Postoji mnogo razloga zašto je Atletiko lider u Španiji: Ovo su neki od njih

Atletiko na vrhu La Lige ima 41 bod - četiri više i dvije utakmice manje od madridskog Reala

6503 pregleda 5 komentar(a)
Fudbaleri Atletika, Foto: Reuters
Fudbaleri Atletika, Foto: Reuters

Poslije skoro 25 godina od osvajanja duple krune u Španiji i sedam godina od posljednjeg osvajanja La Lige, Atletiko Madrid je na dobrom putu da opet postane šampion. "Kolćonerosi" su sinoć savladali Sevilju 2:0 i učvrstili se na prvom mjestu - tim Dijega Simeonea ima 41 bod - četiri više, ali i dvije utakmice manje od najbližeg pratioca, gradskog rivala, Reala.

Atletiko je ove sezone na 16 mečeva zabilježio 13 pobjeda, uz dva remija i poraz. Jedini meč izgubili su upravo od Reala.

Njihov zaštitni znak i ove sezone je dobra odbrana, po čemu su i poznati od dolaska Dijega Simeonea. Mreža Jana Oblaka zatresla se svega šest puta u tih 16 utakmica, a zasluge za to idu i Stefanu Saviću, koji je neizostavni dio Ćolovog bedema u defanzivi.

U ostalim "ligama petice" nijedan tim nema manje primljenih golova od Atletika.

Interesantno je i to da Atletiko, iako ima dosta zvijezda, nema vođu - svi su jednaki, djeluju zajedno i pobjeđuju bez obzira ima li u ekipi ili ne Žoaa Feliksa, Saula, Kokea, Luisa Suaresa ili Savića. Njihova snaga nije pojedinac već tim.

Takođe, lako se prilagođavaju Simeoneovoj taktici - Argentinac forsira različite formacije, u posljednje vrijeme igra u 3-4-2-1 sistemu, često i u 4-4-2, ali ni druge formacije mu nijesu strane, Jednostavno, ima igrače koji se mogu prilagođavati raznim situacijama. Primjer je Markos Ljorente, koji može da pokriva razne pozicije i prije meča protivnici često ne znaju na kojoj će poziciji on igrati.

Još jedan bitan faktor tima je - učinkovitost. Ove sezone uputili su 68 udaraca u okvir gola i postigli 31 gol. Sinoć su protiv Sevilje realizovali obje velike šanse.

Kada je riječ o učinkovitosti onda se mora govoriti i o Luisu Suaresu. On je ove sezone došao u Atletiko iz Barselone, postigao devet golova, od kojih su neki bili presudni za osvajanje bodova, kao protiv Alavesa, Hetafea, Elčea i Selte.

Bitna je i činjenica da je Simeone izvukao najbolje od onih igrača, koji ranije nijesu bili poznati po dobrim partijama u Atletikovom dresu. Riječ je o Karasku, Lemaru i Ermosu. Karaskov gol bio je odlučujući u trijumfu nad Barselonom ranije ove sezone.

Bitan činilac je i domaći teren - iako nema navijača, "Vanda Metropolitano" je neosvojiva tvrđava. U devet mečeva odigranih kod kuće, Atletiko ima osam pobjeda i remi. Posljednji poraz na domaćem terenu zabilježili su još prošle sezone, u decembru 2019. kada je bolja bila Barselona.

I na kraju, ključ uspjeha je dobra atmosfera. U svlačionici vlada zajedništvo i svi teže jednom cilju. A to je titula.

Bonus video: