča da Selta sa njim i bez njega nije isti tim.

A Jago Aspas je simbol kluba. Rođen u Moanji, opštini udaljenoj 19 kilometara od Viga, odrastao je sanjajući Seltin plavo-bijeli dres. Želju da zaigra u mlađim kategorijama ispunio mu je ujak, a za taj prvi susret i trening vezana je jedna anegdota. Osmogodišnji Jago došao je na prvi trening, ali su mu rekli da primaju dječake koji imaju devet godina. Tada je Aspasov ujak došao na ideju i rekao mu da prevari tadašnje trenere i kaže im da i on ima devet, a ne osam godina. Tako je sve počelo...

Kako su godine prolazile, Aspas je napredovao i stigao prvo do B, a potom i do prvog tima Selte. Debitovao je u sezoni 2007/2008 protiv Salamanke, ali mnogo više od debija, pamti se njegov drugi nastup, sezonu kasnije kada je protiv Alavesa ušao u igru pri rezultatu 0:0 i postigao dva gola u pobjedi svoje ekipe, zahvaljujući kojima je Selta ostala u drugoj ligi. Nakon tog meča stvorena je neraskidiva veza između navijača i Aspasa.

Sezona 2011/2012 je period potpune afirmacije u prvom timu. Selta je poslije pet godina uspjela da izbori plasman u La Ligu, a omaleni napadač postigao je 23 gola. Tadašnji trener, Paćo Erera u formaciji 4-3-3 koristio ga je na poziciji lažne devetke, pa je Aspas - nakon što je prvo ekipi omogućio da opstane u drugoj ligi - postao heroj i prilikom plasmana u elitu.

A u La Ligi je vođena velika borba za opstanak - Erera je smijenjen u februaru, naslijedio ga je Abel Resino, ali je ekipa, uz sve poteškoće uspjela da se zadrži u sigurnoj zoni, sa bodom više od Majorke i dva više od velikog rivala - Deportiva La Korunje. Na 38 utakmica postigli su 37 golova, od toga je Aspas 12 puta zatresao mrežu.

Na kraju sezone, pomalo iznenađujuće, Španac je otišao u Liverpul. Ispostaviće se da je to bio najgori potez u njegovoj karijeri. U konkurenciji Danijela Staridža i Luisa Suaresa nije dobijao šansu, odigrao je manje od 400 minuta u Premjer ligi, a navijači “redsa” i dalje pamte njegovo čuveno izvođenje kornera protiv Čelsija koje i dan-danas nailazi na podsmijeh na “Enfildu”.

Na kraju sezone spas je došao iz domovine - javila se Sevilja izvukla ga iz Engleske i dovela ga na pozajmicu.

Ali, ni u Andalusiji nije bilo sve idealno. Prednost su imali Baka i Gameiro, pa je Aspas sezonu 2014/2015. u ligi završio sa 16 odigranih mečeva, uz dva gola. Za utjehu je Kup kralja, gdje je sedam puta zatresao mrežu i bio najbolji strijelac. Konačno na kraju sezone poslije dvije godine i mučenja u Liverpulu, te oživljavanju karijere u Sevilji uslijedio je povratak u Seltu.

U povratničkoj sezoni (2015/2016) odveo je ekipu do šestog mjesta u ligi i plasmana u Ligu Evrope, gdje je Selta dogurala do polufinala i mečeva sa Mančester junajtedom. Od tada do danas tim iz Viga je stabilan prvoligaš, a “živi” od Aspasovih golova. Jago je u karijeri preko 160 puta postigao gol za tim sa “Balaidosa”. Ove sezone osam na 15 utakmica. Da je riječ o vrhunskom napadaču govori podatak da od 2015. do danas nijedan španski fudbaler nije postigao više pogodaka od njega u La Ligi. Priliku da nastavi niz imaće večeras (19:15) protiv Ueske.

Priča o Aspasu je priča o romantičnoj strani fudbala. O još jednom igraču, koji je karijeru posvetio jednom klubu, uprkos kratkom periodu lutanja van mjesta prebivališta. O dječaku koji je otišao iz ribarskog naselja i mirno more pronašao u Selti. Gdje se snalazi kao riba u vodi.

Bonus video: