Kraj jedne ere i početak nove ere: Novo pitanje - Mbape ili Haland

Poslije 16 godina u četvrtfinalu elitnog evropskog takmičenja neće biti Kristijana Ronalda i Lionela Mesija, najboljih fudbalera na svijetu u posljednjih skoro deceniju i po

5312 pregleda 2 komentar(a)
Foto: AP
Foto: AP

Kraj jedne i početak druge ere - tako bi mogla da se opiše situacija u evropskom, ali i svjetskom fudbalu nakon revanš mečeva osmine finala Ligi šampiona, odigranih u utorak i srijedu.

O čemu se radi?

Poslije 16 godina u četvrtfinalu elitnog evropskog takmičenja neće biti Kristijana Ronalda i Lionela Mesija, najboljih fudbalera današnjice i igrača, koji su u tom periodu osvojili ukupno devet najsjajnijih evropskih klupskih titula - Argentinac četiri, Portugalac pet.

Barselona je u srijedu na „Parku prinčeva“ eliminisana od PSŽ-a (1:1 u Parizu, 1:4 na „Nou Kampu“), dok je Juventus dan ranije u Torinu savladao Porto 3:2, ali je završio učešće u Ligi šampiona zbog manje golova postignutih u gostima (Porto u prvom meču slavio 2:1).

Posljednji put Mesi i Ronaldo u osmini finala zaustavljeni su u sezoni 2004/2005, prije 16 godina - Barsa je tada eliminisana od Murinjovog Čelsija, u legendarnim duelima, dok je Mančester junajted ispao od Milana, ekipe koja je te sezone igrala finale Lige šampiona (“čudo u Istanbulu” i poraz od Liverpula).

Ovogodišnjim ispadanjem simbolično je najavljen silazak sa scene dvojice fudbalera koji su prethodnih godina bili sinonim za uspjeh klubova u kojima su nastupali. Argentinac i Portugalac bili su najbolji na planeti - možda su i danas, ali biološki sat otkucava. Mesi ima 33, Ronaldo 36 godina, a mjesto na pozornici zauzmaju mlađi igrači - u ovom slučaju Kilijan Mbape i Erling Haland.

Mbape je u dvomeču sa Barselonom postigao četiri pogotka i postao najmlađi fudbaler, koji je 25 puta zatresao mrežu u Ligi šampiona. Taj rekord bio je u Mesijevom vlasništvu. A o het-triku u prvom meču na „Nou kampu“ je već sve napisano...

Kilijan Mbape je imao 17 godina kada je kao igrač Monaka debitovao u Ligi šampiona protiv Bajer Leverkuzena, 27. septembra 2016. godine. Tri godine kasnije na scenu je stupio, tada 19-godišnjak, Erling Haland.

Prvi meč norveškog napadača u ovom takmičenju bio je 17. septembra 2019. kada je u dresu Salcburga, u pobjedi nad Genkom 6:2 postigao het-trik i krenuo u pomjeranje granica. U međuvremenu je promijenio klub i prešao u Borusiju Dortmund, u čijem dresu nastavlja da obara rekorde - u utorak je protiv Sevilje postigao dva pogotka i stigao do 20 golova u karijeri u Ligi šampiona, čime je postao fudbaler kojem je trebalo najmanje mečeva da dođe do tog učinka - odigrao je 14 utakmica. Od momenta njegovog debija, nijedan igrač nije postigao više golova u Ligi šampiona.

Debata da li je bolji Mbape ili je to Haland odavno okupira navijače širom svijeta. Kao što je bilo u slučaju Mesija i Ronalda. Ili Maradone i Pelea...

Nova generacija je stupila na scenu.

20 golova postigao je Erling Haland na samo 14 nastupa u Ligi šampiona - nijedan fudbaler u istoriji nije tako brzo stigao do te brojke. Kejnu su trebale 24 utakmice, Del Pjeru 26, Van Nistelroju 27, Pipu Inzagiju 28... 22 godine i 80 dana imao je Kilijan Mbape kada je kada je postigao 25. gol u Ligi šampiona - i najmlađi je u istoriji koji je stigao do te brojke. Mesi je imao 22 godine i 286 dana kada je postigao 25. gol u LŠ

Bonus video: