Jedinstveni Pep: Promijenio igru i osvajao trofeje, ispred njega su samo još Ferguson i Lučesku

Od maja 2008. godine, kada je postavljen za trenera Barse, dakle za 13 godina, niko mu nije ni blizu - u tom periodu po 13 pehara u svim takmičenjima imaju Žoze Murinjo i Masimilijano Alegri

9152 pregleda 2 komentar(a)
Foto: AP
Foto: AP

Pep Gvardiola je osvojio još jednu titulu, treću sa Mančester sitijem, a tri puta je bio šampion sa Barselonom u Španiji i Bajernom u Njemačkoj, a od večeras je i treći najtrofejniji trener u istoriji fudbala.

Siti je i zvanično promovisan u prvaka Engleske, nakon pobjede Lestera nad Mančester junajtedom, pa je 50-godišnji Katalonac osvojio 31 pehar u karijeri.

Od maja 2008. godine, kada je postavljen za trenera Barse, dakle za 13 godina, niko mu nije ni blizu - u tom periodu po 13 pehara u svim takmičenjima imaju Žoze Murinjo i Masimilijano Alegri.

Na vječnoj listi ubjedljivo je prvi Aleks Ferguson sa 48 trofeja, a ispred Gvardiole sada je samo još Rumun Mirčea Lučesku sa 33.

Pep može da se primakne Lučeskuu 29. maja, kada igra finale Lige šampiona.

Pored velikih rezultata, Gvardiola je za 13 godina i ušao u istoriju fudbala, kao jedan od rijetkih trenera koji je "promijenio igru".

Prije nekoliko godina jedan od najvećih trenera svih vremena Arigo Saki kazao da istorija fudbala može da se podijeli na period „prije i poslije Gvardiole“.

„On nije prvi koji je donio nešto novo – promjene su donosili Ajaks i Holandija, pa Milan, ali on je posljednji koji ga je promijenio. I to na poseban način. On je bio najhrabriji od svih, on je shvatio da bez rizika i želje za promjenama ostaješ zarobljen u prošlosti i zaboravljen“, kazao je Saki.

Gvardiola, objasnio je tada Saki, nije izumio presing i posjed lopte kao osnovu igre, ali ih je prilagodio modernom fudbalu, brzini igre, fizičkim karakteristikama igrača 21. vijeka, što je bio „najteži mogući zadatak“.

Gvardiolin stil, naziva „tiki-taka“, bio je kombinacija posjeda, presinga i brzine, ustanovljen kroz precizno postavljanje igrača na terenu i njihovo usklađeno kretanje, sa i bez lopte.

I to na „skraćenom“ terenu, sa visoko postavljenom odbranom, i konstantnom težnjom da se lopta koja se izgubi osvoji što prije.

Od Gvardiole na ovamo, presing na protivničkoj polovini postao je bazični dio svakog ozbiljnog i velikog tima, bez obzira na rizik koji nosi u odbrambenim zadacima, a u izvještajima tehničke komisije UEFA, kao i u naučnim fudbalskim elaboratima, takav stil ima i službeni naziv „Gvardiolin efekat“.

I da sada završi karijeru, ostaće upamćen kao jedan od najvećih, ali sa samo 50 godina i 31 titulom, postavlja se pitanje može li da dostigne Ser Aleksa.

Gvardiolini trofeji

Barselona: 14 (tri lige, dva Kupa Španije, tri Super kupa Španije, dvije Lige šampiona, dva Super kupa Evrope i dva Svjetska klupska prvenstva).

Bajern Munich: 7 (tri lige, dva Kupa Njemačke, Super kup Evrope i Svjetsko klupsko prvenstvo).

Mančester siti: 10 (tri lige, jedan FA kup, dva Komjuniti šilda i četiri Liga kupa).

Lista najtrofejnijih

Aleks Ferguson: 48

Mirčea Lučesku: 33

Pep Gvardiola: 31

Valerij Lobanovski: 30

Žoze Murinjo: 27

Bonus video: