Utakmica bez presedana: Španija ističe da igra sa "teritorijom Kosova"

Ministarstvo inostranih poslova Španije dalo je dozvolu da se meč odigra na španskoj teritoriji, nakon konsultacija sa Fifom, ali Kosovo, kako navodi "Marka", neće imati status kao ostale reprezentacije sa kojima "furija" igra

32622 pregleda 815 reakcija 42 komentar(a)
Fudbalska reprezentacija Kosova, Foto: Reuters
Fudbalska reprezentacija Kosova, Foto: Reuters

Fudbalska reprezentacija Španije dočekaće Kosovo 31. marta u meču kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo, pod posebnim pravilima, koje španski mediji opisuju kao nikad viđena ni primijenjena na zvaničnim fudbalskim utakmicama.

Španija nije priznala Kosovo kao nezavisnu državu, pa će gosti biti tretirani na poseban način.

Ministarstvo inostranih poslova Španije dalo je dozvolu da se meč odigra na španskoj teritoriji, nakon konsultacija sa Fifom, ali Kosovo, kako navodi "Marka", neće imati status kao ostale reprezentacije sa kojima "furija" igra.

Tako će recimo, zvaničnim protokolima biti naziv "teritorija Kosovo", dok zastava neće biti postavljena uz špansku, već dalje od nje.

Na španskoj državnoj televiziji, koja je vlasnik TV prava, komentatori neće izgovarati reprezentacija ili nacionalni tim Kosova, već "selekcija teritorije Kosovo".

Podsjeća se da je sličan slučaj zabilježen na Svjetskom prvenstvu 1982. godine u Španiji, kada su argentinski mediji dobili zabranu da pišu i izgovaraju naziv - selekcija Engleske, kada je igrala protiv Njemačke, zbog sukoba Argentine i Velike Britanije na Folklandskim ostrvima.

Inače, još dvije države čije zemlje ne priznaju status Kosova kao nezavisne države igraće sa Kosovom u kvalifikacijama za Mundijal - Grčka i Gruzija.

Bonus video: