Omladinska škola Zubijeta - pokretačka snaga Sosijedada

Baskijski tim je još 1989. godine odustao od koncepta igranja fudbalera isključivo rođenih u Baskiji, sve u najmeri da se vrati u vrh španskog fudbala

12695 pregleda 0 komentar(a)
Barenećea i Silva na meču protiv Atletika, Foto: Reuters
Barenećea i Silva na meču protiv Atletika, Foto: Reuters

Početkom osamdesetih godina prošlog vijeka Real Sosijedad je osvojio jedine šampionske titule u klupskoj istoriji. Trofeji 1981. i 1982. i danas se pamte, a ostalo je zabilježeno da su u timu igrali samo domaći igrači. Na “Anoeti“ je vođena politika da u ekipi mogu da igraju samo fudbaleri rođeni u Baskiji.

Kako su godine prolazile trofeja više nije bilo i u San Sebastijanu su odlučili da mijenjaju koncept. Strancima su otvorena vrata - prvi je kroz njih prošao Englez Džon Oldridž 1989, koji je za dvije godine postigao skoro 40 golova, ali je klub i dalje bio bez pehara.

Početkom 21. vijeka predvođen strancima - Darkom Kovačevićem, Nihatom Kahvečijem i Valerijem Karpinom, te izdankom omladinske škole, Ćabijem Alonsom - Sosijedad je ponovo bio blizu titule. To je ona čuvena sezona 2002/2003 kada su se baskijski plavo-bijeli do samog kraja borili za pehar. Presudio je poraz od Selte u predzadnjem kolu, što je iskoristio Real Madrid da trijumfom nad gradskim rivalom Atletikom preuzme vrh tabele, a nakon posljednjeg kola i titulu. Kovačević je sezonu završio sa 20 golova gola, Kahveči je postigao tri više...

Godinama poslije toga na “Anoeti” su - sa izuzetkom sezone 2012/2013 kada su izborili Ligu šampiona - bili daleko od vrha, igrali su čak i u Segundi, da bi ove godine priča o tituli ponovo oživjela. Istina, nakratko. Sosijedad je krajem novembra bio glavni rival madridskom Atletiku u borbi za prvo mjesto, navijači su sanjali, ali ih je brzo dočekala surova realnost - ekipa je vezala šest mečeva bez pobjede. Uoči ovog kola bili su četvrti na tabeli, da bi nakon sinoćnje pobjede Viljareala nad Seltom skliznuli na petu poziciju. Ukoliko žele da se vrati na mjesto koje vodi u Ligu šampiona naredne sezone, Sosijedad će morati danas u gostima da savlada Sevilju (14:00h).

Sosijedad, međutim, igra atraktivan fudbal. Igrači se trude se da što duže drže loptu u nogama, a ono što je najbitnije u priči, jeste činjenica da je čak 16 igrača iz prvog tima prve fudbalske korake napravilo u klupskoj akademiji, popularnoj Zubijeti.

Zubijeta je smještena u Gipuskoi, nedaleko od San Sebastijana. Tu mladi igrači stasavaju i kroz rad sa starijim kolegama integrišu se u prvi tim. Ćabi Alonso, Antoan Grizman, Alvaro Odriozola, Ćabi Prijeto neki su od igrača, koji su prošli kroz Zubijetu. Alonso je danas trener B tima Sosijedada.

A trener prvog tima je Imanol Algasil, čovjek koji je čitavu trenersku karijeru posvetio Sosijedadu i zna kako klub funkcioniše. I on je počeo u Zubijeti, a prije dvije godine postavljen je za trenera prvog tima.

Algasil
Algasilfoto: Reuters

Kapiten ekipe je Asijer Iljaramendi - takođe je ponikao u Zubijeti, a nakon dvije godine u madriskom Realu, vratio se u Sosijedad 2015.

Iljaramendijev zamjenik je Mikel Ojarzabal, još jedan izdanak omladinske škole. Ove sezone je na 13 mečeva u La Ligi postigao sedam golova, uz tri asistencije. Stručnjaci smatraju da je u pitanju najveći talenat, nakon Grizmana, kojeg je Sosijedad iznjedrio.

A Zubijeta je iznjedrila i najmlađeg debitanta u istoriji kluba u posljednjih osam decenija. Ander Barenećea plavo-bijeli dres prvog tima prvi put obukao je 2018, pet dana prije 17. rođendana.

Izdanci Zubijete su, između ostalog, desno krilo Andoni Gorosabel i vezista Ander Guevara koji su ove sezone po 14 puta bili na terenu, te defanzivci Aric Elustondo, Ajhen Munjos i igrač sredine terena Luka Sanjali sa po 11 nastupa, štoper Hoseba Saldua ima pet...

Kada je riječ o pojačanjima sa strane, tu posao sjajno vodi direktor Roberto Olabe, još jedan bivši fudbaler ovog kluba. Pametnim poslovanjem anagžuje neophodne igrače, nema gomilanja zvijezda, a fudbaleri, dovedeni ove i prethodne sezone, bili su pun pogodak. Prethodne je na pozajmicu iz Reala doveden Martin Edegard. Norvežanin je igrao sjajno, pa su ga Madriđani vratili, a na njegovo mjesto u San Sebastijan, pomalo neočekivano, stigao je David Silva. Španac je trebalo da potpiše za Lacio, transfer je praktično bio realizovan, ali je na kraju završio u Sosijedadu. I igra dobro - na 15 mečeva u La Ligi ima gol i dvije asistencije. Sa 35 godina najiskusniji je igrač, ali i jedan od najboljih.

David Silva
David Silvafoto: Reuters

Tu su i Adnan Januzaj, te Naćo Monreal, koji su ranije u Španiju došli nakon ne baš sjajnih godina u Premijer ligi, te standardno dobri Mikel Merino i Portu. U napadu je talentovani Šveđanin, Aleksander Isak. Eksplodirao je prošle, a ove sezone na 14 mečeva ima tri gola.

Na “Anoeti” žele da svaka generacija bude bolja od prethodne. Sa mladim igračima iz akademije, te ponekim pridošlicama stvaraju dobitnu formulu u nadi da će jednog dana titula ponovo doći u njihove vitrine.

Standings provided by SofaScore LiveScore

Bonus video: