Žota oživio sezonu Liverpula, Sampdorija ima svog Zlatana

Portugalac opet briljira u dresu „redsa”, Fabio Kvaljarela oduševio i protiv Milana na „San Siru”

1903 pregleda 0 komentar(a)
Dvostruki strijelac protiv Arsenala: Diogo Žota, Foto: Reuters
Dvostruki strijelac protiv Arsenala: Diogo Žota, Foto: Reuters

Mnogo je faktora koji su uticali na slobodni pad Liverpula ove sezone, a jedan od njih je bez dileme novembarska povreda Dioga Žote, ljetošnjeg pojačanja iz Vulverhemptona. Bio je Portugalac skoro četiri mjeseca van terena, a partijama i prije i poslije pauze dokazuje da Jirgen Klop zna da pogodi vrhunsko pojačanje.

Žota je povratak na teren proslavio golom protiv Vulvsa sredinom marta, povratak u pravu formu u u duelu sa Srbijom u Beogradu (dvostruki strijelac), a sada je zablistao i protiv Arsenala - matirao je „tobdžije” s dva pogotka, pa Liverpul ponovo vjeruje da može do Lige šampiona.

Omaleni napadač je ove sezone u klubu i reprezentaciji odigrao ukupno 1,422 minuta i dao 15 golova - osam u Premijer ligi, četiri u Ligi šampiona i tri u kvalifikacijama za Mundijal.

A Fabio Kvaljarela je nastavio da oduševljava u dresu Sampdorije - gol Milanu u remiju 1:1 je bio dodir klase koji nije mogao da predvidi ni ponajbolji igrač „rosonera” ove sezone - golman Đanluiđi Donaruma.

- Fabio je naš Zlatan Ibrahimović - rekao je trener Đenovljana Klaudio Ranijeri o 38-godišnjem napadaču.

Predstavljamo igrače koji su obilježili evropski fudbalski vikend:

GOLMANI

Handanović (Inter) - prije reprezentativne pauze je bio pozitivan na koronavirus, a poslije nje je stao na gol na gostovanju Bolonji. Domaćin nije bio previše opasan, a slovenački čuvar mreže je u seriji lidera od devet trijumfa primio samo tri gola...

Bono (Sevilja) - Atletiko je pao na „Pishuanu” praktično bez ispaljenog metka. Jedinu pravu šansu je imao u finišu kada je Marokanac odlično reagovao nakon šuta Anhela Koree.

ODBRANA

Akuna (Sevilja) - godinama je u Sportingu pokazivao da je moderan bek, a u Sevilji je samo nastavio u tom ritmu. Njegov pogodak je donio timu iz Andalusije tri boda protiv „kolćonerosa”.

Mendi (Mančester siti) - dočekao je pet minuta u rotacijama Pepa Gvardiole i otvorio Sitiju put ka pobjedi na neugodnom gostovanju Lesteru.

Aleksander-Arnold (Liverpul) - partija protiv Arsenala je podsjetila na progodišnjeg Aleksander-Arnolda. Kao da ga je motivisalo to što nije bio na spisku reprezentacije Engleske u martovskim mečevima...

SREDINA

Gorecka (Bajern) - nema Roberta Levandovskog, ali nema ni problema za Bavarce. Odlični vezista je pogodio mrežu Lajpciga i praktično riješio prvenstvo u Bundesligi - lider sedam kola prije kraja ima sedam bodova prednosti.

Asensio (Real Madrid) - četiri gola i dvije asistencije u sezoni nisu posebno dobar učinak za igrača njegovih kvaliteta, ali u finišu sezone bi mogao da bude džoker Zinedina Zidana.

Ojarzabal (Sosijedad) - ima 23 godine, već je odigrao 229 utakmica za Sosijedad. Postigao je 63 gola, dodao 42 asistencije, a u subotu veče je svemu dodao i trofej u Kupu kralja, i to pogotkom u finalu protiv Atletik Bilbaa.

NAPAD

Žota (Liverpul) - nakon povrede je nastavio odličnu sezonu - golovi su njegovo srednje ime u dresu Liverpula, ali i reprezentacije Portugala. Kvaljarela (Sampdorija) - petu sezonu zaredom postiže 10 i više pogodaka u Seriji A. Protiv Milana je zatresao mrežu prekrasnim lobom i pomogao Sampdoriji da osvoji bod na „San Siru”.

Kvaljarela (Sampdorija) - petu sezonu zaredom postiže 10 i više pogodaka u Seriji A. Protiv Milana je zatresao mrežu prekrasnim lobom i pomogao Sampdoriji da osvoji bod na „San Siru”.

Dejvid (Lil) - Kanađanin je bio junak „mastifa” u derbiju protiv Pari Sen Žermena. Lil sanja titulu - lider je sa tri boda više od „svetaca” na sedam kola prije kraja.

Mitrović (Fulam) - njegov gol nije značio puno na gostovanju Aston Vili (poraz 3:1), ali srpski napadač je prekinuo crni niz u dresu „kotidžersa”. Bio je strijelac prvi put još od septembra prošle godine.

Grinvud (Mančester junajted) - u finišu je donio tri boda protiv Brajtona, pa Junajted sigurno korača ka plasmanu u Ligu šampiona.

Mateuš Pereira (VBA) - Tuhelov Čelsi je bolno prizemljen u duelu sa prežaljenim Vest Bromom, koji je s igračem više postigao pet golova na „Stamford bridžu”. Brazilac je pogodio dva puta...

Bonus video: