Pet godina od najljepše fudbalske priče 21. vijeka: Dan kad je Lester uradio nemoguće

Prije pet godina Lester je osvojio Premijer ligu

12023 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

U julu 2015, nakon što su dva mjeseca ranije, jedva izbjegli ispadanje, fudbaleri Lestera počeli su pripreme za premijerligašku sezonu - bez trenera i bez velikih očekivanja, a u neizvjesnoj situaciji.

Trener Najdžel Pirson je smijenjen zbog rasističkog skandala na društvenim mrežama u kome je učestvovao njegov sin Džejms, fudbaler "lisica", a na klupu je, sa zakašnjenjem, došao Klaudio Ranijeri, nakon neuspješne avanture sa selekcijom Grčke.

Ko bi rekao da je počela da se piše istorija...

Tu ljetnju oluju umirio je skromni učinak u prelaznom roku, dolasci Fuksa, Okazakija, Kantea i Huta, u tim sa već prilično skromnom reputacijom, sa Vardijem, Marezom, Drinkvoterom, Morganom i Šmajhelom, kao vodećim igračima drugoligaške "prošlosti".

Ukratko, Lester je bio najozbiljniji kandidat za Čempionšip.

"Pošli smo na pripreme u Austriju bez trenera, a kada je Klaudio došao, rekao nam je samo: 'Prošle godine ste uzeli 41 bod, sada želimo 42'. Mislili smo samo kako da preživimo u ligi", ispričao je Argentinac Leo Uljoa .

Između austrijskog ljeta i krunisanja prošlo je deset spektakularnih mjeseci. I nevjerovatne priče.

Tako je, recimo, legenda Lestera Gari Lineker žestoko kritikovao dolazak Ranijerija, a na kraju u donjem vešu vodio popularnu emisiju na "Match of the Day", na BBC-ju.

Ranijeri je briljirao u taktičkoj i mentalnoj pripremi, zabavljao javnost opuštenim odnosom sa medijima, koristio svoj italijanski šarm da uspjeh koji je pravio dobije još veću popularnost...

Lester je dugo bio senzacija, ali niko nije očekivao da će "lisice" ići do kraja.

"Bilo je važno da izdržimo do Božića i da što prije obezbijedimo opstanak. Za to su mi bili potrebni ratnici, a ja sam ih imao. Za nešto više bili su mi potrebni veliki igrači. Imao sam i njih", rekao je Ranijeri u jednom od intervjua nakon titule.

Veliki igrači bili su Vardi, koji je oborio rekord Van Nistelroja po broju uzastopnih premijerligaških mečeva u kojima je dao gol (11), Kante i Marez, koji su danas zvijezde Čelsija i Sitija, golman Šmajhel...

"Bili smo porodica, takvo zajedništvo se ne ponavlja", kazao je Argentinac Uljoa, koji je imao važnu ulogu u ekipi.

I tako je 2. maja 2016, nakon deset bajkovitih mjeseci, titula i zvanično došla na King Pauer stadion - ispričana je najljepša fudbalska priča 21. vijeka...

Bonus video: