O ovoj partiji će se pričati: Mbape kao Puškaš, Asprilja i Ševčenko

Kilijan Mbape u pobjedi PSŽ-a nad Barselonom postigao het-trik

11436 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Sjajna, fenomenalna, partija za pamćenje Kilijana Mbapea - francuski fudbaler večeras je u prvom meču osmine finala Lige šampiona postigao het-trik u pobjedi PSŽ-a na gostovanju Barseloni (1:4) i odigrao spektakularnu utakmicu.

Odsustvo Nejmara nije se primijetilo, Mbape je preuzeo ulogu lidera i po travnatoj podlozi "Nou kampa" dirigovao igrom francuskog šampiona, koji je na pragu plasmana u četvrtfinale.

Kilijan Mbape grafika
foto: Sofascore

Prvi gol Mbape je postigao u 32. minutu nakon sjajne timske akcije i asistencije Veratija. Drugi put mrežu je zatresao u 65, a het-trik kompletirao u 85. minutu meča. Šteta što nema publike, jer je mladi fudbaler zaslužio ovacije.

Večerašnjom partijom Mbape je ispisao istoriju Lige šampiona - 15 od 22 gola u ovom takmičenju postigao je u gostima, što je učinak od 68 odsto. Nijedan igrač, koji je u Ligi šampiona postigao minimum 20 golova, nema takav učinak na gostujućem terenu.

Takođe, igrač PSŽ-a je treći fudbaler, koji je postigao het-trik protiv Barselone u Ligi šampiona. Prije njega to su učinili Faustino Asprilja u dresu Njukasla i Andrej Ševčenko u dresu Dinama iz Kijeva. Obojica su het-trik postigli 1997. godine u grupnoj fazi.

Kilijan Mbape je drugi igrač u istoriji Kupa evropskih šampiona, odnosno Lige šampiona, koji je u nokaut fazi mrežu Barselone na "Nou kampu" zatresao minimum dva puta. Prije njega to je uspio jedino Ferenc Puškaš u polufinalu šestog maja 1960. godine, kada je postigao dva gola.

Mbape je na kraju utakmice uzeo loptu. Da ima uspomenu na jednu sjajnu noć.

Bonus video: