Dobrodošli u Barnli: Tim u kome su samo bijelci, koje vodi riđokosi trener

„Formiran od 80 odsto Britanaca i 100 odsto bijelaca, Barnli je iznenađenje sezone u Engleskoj”, napisao je novinar Vensan Diluk i izazvao skandal
57 pregleda 10 komentar(a)
Barnli, Foto: Reuters
Barnli, Foto: Reuters
Ažurirano: 26.12.2017. 08:14h

Htjeli su da naprave zanimljivu priču o najprijatnijem iznenađenju Premijer lige, napravili su rasistički skandal.

Tako bi se, ukratko, mogao opisati tekst francuskog „L'Ekipa” o Barnliju, „sirotanu” koji je sedmi na tabeli komercijalno najmoćnijeg takmičenja na svijetu u najvažnijoj sporednoj stvari, sa svega tri boda manje od četvrtoplasiranog Liverpula.

Šta je pošlo po zlu? Novinar uticajnog sportskog dnevnika Vensan Diluk je u želji da pohvali „klaretse” i njihovo oslanjanje na uglavnom domaće igrače promašio temu i izazvao velike kritike i u Francuskoj i na Ostrvu zbog rasističkih konotacija.

Diluk je u tekstu pod naslovom „Dobrodošli u Barnli, u srce iznenađenja engleskog prvenstva” doslovce napisao:

„Formiran od 80 odsto Britanaca i 100 odsto bijelaca, Barnli je iznenađenje sezone u Engleskoj. Na 40 kilometara sjeverno od Mančestera sve je kao iz nekog drugog vijeka”.

Tu nije bio kraj, već je autor počeo da „secira” i izgled igrača i trenera.

„Timska fotografija Barnlija to pokazuje. Momci sa kratkom kosom, ravnim nosevima, velikim ušima, spremni da se pobiju, kojima izgledaju kao da žive za subotu veče. Ne postoji nijedan crni igrač u sedmoplasiranom timu u Premijer ligi, koji vodi riđokosi Englez Šon Dajč (46 godina). I zaista je teško povjerovati da je to predskazanje ili slučajnost”, napisao je Diluk, a onda pomenuo i Bregzit.

„Istina, bio je jedan tamnoputi igrač na fotografiji tima sa početka sezone, Danijel Ađei, ali je on pozajmljen Volsolu. Nije to razlog što je pozajmljen, naravno, ali je takav Fudbalski klub Barnli, tim koji izgleda kao grad, sjeverna enklava 40 kilometara od Mančestera, koji je glasao 70 odsto za Bregzit i bio je plodno tlo za jake rasističke tenzije 2001. godine”.

Diluku je uzalud bilo što je u ostatku teksta u hvalospjevima pisao o Dajču i njegovim ratnicima, jer su djelovi ocijenjeni kao rasistički izazvali pravu pometnju na društvenim mrežama i kritike za „L'Ekip”.

I mogao je, kad već iznosi takve ocjene, da provjeri o čemu piše, jer za Barnli igra i reprezentativac Bermude, Naki Vels. Posljednjeg dana ljetnjeg prelaznog roke je plaćen pet miliona funti Hadersfildu i deveto je rekordno pojačanje u istoriji kluba...

Bonus video: