Budućnost slavi najraniju titulu do sada?

Kreće posljednji krug Telekom 1. CFL, a Budućnost može već danas sve da riješi. Kada počne derbi protiv Dečića (16 sati), “plavi” će znati da li im pobjeda donosi titulu, u zavisnosti od rezultata meča Petrovac - Sutjeska koji počinje tri sata ranije. Titulu u aprilu do sada je osvojila samo Sutjeska 2018. godine, i to 21. aprila

14438 pregleda 24 reakcija 6 komentar(a)
Duel Bogdana Milića (Budućnost) i Anđela Rudovića (Dečić) u oktobarskom duelu pod Goricom, Foto: Luka Zeković
Duel Bogdana Milića (Budućnost) i Anđela Rudovića (Dečić) u oktobarskom duelu pod Goricom, Foto: Luka Zeković

Utakmicama 28. kola danas počinje četvrti, posljednji krug Telekom 1. Crnogorske fudbalske lige.

Simbolično, danas i matematički može da bude odlučen prvak, osam kola prije kraja - ako Budućnost kod kuće u derbiju prvenstva pobijedi Dečić, a Sutjeska ne pobijedi u Petrovcu, pod Goricom će se otvoriti šampanjac.

- Vjerujem u novu pobjedu kako bismo se i matematički približili tituli - ne žuri se Mladenu Milinkoviću, treneru podgoričkog tima.

U svakom slučaju, kada Budućnost počne svoj meč protiv Dečića (16 sati), znaće da li joj pobjeda donosi šampionsko slavlje, jer će već biti završena utakmica Petrovac - Sutjeska koja počinje u 13 sati.

To, naravno, nije najvažnije pitanje, jer prvak se odavno zna, samo je dilema kada će i zvanično Budućnost prva proći kroz cilj. U svakom slučaju, “plavi” su na dobrom putu da postanu najraniji šampioni Crne Gore, jer je izvjesno da će prevazići do sada najbolji rezultat Sutjeske, koja u sezone 2017/18 postala prvak 21. aprila.

Budućnost, osim današnjeg kola, ima na raspolaganju 11. april (gostuje kraj Bistrice), kao i 17. april, kada dočekuje Podgoricu.

Sve je to, međutim, samo jedna priča današnjeg derbija. Druga je - sudar dva prvoplasirana tima, ekipe koje maltene od početka sezone drže prvo i drugo mjesto, naravno uz veliku bodovnu razliku na strani lidera.

Dečić je jesenas jednom pobijedio Budućnost (2:0), potom se vratio pod Goricom i osvojio bod nakon dva gola deficita (2:0), ali je ipak duel u Tuzima u posljednjem kolu prvog dijela pokazao ko je bolji - 4:0 za Budućnost.

- Utakmica će svakako biti interesantna, jer se sastaju dvije ekipe koje su do sada pokazale najviše. Pred nama je težak zadatak, ali nadam se da ćemo se, poslije neugodnog poraza kod kuće od Zete, vratiti na pravi kolosijek - dodao je Milinković, koji ne računa na povrijeđenog Grbića, suspendovanog Božovića, kao i na duže odsutne Ćukovića i Sekulića.

Ćuković je novo lice na listi duže povrijeđenih, jer je u četvrtak na treningu pokidao ligament koljena i čeka ga operacija.

- Igor je jedan od oslonaca ekipe i komandant odbrane. Znamo da ne može brzo da se vrati, povreda je takva, ali svi smo uz njega, nadam se da ćemo pobjedama uspjeti da ga obradujemo - dodao je Milinković.

Dečić je u subotu igrao bez golova u Petrovcu, ali mjesto koje vodi na evropsku scenu ni u jednom momentu ovog proljeća nije bilo ugroženo. Tim Edisa Mulalića želi da napravi novi korak ka istorijskom uspjehu.

- Jako respektujemo Budućnost, koja je favorit i pitanje je dana kada će postati prvak. Mi ćemo nastojati da ostavimo dobar utisak - poručuje napadač Dečića Admir Adrović, koji je slavio titulu sa ekipom Budućnosti 2012.

I Sutjeska je sve bliže ovjeri plasmana u kvalifikacije za Ligu konferencija, a pobjeda od 4:0 na gostovanju OFK Titogradu u subotu pokazuje i uspon forme. Nikšićani će pokušati da odigraju slično na gostovanju još jednom “davljeniku” - Petrovcu.

- Svaki protivnik je težak, pogotovo Petrovac, koji se grčevito bori za opstanak. Mi se borimo za Evropu - imamo odličnu utakmicu za nama, kontinuitet dobrih igara se nastavio i ostaje nam da radimo kao do sada - naglašava trener Sutjeske Miljan Radović.

Posljednjeplasirani Petrovac će biti zainteresovan i za rezultat OFK Titograda, kojem je prišao tri boda i koji će na debiju trenera Mirka Raičevića dočekati Podgoricu.

Ipak, da bi se spasili, odnosno plasirali u baraž za opstanak, Petrovčani moraju da pobijede nekoga - a nisu slavili već sedam mečeva.

Osim borbe za opstanak, aktuelna je i borba za 4. mjesto, koje može da donese Evropu ako Budućnost ili Dečić osvoje Kup.

Podgorica i Rudar imaju po 37 bodova te mečeve sa ekipama koje su u zoni baraža - Titogradom, odnosno Jezerom. “Izazivači” su Iskra i Zeta, koji se u posljednjem meču kola, u 17 sati, sastaju u Danilovgradu.

Parovi 28. kola

PETROVAC - SUTJESKA (13 h)

Sudija: Miloš Bošković (Podgorica)

RUDAR - JEZERO (14)

Sudija: Radoje Pajović (Podgorica)

OFK TITOGRAD - PODGORICA (15)

Sudija: Mileta Šćepanović (Podgorica)

BUDUĆNOST - DEČIĆ (16)

Sudija: Nikola Dabanović (Podgorica)

ISKRA - ZETA (17)

Sudija: Savo Vujović (Cetinje)

Bonus video: