Najveći britanski derbi ogromnog uloga

Mančester junajted nakon duže vremena sa vrha dočekuje veliki derbi protiv Liverpula na “Enfild roudu” (17.30)

6460 pregleda 3 komentar(a)
Fudbaleri Liverpula, Foto: Reuters
Fudbaleri Liverpula, Foto: Reuters

Najveće rivalstvo u Engleskoj danas (17.30) dobija još jednu epizodu - aktuelni šampion Liverpul na “Enfildu“ u 19. kolu Premijer lige dočekuje Mančester junajted.

Pomalo neočekivano, uoči meča “crveni đavoli” su lideri - imaju 36 bodova, tri više od današnjeg rivala i aktuelnog šampiona. Prvi put od 2013. godine Junajted je poslije Božića prvi na tabeli. Te sezone uzeo je i titulu...

Mančester je bez ligaškog poraza od 1. novembra, kada je na “Old trafordu” izgubio od Arsenala. Nakon toga tim Ole Gunara Solskjera odigrao je 11 mečeva, upisao devet pobjeda, dva puta remizirao i preuzeo vrh tabele.

- Igrači naporno treniraju i vjerovatno zaslužujemo da budemo tu gdje smo. Zahvaljujući njihovom radu smo lideri. Ipak, ništa ne dobijate kada ste u januaru na vrhu tabele. Važnije je koje ćemo mjesto zauzeti na kraju sezone - rekao je Solskjer u najavi meča.

Junajted je na “Enfildu” posljednji put slavio 2016. godine - gol je postigao fudbaler koji se prije dva dana zvanično penzionisao - Vejn Runi.

- Ako pogledate rezultate u prethodnih nekoliko sezona, pobjeda na “Enfildu” bi bila iznenađenje. Moramo da budemo na vrhunskom nivou, da odigramo najbolji meč da bismo na kraju slavili - iskren je Norvežanin.

Solskjer i Klop
Solskjer i Klopfoto: Reuters

Sa druge strane, Liverpul u meč ulazi nakon rezultatske krize - aktuelni šampion u prošlom kolu je poražen od Sautemptona, vezao je tri meča bez pobjede u Premijer ligi, a najbolji način za prekid loše serije je pobjeda protiv Junajteda. Inače, nakon današnjeg meča na “Enfildu“ ova dva tima odigraće naredne nedjelje meč četvrtog kola FA Kupa.

- Ne razmišljamo o drugim timovima, niti o tome kako tabela trenutno izgleda. Igramo kod kuće sa Junajtedom i želimo da trijumfujemo. Pobjeda protiv njih dovoljna je sama po sebi, drugi motiv nije potreban. Igramo kod kuće i želimo pobjedu - jasan je menadžer engelskog šampiona Jirgen Klop.

Duel “redsa” i “đavola” je najveća utakmica engleskog fudbala. Rivalstvo datira od XIX vijeka, a porijeklo nema nikakve veze sa travnatom podlogom.

Sve je počelo 1894. kada su - ogorčeni visokim taksama, koje je naplaćivala luka u Liverpulu - trgovci iz Mančestera izgradili brodski kanal, kako bi sirovine dopremali direktno u svoje fabrike tekstila, zaobilazeći luku. U Liverpulu su mnogi ostali bez posla i kao glavne krivce označili ljude iz Mančestera.

Neprijateljstvo se, potom, preselilo na fudbalske terene, gdje je i danas najžešće - Liverpul je prvi šampion (1901), ali je Junajted osvojio više titula - 20, naspram 19 “redsa”. Navijači Mančestera i danas sa ponosom govore o 2011. godini kada su prestigli rivala po broju osvojenih ligaških pehara.

Većinu od tih 20 titula Mančester je osvojio u eri ser Aleksa Fergusona. Čuveni Fergi je na “Old traford” došao 1986. - te godine Liverpul je osvojio 16. titulu, dok su “đavoli” imali svega sedam. Do 2013. i posljednje njegove sezone u Mančesteru klub je osvojio još 13 šampionskih naslova.

Liverpul je prethodne sezone poslije tri decenije osvojio titulu. “Redsi” su sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog vijeka bili engleska i evropska sila - od 1973. do 1990. osvojili su 11 titula u ligi i četiri Kupa evropskih šampiona. Imaju ukupno šest evropskih titula, duplo više od današnjeg rivala.

Ukupno, u vitrinama ovih ekipa je 129 trofeja. A u njima - mnogo tradicije, istorije, sjajnih mečeva, velikih pobjeda...

I na kraju - dva grada nadmetala su se i na muzičkoj sceni. Na jednoj strani The Beatles, na drugoj The Smiths, The Stone Roses, New Order, Joy Division, Oasis - tu pobjednika nema.

Brojke

1 pobjedu na posljednjih 10 međusobnih duela u svim takmičenjima ostvario je Mančester junajted protiv Liverpula - 2:1 na “Old trafordu” u Premijer ligi 2018, kada je oba gola postigao Markus Rašford, a trener “đavola” bio je Žoze Murinjo

18 bodova ispustio je Liverpul ove sezone u prvenstvu, u dosadašnjih 17 kola - to je više nego cijele prošle, ali i pretprošle sezone (po 38 utakmica). “Redsi” sada već imaju šest remija i dva poraza

200. put na klupi Liverpula sjedjeće Jirgen Klop - tek je 10. trener “redsa” koji dostiže tu brojku. Nijedan prethodnihk, međutim, nije imao toliko pobjeda na prvih 200 mečeva kao Njemac

Standings provided by SofaScore LiveScore

Bonus video: