Na pobjedu u Nikšiću za titulu sa stilom

Budućnosti sjutra protiv Sutjeske i bod dovoljan za šampionsku promociju, defanzivac Vladan Adžić kaže da njegov tim nikada ne igra na remi

14697 pregleda 4 komentar(a)
Vladan Adžić se vratio na teren nakon pauze zbog povrede, Foto: Savo Prelević
Vladan Adžić se vratio na teren nakon pauze zbog povrede, Foto: Savo Prelević

Fudbaleri Budućnosti su „osvojili” titulu još u novembru prošle godine, kada su napravili nedostižnu razliku na prvom mjestu, a cijela druga polusezona protiče u iščekivanju matematičke promocije novog (i starog) prvaka.

Kada su već došli na samo bod od slavlja, podgorički fudbaleri žele da osvoje pehar sa stilom - a ima li ljepšeg načina da to urade od pobjede protiv najvećeg rivala, ekipe Sutjeske.

Duel dva najveća crnogorska kluba - četvorostrukog protiv (uskoro) petostrukog prvaka, igra se sjutra kraj Bistrice u 16 sati, a Budućnosti je dovoljan i remi za ovjeru rekordne, pete titule.

- Znamo da nam je potreban samo bod da bismo matematički osvojili titulu, ali ne razmišljamo o tome. Budućnost kao klub nikada ne misli o remiju, jer je pobjeda uvijek obaveza. Pokušaćemo da ponovimo igru kao protiv Dečića u prošlom kolu i, naravno, cilj su nova tri boda - kaže defanzivac Budućnosti Vladan Adžić za sajt kluba.

Osam kola prije kraja Budućnost ima 23 bodova više od drugoplasirane Sutjeske i samo bi poraz u Nikšiću odložio promociju. Podgoričani imaju dobru šansu da pomjere granicu na crnogorskoj fudbalskoj sceni i najranije osvoje titulu - primat u tom pogledu još uvijek drži generacija Sutjeske iz sezone 2017/18, koja je 21. aprila otvorila šampanjac.

Teško je imati pravi motiv kada najbližem rivalu bježite više od 20 bodova, kada je sve davno odlučeno, ali fudbaleri Budućnosti i u drugoj polusezoni igraju gotovo u jesenjem ritmu - na devet utakmica ostvarili su šest pobjeda, dva remije i doživjeli samo jedan poraz. U srijedu su protiv Dečića, u sudaru sa tada najbližim rivalom, pokazali koliko su superiorni, čak i oslabljeni (2:0).

- Srećan sam zbog dobre igre kompletnog tima, jer smo bili dominantni i protivniku nismo dozvolili da zaprijeti - praktično nije uputio nijedan šut u gol. Cijela ekipa je odradila sjajan posao, igra je bila onakva kakvu želimo - kazao je 33-godišnji defanzivac, koji ima jedan nastup u reprezentaciji Crne Gore.

Budućnost će i u Nikšiću biti oslabljena.

- Imamo problema pred derbi, jer je Ćuković povrijeđen, a zbog kartona neće igrati Babić i Đuričković. To je veliki hendikep za nas, ali vraćaju se kapiten Grbić i Božović i vjerujem da možemo da dobijemo utakmicu u Nikšiću.

Adžić se vratio nakon tromjesečne pauze zbog povrede.

- Radujem se povratku na teren, nedostajale su mi utakmice i borba za bodove. Nakon povrede na pripremama u Turskoj opet sam na raspolaganju šefu stručnog štaba za završnicu prvenstva i Kup takmičenja - dodaje Adžić.

Na veliku žalost svih u podgoričkom klubu, Adžić nije morao da se ponovo bori za mjesto u timu - uskočio je na mjesto koje je pokrivao Ćuković, a koji u međuvremenu doživio tešku povredu.

- Igor je pokazao da je pravo pojačanje za Budućnost, sjajan je momak, igrač na kojeg uvijek možete da se oslonite. Doživio je tešku povredu, nedostajaće nam, a svi mi iz kluba smo uz njega i nadamo se brzom i uspješnom oporavku - rekao je Adžić o Nikšićaninu koji će u utorak u Zagrebu operisati prednji ukršteni ligament desnog koljena.

Napad na duplu krunu - žrijeb polufinala Kupa u ponedjeljak

Izabranici Mladena Milinkovića pokušavaju da drže visok ritam u prvenstvu, uprkos bodovnoj razlici, jer ih uskoro čekaju najvažnije utakmice u drugoj polusezoni.

Budućnost sanja duplu krunu, prvu u istoriji kluba, i zato će imati veliki motiv da osvoji Kup čija se završnica nije igrala prošle sezone zbog pandemije koronavirusa.

U ponedjeljak je žrijeb parova polufinala, a osim Budućnosti u bubnju su Dečić, Iskra i Zeta.

Polufinale se igra na dva meča - prvi se igraju 21. aprila, revanši su 5. maja. Finale je 1. juna na stadionu pod Goricom.

Pobjednik Kupa obezbijediće plasman u novoformirano takmičenje Uefe, Ligu konferencija, a ako to bude Budućnost, koja će izvjesno je kao šampion igrati kvalifikacije za Ligu šampiona, ili tim koji zauzme drugo ili treće mjesto u prvenstvu (Dečić je u konkurenciji), onda će plasman u Evropu izboriti četvrtoplasirani tim iz prvenstva.

Bonus video: