Ko je Mislav Oršić? Na poziv Bjelice se vratio iz Azije, Atalanta je bila "upozorenje" za Murinja

Riječ je o 28-godišnjem napadaču koji je "lutao" od hrvatske lige, preko Italije do Južne Koreje

38982 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Dinamo iz Zagreba je eliminacijom Totenhema u osmini finala Lige Evrope skrenuo pažnju fudbalske javnosti, a Mislav Oršić postao ličnost broj jedan nakon što je postigao het-trik i lansirao zagrebački tim u četvrtfinale u oršaju sa timom Žozea Murinja.

Nije Oršić Dinamovo novo čudo od djeteta, riječ je o 28-godišnjem napadaču koji je "lutao" od hrvatske lige, preko Italije do Južne Koreje i Kine.

Oršić u Dinamu igra najbolji fudbal u karijeri, a da het-trik Totenhemu nije slučajnost može da se shvati kada se film vrati u septembar 2019.

Tada je momak rođen u Zagrebu na isti način srušio Atalantu, i to na debiju kada je Dinamo u grupnoj fazi Lige šampiona slavio rezultatom 4:0...

Oršić je karijeru je započeo u omladincima Intera iz Zaprešića, a 2013. je pojačao italijansku Speciju, gdje je proveo samo godinu.

Onda se vratio u HNL, i to u Rijeku, ali na Kantridi nije ispunio očekivanja, pa je probao u slovenačkom Celju.

Mislav Oršić
foto: Sofascore

Tamo je proveo sezonu 2014/15, postigao dva gola na 16 utakmica, kada je i pala odluka da napusti evropski fudbal.

Uslijedio je transfer u Aziju - prvo je nosio dres korejskog Ćeonam Dragonsa, pa kineskog Čangšuna, a u januaru 2017. se vratio u korejsku K ligu i pojačao Ulsan Hjundai.

Za pet sezona u Južnoj Koreji i Kini je bio strijelac ukupno 21 put...

A onda - najbolja odluka u karijeri - prelazak u Dinamo na poziv Nenada Bjelice, sada trenera Osjeka, velikog rivala za titulu.

Oršića je u dresu velikana sa Maksimira dobro upoznala Hrvatska, a još bolje navijači Totenhema i golman Sparsa Igo Ljoris.

Francuza je matirao u 62, 83. i 106. minutu.

"Ne znam odakle sam izvukao snagu za taj treći gol. Kad sam dobio loptu, čuo sam da neko viče: "leđa"..., osjetio sam igrača iza sebe. Prva ideja mi je bila da povučem prema naprijed, da ne izgubim loptu baš na centru. Otvorio mi se prostor i samo sam nastavio. Niko nije izlazio na mene, niko nije zatvarao, a mislim da je Lljoris očekivao da ću gađati suprotni ugao", rekao je Oršić.

Dok je menadžer VBA bio Slaven Bilić pominjao se transfer u Premijer ligu...

"Uopšte mi nije žao što sam ostao. Ovje sam kod kuće, uživam", istakao je Oršić, čiji tim u četvrtfinalu čeka dvomeč sa Viljarealom.

Bonus video: