"Superliga? Super NE": Evropska javnost ujedinjena protiv bogatih odmetnika

Engleski mediji i najveća fudbalska imena nemaju dilemu - odvajanje klubova znači i rušenje tradicije duge preko 130 godina

20667 pregleda 144 reakcija 23 komentar(a)
Foto: Manchester City
Foto: Manchester City

Evropska fudbalska javnost je nepodijeljena - mediji, navijači, ljubitelji fudbala, svi su rekli veliko NE formiranju Superlige.

"Superliga? Super NE", naslovna je strana "Gazete delo sport".

"Rat bogatih", naslov je u "L'ekipu".

Engleski mediji i najveća fudbalska imena nemaju dilemu - odvajanje klubova znači i rušenje tradicije duge preko 130 godina.

"Navijači moraju da ustanu i da se bore. Od šest engleskih klubova koji formiraju novo takmičenje, tri imaju američke, dva arapske i jedan ruskog vlasnika. Mančester siti, Arsenal i Totenhem nemaju nijednu titulu evropskog šampiona, to su klubovi koji se plaše od Vest Hema i Lestera...", pozivaju engleski mediji na bunt.

Kasno sinoć, iza ponoći, 12 evropskih fudbalskih velikana formiralo je odvojeno takmičenje od Uefe, Super ligu.

"Dvanaest najvažnijih evropskih klubova danas je postiglo dogovor o pokretanju novog takmičenja - Superlige, kojim će upravljati klubovi osnivači. Milan, Arsenal, Atletiko Madrid, Čelsi, Barselona, Inter, Juventus, Liverpul, Mančester junajted, Mančester siti, Real Madrid i Totenhem su se ujedinili kao osnivači, a biće pozvana još tri kluba da se priključe prije inauguralne sezone koja će početi što je prije moguće", navodi se u zajedničkom saopštenju 12 klubova osnivača.

UEFA i FIFA su ranije tokom dana objavili zajedničko saopštenje sa fudbalskim savezima Španije, Engleske i Italije, kao i La Ligom, Premijer ligom i Serijom A, u kojem su navele da će klubovima "odmetnicima" biti zabranjeno igranje nacionalnih prvenstava, a njihovim igračima neće biti dozvoljeno da nastupaju za reprezentacije...

Bonus video: