Poznato 25 učesnika LŠ naredne sezone: Naziru se šeširi na žrijebu za grupnu fazu, u junu počinju kvalifikacije

Kvalifikacije za Ligu šampiona počinju 22. juna kada je na programu preliminarni turnir. Šampion Crne Gore, Budućnost u grupi nosilaca u prvom kolu

11423 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Širom Evrope završena je većina nacionalnih fudbalskih šampionata. Prvaci su poznati, a poznati su i gotovo svi učesnici evro-kupova u narednoj sezoni.

Nakon posljednjih kola u Engleskoj, Italiji, Španiji, Njemačkoj i Francuskoj poznato je 25 učesnika Lige šampiona (LŠ) za narednu sezonu.

Engleze će u grupnoj fazi predstavljati Mančester siti, Mančester junajted, Liverpul i Čelsi, iz Španije dolaze Atletiko, Real Madrid, Barselona i Sevilja, dok će Bajern Minhen, Lajpcig, Borusija Dortmund i Volfsburg predstavljati Njemačku.

Iz Serije A u Ligu šampiona plasirali su se Inter, Atalanta, Milan i Juventus, a iz Francuske u grupnu fazu direktno idu Lil i PSŽ. U grupnu fazu bi mogao i Monako, pod uslovom da Mančester junajted u srijedu savlada Viljareal i osvoji Ligu Evrope. U slučaju trijumfa "žute podmornice", ekipa Stevana Jovetića igraće od trećeg kola kvalifikacija.

Preostali timovi, koji su već obezbijedili takmičenje u grupnoj fazi LŠ su Sporting iz Lisabona, Porto, Ajaks, Bešiktaš, Klub Briž, Dinamo Kijev i Zenit. Apsolutni pobjednik jučerašnjeg dana je Bešiktaš, koji je u grupnu fazu upao zahvaljujući Čelsijevom plasmanu među četiri ekipe u Premijer ligi. Turski tim je imao najbolji koeficijent, pa je automatski upao u grupnu fazu.

Budući da je poznato 25 timova učesnika grupe faze, već sada se naziru i šeširi, iako će i njihov sastav zavisiti od mnogih faktora.

Šešir 1 (sigurne ekipe): Mančester siti, Sporting Lisabon, Lil, Inter, Bajern Minhen i Atletiko Madrid.

U prvom šeširu će biti još Mančester junajted (ako osvoji Ligu Evrope, ako ne osvoji ide u drugi šešir), Čelsi (ako osvoji Ligu šampiona, ako ne, ide u drugi šešir), te Zenit (ako Mančester siti osvoji Ligu šampiona, a ako ne osvoji, Rusi idu u treći šešir).

Šešir 2 (sigurne ekipe): Real Madrid, Barselona, Sevilja, Juventus, PSŽ i Liverpul.

Borusija Dortmund i Porto mogu da budu u drugom ili trećem šeširu. Ako Siti osvoji LŠ i Viljareal Ligu Evrope, "milioneri" idu u treći šešir. Kada je riječ o Portu, "zamjevi" će se preseliti u treći šešir u slučaju da ili Siti ili Viljareal budu najbolji u svojim finalima.

Šešir 3 (sigurne ekipe): Ajaks, Lajpcig i Atalanata.

Šešir 3 ili 4: Bešiktaš, Klub Briž i Dinamo Kijev.

Šešir 4 (sigurne ekipe): Milan i Volfsburg.

KVALIFIKACIJE POČINJU U JUNU

Kvalifikacije za Ligu šampiona kreću od preliminarne runde, koja počinje 22. juna. Riječ je o turniru na kojem učestvuju Toršavn (Farska ostrva), Priština (Kosovo), Folgore (San Marino) i Inter (Andora). Žrijeb za ovu rundu na programu je osmog juna, a nosioci su Toršavn i Priština. Domaćin turnira su Farska ostrva.

Pobjednik turnira obezbijediće plasman u prvo kolo kvalifikacija. A u prvom kolu evropsku sezonu počinju i šampioni Crne Gore, fudbaleri Budućnosti. Šampion Crne Gore će prvi put u istoriji biti u grupi nosilaca, protivnika će saznati na žrijebu 15. juna. Mogući rivali su im, između ostalog, norveški Bode Glimt, banjalučki Borac, te Šahtjor Soligorsk (Bjelorusija), Helsinki (Finska), Nefči (Azerbejdžan), Mura (Slovenija), Šemrok Rovers (Republika Irska), Konah Kej (Vels), Valur (Island), Hamrun Spartans (Malta) i pobjednik preliminarne runde. Ostala su još tri mjesta, jer se čeka kraj sezone u Izraelu, Luksemburgu i Jermeniji. Kada se kompletiraju sezone u tim zemljama, znaće se u kom šeširu će završiti prvaci Kazahstana (Kairat), Gibraltara (Linkoln Red Imps) i Letonije (Riga).

Osim Budućnosti u prvom krugu kvalifikacija nosioci su Dinamo Zagreb (Hrvatska), Ludogorec (Bugarska), Kluž (Rumunija), Legija Varšava (Poljska), Šerif (Moldavija), Ferencvaroš (Mađarska), Slovan Bratislava (Slovačka), Dinamo Tbilisi (Gruzija), Žalgiris (Litvanija) i Flora Talin (Estonija).

Od drugog kola kvalifikacije idu u dva smjera - radi se o stazi šampiona i stazi pratilaca.

Poznato je da su u stazi šampiona od drugog kola nosioci Crvena zvezda, Olimpijakos i Jang Bojs, dok će ostali učesnici biti poznati nakon prvog kola.

U stazi pratilaca takmičenje od drugog kola počinju Seltik, PSV, Sparta Prag, vicešampion danskog prvenstva, koje je još u toku, bečki Rapid i Galatasaraj.

Od trećeg kola takmičenje počinju Rendžers i Slavija Prag (oba tima u stazi šampiona), a u stazi pratilaca Šahtjor, Benfika, Monako (ako Viljareal osvoji LŠ), koji će biti nosioci, te Genk i moskovski Spartak, koji će u stazi pratilaca pred žrijeb za treće kolo biti u grupi nepovlaštenih.

U plej-of rundi, timovima u stazi šampiona pridružiće se šampion Danske (sezona u toku) i Salcburg.

KALENDAR ZA SEZONU

Preliminarna runda:

Polufinale: 22. jun

Finale: 25. jun

Prvo kolo kvalifikacija:

Šesti i sedmi jul - prvi mečevi

13. i 14. jul - revanš susreti

Drugo kolo kvalifikacija

20. i 21. jul - prvi mečevi

27. i 28. jul - revanši

Treće kolo kvalifikacija:

3. i 4. avgust - prvi susreti

10. avgust - revanši

Plej-of:

17. i 18. avgust - prvi mečevi

24. i 25. avgust - revanši

Grupna faza Lige šampiona

1. kolo - 14. i 15. septembar

2. kolo - 28. 29. septembar

3. kolo - 19. i 20. oktobar

4. kolo - 2. i 3. novembar

5. kolo - 23. i 24. novembar

6. kolo - 7. i 8. decembar

Osmina finala - 15,16, 22. i 23. februar (prvi mečevi), 8, 9, 15. i16. mart (revanši).

Četvrtfinale - 5. i 6. april (prvi mečevi), 12. i 13. april (revanši)

Polufinale - 26. i 27. april (prvi mečevi), 3.4. maj (revanši).

Finale - 28. maj 2022.

Bonus video: