Gibraltar - egzotični rival, čiji igrač je već pogađao protiv Crne Gore

Li Kašaro (39 godina) je 2013. zatresao mrežu futsal reprezentacije Crne Gore. Večeras će predvoditi napad Gibralltara

8339 pregleda 0 komentar(a)
Reprezentacija Gibraltara pred meč sa Norveškom u srijedu, Foto: Reuters
Reprezentacija Gibraltara pred meč sa Norveškom u srijedu, Foto: Reuters

Prvi meč na domaćem terenu u kvalifikacijama za SP Crna Gora igra danas (15 časova) protiv Gibraltara. Nakon iscrpljujućeg duela protiv Letonije i bitne pobjede u Rigi slijedi utakmica u kojoj je tim Miodraga Radulović apsolutni favorit.

Protivnik „sokola“ je najmlađa članice Fife - Gibraltar je dio Svjetske fudbalske federacije postao na kongresu u Meksiko sitiju 23. maja 2016. godine. Četiri mjeseca kasnije u grupi sa Belgijom, Grčkom, Bosnom i Hercegovinom, Estonijom i Kiprom učestvovao je u kvalifikacijama za Mundijal u Rusiji i završio takmičenje bez osvojenog boda...

Riječ je o 195. selekciji na Fifinoj rang-listi, iza koje je - od evropskih reprezentacija - jedino San Marino (210. mjesto). Stoga, svaki gol i pobjeda ove simpatične selekcije imaju prefiks istorijski.

U izdanju Lige nacija u sezoni 2018/19 Gibraltar je bio u grupi sa Jermenijom, Sjevernom Makedonijom i Lihtenštajnom. Pobijedilo je u gostima Jermeniju (1:0) u oktobru 2018. i upisao prvu pobjedu u istoriji reprezentativnog fudbala. Tri dana kasnije na domaćem terenu Gibraltar je bio bolji i od Lihtenštajna (2:1).

Euforija u taboru današnjeg rivala Crne Gore dostigla je vrhunac u prošlogodišnjem takmičenju Lige nacija, kada je u konkurenciji San Marina i ponovo Lihtenštajna bez poraza završio na prvom mjestu i obezbijedio plasman u C ligu, gdje će igrati u sezoni 2022/2023.

Gibraltar - grafika
foto: Sofascore

Reprezentaciju uz profesionalne fudbalere čine ili su činili amateri, koji pored fudbala obavljaju i druge poslove, a neki su, zanimljivo - već igrali i postigli gol protiv Crne Gore! Li Kašaro je bio strijelac u januaru 2013. u utakmici futsal reprezentacija odigranoj u sklopu kvalifikacija za EP. Crna Gora je slavila 10:2. Bio je to prvi meč u istoriji futsal selekcije Gibraltara.

Kašaro je najbolji strijelac ekipe i po profesiji policajac. U dresu sa državnim grbom postigao je tri gola, a prije pet godina u čuvenoj pobjedi gibraltarskog Linkolna nad Seltikom u kvalifikacijama za Ligu šampiona bio je jedini strijelac. Njegova braća Kajl i Rajan takođe su reprezentativci, ali i zaposleni u brodarskoj kompaniji, odnosno policiji. Kajl (Linkoln Red Imps) je dobio poziv pred početak kvalifikacija, dok je Rajan posljednji put nastupio prije tri godine.

Džozef Čipolina, koji je postigao drugi gol u meču futsal reprezentacija obavlja posao administrativnog službenika, a u dresu selekcije nije igrao od 2019. Godinu dana ranije njegov gol protiv Jermenije u Ligi nacija obezbijedio je Gibraltaru prvu pobjedu u istoriji.

Džozefa nema na spisku, ali tu su njegova braća - Roj i Kenet. Roj (Linkoln Red Imps) je kapiten, pokriva poziciju štopera, a u nekim prilikama je i zadnji vezni. Radi kao carinski službenik. Kenet (Sent Džozef) je zabilježio jedan nastup u dresu reprezentacije, prije četiri godine protiv BiH.

Najviše mečeva u dresu sa državnim grbom odigrao je vezista Lijam Voker (51). Riječ je o profesionalnom fudbaleru, koji je igrao u Porsmutu, Nots Kauntiju, izraelskoj Bnej-Jehudi, kao i španskim nižerazrednim klubovima. Od 2018. je u domovini i igra za Evropu.

Fudbaleri Gibraltara uoči meča sa Norveškom
Fudbaleri Gibraltara uoči meča sa Norveškomfoto: Reuters

Roj Čipolina, Lijam Voker i Li Kašaro bili su u sastavu u srijedu veče protiv Norveške. Očekivano, na golu je bio Dejl Koling (Glentoran), na lijevom beku Džejsi Olivero (Evropa), a na desnom Džek Sardžent (Linkoln Red Imps), koji po potrebi mogu da budu i ofanzivniji. Uz Čipolinu na štoperskim pozicijama bili su Ajmen Mueli (Sent Džozef) i Skot Vajzman (Linkoln Red Imps).

Prije tri dana, u porazu od Norveške (3:0), Gibraltar je igrao u formaciji 5-4-1, a Li Kašaro, koji je po vokaciji napadač, igrao je u veznom redu. Osim njega i Vokera u vezi su bili fudbaler mladog tima Blekburna Lui Ensli i Kijan Ronan (Linkoln Red Imps).

Najistureniji protiv Norvežana bio je Tjej de Bar (Linkoln Red Imps). Napadač je postigao dva gola u dresu reprezentacije.

Selektor je urugvajski stručnjak Hulio Sesar Ribas.

Povezani članci

27. Mart 2021.

Crna Gora - Gibraltar: Oprez protiv autsajdera

Standings provided by SofaScore LiveScore

Bonus video: