Osvojili titulu poslije 11 godina, finansijsku krizu nisu spriječili: Inter moli igrače da se odreknu dvije plate

Fudbaleri Intera su prije dvije sedmice objavili da će se odreći bonusa za osvajanje "kudeta" kako bi pomogli klubu, ali vlasnici su spremni da isplate bonus, ali mole igrače da se odreknu dvomjesečne plate

5757 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Inter je nakon 11 godina osvojio naslov prvaka Italije, ali finansijski problemi kluba, koji ima kineske vlasnike, i dalje su vrlo ozbiljni.

Zbog toga je predsjednik kluba Stiven Žang na zajedničkom sastanku zamolio igrače da se odreknu dvomjesečne plate, čime bi Inter uštedio 25 miliona eura prije oporezivanja.

No, sporazum mora da se postigne prije 30. juna, kada završava fiskalna godina, a teško da će na to pristati oni kojima ugovor ističe na kraju ove sezone. Na sastanku nije bilo trenera Antonija Kontea, objavili su italijanski mediji.

Fudbaleri Intera su prije dvije sedmice objavili da će se odreći bonusa za osvajanje "kudeta" kako bi pomogli klubu, ali vlasnici su spremni da isplate bonus, ali mole igrače da se odreknu dvomjesečne plate.

Inter je prošle sezone imao 100 miliona eura gubitka, a na plate igrača godišnje potroši oko 132 miliona eura (drugoplasirana Atalanta tek 39 miliona).

Većinski vlasnik kluba Suning grupa, kineska trgovačka firma sa sjedištem u Nanđingu, namjerava da proda svoj udio (68.55 posto) i traži 900 miliona eura. O tome su pregovarali sa britanskim investicionim fondom "BC Partners", ali nisu mogli da se dogovore oko cijene.

Suning je bio vlasnik i kineskog prvaka Đangsua, a prije dva i po mjeseca proglasili su bankrot kluba i umjesto slavlja što su prekinuli dominaciju Gvangdžua, klub je prestao da postoji.

Bonus video: