Crna Gora bez kalkulacija na Baltiku: Samo je pobjeda u igri na očajnom terenu i velikom jubileju

Crna Gora, na debiju selektora Miodraga Radulovića, na pravoj oranici stadiona “Skonto” (20.45), duelom protiv domaće Letonije, igra prvi meč u grupi G kvalifikacija za Mundijal

25657 pregleda 53 reakcija 9 komentar(a)
Foto: Savo Prelević
Foto: Savo Prelević

Na hladnom Baltiku i na katastrofalnom terenu kreće nova priča, na dan kada je prije 14 godina crnogorska fudbalska priča i počela.

Crna Gora, na debiju selektora Miodraga Radulovića, na pravoj oranici stadiona “Skonto” (20.45), duelom protiv domaće Letonije, igra prvi meč u grupi G kvalifikacija za Mundijal.

Bio je 24.mart 2007. kada su "sokoli" odigrali prvu utakmicu u istoriji, pobijedili Mađarsku u prijateljskom duelu u Podgorici, po žestokom pljusku.

I večeras će uslovi za igru biti važan faktor, jer je Radulović priznao da mu je ono što se zove travnjak - na kojem naši fudbaleri nisu dobili priliku čak ni da treniraju dan pred meč (morali su na drugi stadion bi barem ostao u sadašnjem stanju) donijelo dodatne dileme i brige - i u pogledu sastava, i u pogledu stila igre i koncepcije.

- Možda će to usloviti neke izmjene u timu, jer se teško na ovakvom terenu može da se napravi ono što smo pripremali. Vjerovatno ćemo se bazirati na druge stvari, ali svakako smo došli sa jasnim ciljem, da odigramo dobro i ostvarimo pozitivan rezultat - kazao je Radulović na pres-konferenciji u Rigi.

Uoči svog selektorskog debija, 53-godišnji stručnjak naglašava, međutim, da neće dozvoliti da stanje terena unese negativnu energiju u njegov tim i na bilo koji način poremeti pripreme pred važnu utakmicu.

- Naprotiv, ovakav teren biće dodatni motiv da ispunimo naš cilj, da pobjedom otvorimo kvalifikacije, da obradujemo i sebe i sve naše navijače u Crnoj Gori.

Letonija - Crna Gora, Skonto
foto: Privatna arhiva

Crnogorska reprezentacija je juče čerter letom doputovali u Rigu, gdje su direktno iz svojih klubova već stigli Stevan Jovetić, Stefan Savić, Adam Marušić i Esteban Saveljić, kao i Marko Simić koji igra u letonskoj ligi.

- Dolazak igrača koje nismo imali na raspolaganju prethodnih dana dodatno je popravio atmosferu, pa smo svi spremni da damo maksimum - dodao je Radulović.

On će na debiju imati kompletan tim, bez povreda, bez suspenzija, što se odavno nije dogodilo kada je u pitanju naša reprezentacija. Stefan Mugoša nije mogao da dođe iz Koreje, što se znalo i ranije, ali je zato Uroš Đurđević spreman da debituje.

- Na sreću, svi smo zdravi, imamo jednog igrača koji je pod znakom pitanja i naš medicinski staf će odlučit prije početka meča da li će moći da nastupi - naveo je selektor Crne Gore.

Letonci su, tvrdi tvrdi Radulović, skenirani još ranije.

- Imamo sve informacije o njima, nedavno smo se i sastali. U pitanju je kvalitetna, neugodna ekipa sa interesantnim stilom igre i moramo da budemo oprezni. Siguran sam, međutim, da imamo odgovor. Pokušaćemo da uspostavimo našu igru, da se mi pitamo na terenu.

“Hrabro, mudro, dostojanstveno, sa željom da se najbolji način otvore kvalifikacije”, bila je zavšrna poruka Radulovića na pres-konferenciji.

- Vidio sam i da na dan utakmice veliki jubilej - 14 godina od prvog meča naše reprezentacije. U pitanju je simbolika koju ću takođe predočiti igračima, da im uz stanje terena i to bude dodatni motiv da pobijede. Želimo na nekin način da osvježimo to sjećanje, da krunišemo jubilej tako što ćemo na pravi način otvoriti kvalifikacije i obradovati sve naše navijače”, istakao je Radulović na kraju.

Utakmica na stadionu Skonto igra se u 20.45 po našem vremenu, a sudi Alan Duriu iz Luksemburga.

Crna Gora bi mogla da počne u sastavu: Mijatović - Marušić, Savić, Vujačić (Simić), Tomašević - Vukčević, Šćekić - Hakšabanović, Ivanović (Boljević), Jovetić - Đurđević.

stat
foto: Sofascore

Simić: Letonci vjeruju da će završiti ispred nas

Marko Simić, član letonske Liepaje, najbolje poznaje večerašnjeg rivala crnogorske reprezentacije.

Prepun informacija o Letoncima, ali i tamošnjem ambijentu, uz iskustvo koje posjeduje, važan je adut Miodraga Radulovića na otvaranju kvalifikacija za Mundijal.

- Dobri su to fudbaleri, dobra reprezentacija, ali kao što svaki sportista misli da je bolji od protivnika - tako i mi mislimo da smo bolji od Letonije. Ipak, sve će se vidjeti na terenu - kazao je Simić na konferenciji za novinare.

Letonci su odigrali katastrofalno kvalifikacije za EP 2020, u kojima su na 10 mečeva doživjeli čak devet poraza.

Ipak, meč protiv Crne Gore dočekuju sa dosta optimizma, čak i bombastično, ističe 33-godišnji defanzivac.

- Njima je cilj da budu ispred nas u grupi. Domaćin vjeruje u pobjedu

Letonija prihvata da je Crna Gora favorit u Rigi na startu kvalifikacija za Mundijal, ali vjeruje da će na terenu biti drugačije.

Cilj baltičke selekcije u grupi G, u kojoj su i Holandija, Turska, Norveška i Gibraltar, da osvoji četvrto mjesto, kazao je selektor Dainis Kazakevič.

- Mi se pripremamo meč po meč, u zahtjevnoj grupi u kojoj samo protiv Gibraltara možemo da kažemo da smo favoriti. Čelnici fudbalske asocijacije su postavili taj cilj - da budemo četvrti, koji je i logičan, jer smo peta selekcija po rangu. Neće biti lako da ga ispunimo, ali možemo, nije nemoguće”, rekao je Kazakevič.

- Biće izazov da pobijedimo Crnu Goru, a to je naš cilj i igraćemo tako. Svjesni smo, sa druge strane, da je kvalitet protivnika visok - i pojedinačni i timski, ali pokušaćemo da ostvarimo ono što želimo.

Bonus video: