Budućnost za prvu duplu krunu, Zeta, Iskra i Dečić za prvi Kup

Danas prve utakmice polufinala fudbalskog Kupa Crne Gore - Zeta čeka Budućnost, Iskra sa Dečićem. Revanši 5. maja

5103 pregleda 2 komentar(a)
Luka Mirković (Budućnost) i Srđan Krstović (Zeta), Foto: Boris Pejović
Luka Mirković (Budućnost) i Srđan Krstović (Zeta), Foto: Boris Pejović

Budućnost želi prvu duplu krunu, Zeta prvi pehar Kupa, Iskra i Dečić prvi trofej uopšte u samostalnoj Crnoj Gori - šta god da se desi večeras u prvim mečevima polufinala, u revanšima 5. maja i u finalu pod Goricom 1. juna, pisaće se istorija, nešto će se dogoditi “prvi put”.

Budućnost, aktuelni šampion, u prvom meču polufinala gostuje danas Zeti na Trešnjici (17.30), dok će se dva sata kasnije u Danilovgradu sastati Iskra i Dečić.

MILINKOVIĆ: KUP JE SADA PRIORITET

Podgoričani su favoriti, ne samo u polufinalu protiv Zete, jer po kvalitetu, rezultatima, trenutnoj formi - imaju najviše šansi da se domognu trofeja.

Kup je, međutim, nepredvidivo takmičenje, a trener Mladen Milinković upozorava da je Budućnost dobila najtežeg protivnika u polufinalu - Zeta je, uostalom, slavila pod Goricom u prvenstvu prije 15-ak dana, prekinula rekordni niz šampiona od 23 pobjede u ligi.

- Zeta je čvrsta i talentovana ekipa, sa dosta dobrih igrača. Moramo da uđemo u meč maksimalno ozbiljni i koncetrisani. Pokušaćemo već u prvom meču da napravimo dobar rezultat koji će nam dati lijepe šanse za plasman u finale - rekao je Milinković, koji ističe da je dupla kruna cilj njegovog tima.

- Nakon osvojene titule, želimo i u prvenstvu da igramo dobro do kraja, ali prioritet je prije svega plasman u finale Kupa. Na tom putu, prva prepreka je Zeta - dobro je što se igraju dvije utakmice, jer svaka ekipa - pa i mi - može da ima loš dan i onda nema povratka. Kada se igra revanš, mislim da je poštenije za sve timove.

Zeta je prvi šampion Crne Gore, prije 14 godina osvojila je titulu, ali na drugi trofej još čeka - u Kupu, nije išla dalje od polufinala.

- Nije lako savladati Budućnost, imamo veliko poštovanje prema protivniku, ali uz sav respekt - idemo na pobjedu - kaže trener Zete Ratko Dostanić.

Pobjeda, bez primljenog gola - bio bi rezultat iz snova za Golubovčane pred revanš.

- Utakmica koju smo odigrali nedavno u prvenstvu nema mnogo veze s ovom. Obje ekipe su motivisane, možda je naš motiv za nijansu veći i to može da bude mnogo važno protiv ekipa koja igra najbolji fudbal i koja je sasvim zasluženo osvojila titulu - dodaje trener Zete.

Biće ovo četvrti susret Budućnosti i Zete u Kupu Crne Gore - Golubovčani su 2007. napravili legendarni preokret u osmini finala (3:0 na Trešnjici, nakon poraza pod Goricom 2:0), ali su se “plavi” revanširali laganim eliminacijama 2011. i 2015. Šta će biti 2021?

ISKRA I DEČIĆ ZA ISTORIJU

Dueli polufinala su od istorijskog značaja za Iskru i Dečić. Danilovgrađani i Tuzani imaju šansu da dođu do prvog finala, da se bore za prvi trofej u samostalnoj CG.

Ta borba je značajna i zbog plasmana u Evropu (pobjednik Kupa igraće kvalifikacije za Ligu konferencija), ali u ovom slučaju nema prefiks “istorijski” - jer, Iskra je već debitovala na internacionalnoj sceni prošlog ljeta, dok Dečić ima dobru šansu da kroz prvenstvo izbori plasman na međunarodnu scenu.

Prva utakmica polufinala igra se večeras na stadionu “Braća Velašević”.

- Jedna od najvažnijih utakmica za našu ekipu, ako ne i najvažnija ove sezone. Čekamo neugodni i borbeni Dečić, sa nekoliko dobrih individualaca na koje moramo da obratimo posebnu pažnju, ali više smo koncentrisani na našu igru - bićemo napadački orijentisani, jer već u prvom meču želimo rezultat koji će nam pomoći da opet budemo generacija koja će zlatnim slovima biti upisana u istoriju kluba - kaže kapiten Iskre Miloš Drinčić.

Ni Iskra, ni Dečić nisu u nekoj formi - Danilovgrađani su bez pobjede već osam mečeva (sedam remija), a Tuzani četiri.

- Pred nama su ključni mečevi u oba takmičenja. Uradićemo sve da prvi put u istoriji obezbijedimo plasman u Evropu. Postigli smo mnogo do sada, ali vjerujem da smo sposobni i da posao privedemo kraju kako treba. Moramo da izvučemo najbolje iz sebe. Biće teško protiv Iskre, ali imamo naše adute. Iako nas čeka revanš u Tuzima, želimo već u prvom meču da napravimo korak ka finalu - kaže ofanzivac Dečića Kristijan Vuljaj.

Bonus video: