Barsa, Real i Juve odgovorili Uefi: Ili ćemo reformisati fudbal ili ćemo morati da gledamo njegov pad

Uefa je i zvanično pokrenula disciplinski postupak protiv Real Madrida, Barselone i Juventusa zbog njihovog pokušaja pokretanja Superlige, saopšteno je iz sjedišta evropske krovne fudbalske federacije

7345 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Reuters
Ilustracija, Foto: Reuters

Real Madrid, Barselona i Juventus objavili su zajedničćko saopštenje u kojem komentarišu odluku Uefe, koja je zvanično pokrenula disciplinski postupak protiv ova tri kluba zbog njihovog pokušaja pokretanja Superlige.

"Barselona, ​​Juventus i Real Madrid apsolutno su protiv uporne prisile Uefe koju ona sprovodi protiv tri najrelevantnije institucije u istoriji fudbala. Ovaj alarmantni stav predstavlja flagrantno kršenje odluke sudova koji su već jasno dali izjavu upozoravajući Uefu da se suzdrži od preduzimanja bilo kakvih radnji koje bi kažnjavale osnivače Superlige dok su u toku pravni postupci", piše u zajedničkom saopštenju.

Real, Barsa i Juve ističu da je stoga Uefino pokretanje disciplinskog postupka neshvatljivo i "direktni je napad na vladavinu zakona koju smo mi, građani Evropske unije, demokratski izgradili, a istovremeno predstavlja nedostatak poštovanja prema autoritetu sudova."

"Od početka je Superliga promovisana s ciljem poboljšanja stanja u evropskom fudbalu, kroz stalni dijalog sa Uefom i s ciljem povećanja interesa za sport i pružanja navijačima najbolje moguće predstave. Ovaj cilj se mora postići u okviru održivosti i solidarnosti, posebno u nesigurnoj ekonomskoj situaciji kakva je trenutno u mnogim evropskim klubovima. Umjesto da istražujemo načine modernizacije fudbala kroz otvoreni dijalog, Uefa očekuje da povučemo mehanizme koji dovode u pitanje njen monopol nad evropskim fudbalom. Barselona, ​​Juventus i Real Madrid, svi stari više od jednog vijeka, neće prihvatiti bilo koji oblik prisile ili nesnošljivog pritiska, dok su i dalje snažni u svojoj spremnosti da s poštovanjem i kroz dijalog raspravljaju o hitnim rješenjima koja su fudbalu trenutno potrebna Ili ćemo reformisati fudbal ili ćemo morati da gledamo njegov pad", stoji u saopštenju.

Krajem aprila 12 klubova odlučilo je da formra Superligu - Real Madrid, Atletiko Madrid, Barselona, Čelsi, Mančester junajted, Mančester siti, Liverpul, Arsenal, Totenhem, Milan, Inter i Juventus. Nakon toga uslijedila su brojan negodovanja širom svijeta, pa je devet klubova odlučilo da se povuče. Svi, osim Reala, Barse i Juventusa, koji i dalje "ratuju" sa Uefom.

Bonus video: