O Tuhelu i Klopu iz prvog lica: Milorad Peković i saradnja sa dva velika njemačka trenera

Peković je tri sezone – od 2005. do 2008. – sarađivao sa Klopom, a prvu polovinu sezone 2009/10 sa Tuhelom

16292 pregleda 5 komentar(a)
Tuhel i Klop, Foto: Printscreen
Tuhel i Klop, Foto: Printscreen

Premijer liga je nedavno dobila drugog glamuroznog njemačkog trenera.

Sada već legendi engleskog i svjetskog fudbala Jirgenu Klopu pridružio se Tomas Tuhel, koji je preuzeo Čelsi samo mjesec od otkaza u Pari Sen Žermenu.

On je do Premijer lige, za razliku od Klopa došao okolnim putem, preko Francuske, ali su njihove karijere, može se reći, isprepletane i slične...

Neposredni svjedok njihovih početaka u Majncu bio je Milorad Peković, nekadašnji reprezentativac Crne Gore i selektor omladinske reprezentacije, a sada trener Podgorice.

Peković je tri sezone – od 2005. do 2008. – sarađivao sa Klopom, a prvu polovinu sezone 2009/10 sa Tuhelom.

Milorad Peković u dresu Majnca
foto: Printscreen

I dok je Klop, zahvaljujući uspjesima, specifičnosti i popularnosti Premijer lige, te svojim posebnim karakterom i šarmom, postao „selebriti“ trener, Tuhelova priča je drugačija.

„Mi smo znali da u mladom timu radi talentovani i posvećeni trener, koji ima odlične rezultate“, sjeća se Peković vremena u Majncu, dok je Klop bio „šef“, a Tuhel radio u omladinskom timu.

„U klubu su imali veliko povjerenje i velika očekivanja od njega. Nakon Klopovog odlaska u Dortmund, došao je Norvežanin Jorn Andersen, ostao jednu sezonu, a onda je ekipu preuzeo Tuhel, direktno iz omladinskog tima, što se događa veoma rijetko, posebno u to vrijeme. On je, međutim, imao veliku reputaciju u klubu i bio je spreman za taj korak“.

Bilo je to u ljeto 2009. godine, Tuhel je imao nepunih 36 godina.

„Nismo sarađivali sa njim, ali naravno da smo znali o kome je riječ i čuli mnoge lijepe stvari o njemu kao treneru. Od prvog dana se vidjelo da je profesionalac, da je maksimalno posvećen i studiozan, da jednostavno zna mnogo o fudbalu. On je svojim znanjem odmah stekao autoritet, mislim da je to slučaj i sada, kada radi u najvećim klubovima, sa najvećim igračima, jer fudbal jednostavno ima u malom prstu“, kaže Peković.

I na prvi pogled, jasno je da su Klop i Tuhel „dva svijeta“ – prvo kao osobe, a i fudbal, utisak je, posmatraju drugim očima.

„Klop je izuzetan motivator, veoma harizmatičan, on je i kod nas u Majncu stvorio porodičnu atmosferu, snažnu grupu... Ima takav stav da se igrač osjeća podjednako važnim i ako je glavni igrač tima i ako je 20. u timskoj hijerarhiji. Bukvalno je svaki fudbaler na svakom treningu radio do maksimuma, iako su mnogi znali da neće igrati, ali svi su vođeni Klopovim stavom i ponašanjem bili posvećeni timskom radu i uspjehu. Tuhel nije tako otvorena i pristupačna osoba, njegov stav je profesionalan, nema velike prisnosti sa igračima... Svako treba da radi svoj posao, to kao da je njegov moto“, priča Peković.

A Tuhel je maksimalno posvećen svom poslu – fudbalu, kaže Peković,

„Zaista vodi računa o svim sitnicama. Njegovi treninzi su bili sadržajni i isplanirani do posljednjeg detalja. Mnogo pažnje smo posvećivali taktici, detaljima u igri, tjerao nas je da razmišljamo o tome što radimo i kako da radimo na treninzima, zatim i na utakmicama“, ističe Peković.

Iako je relativno kratko direktno sarađivao sa Tuhelom, jer je nakon prvog dijela sezone iz Majnca prešao u Grojter Firt, Peković je jasno prepoznao razliku u zahtjevima.

„Iz mog ličnog iskustva, Klop igračima daje veću slobodu u igri od Tuhela. Kod Tuhela je fudbal kao partija šaha, on ima plan i traži od igrača da ga se drže, ne računa na improvizaciju. Igrači koji prihvate njegove takve zahtjeve nauče mnogo o fudbalu kao igri, o taktici i ubijeđen sam da mogu napreduju. Ja sam kod njega odigrao 12-13 utakmica, ali uglavnom sa klupe, a želio sam da igram više. Rastali smo se maksimalno korektno, on je zaista vrhunski profesionalac“.

Peković nema dilemu da Tuhel može da napravi velike stvari sa Čelsijem

„Tuhel je sjajan u tome da stabilizuje ekipu, da je učvrsti, da nema oscilacija. To se vidjelo i kada je krenuo od Majnca, pa gdje god je radio. To može da uradi i u Čelsiju. Veoma je ambiciozan, njemu je Premijer liga veliki izazov. Da li može da uradi isti što i Klop u Liverpulu? Klop je postavio visoke standarde, Tuhel ima i motiv i znanje da krene tim putem“.

Milorad Peković
foto: FK Podgorica

Sa obojicom velikih trenera, koji su, bez sumnje, uticali i na njegov budući poziv, Peković je ostao u kontaktu...

„U procesu školovanja bio sam i u Liverpulu kod Klopa i u Dortmundu kod Tuhela, pa sam i posmatrajući sa strane vidio kako vrhunski treneri rade i kakav nivo drže. Mislim da je za Premijer ligu sjajno što je došao trener kakav je Tuhel, jer od njega može mnogo da se nauči o fudbalu, o taktici, pripremi ekipe. Klop je jedinstven sa druge strane, njegov karakter i njegova harizma ga čine posebnim, a to je nešto što se ne uči. Klop je, takođe, poseban po tome što uvijek traži maksimalan intenzitet, njegov 'gegen-presing' je jako zahtjevan, ali on svojim stavom i pristupom iz igrača izvlači maksimum u svakom momentu“, ističe Peković.

Bonus video: