Krešendo u Portu: Siti traži mjesto među velikanima, Čelsi za drugi trofej

U razmaku od tri sedmice "plavi" su prvo slavili sa 1:0 u polufinalu FA kupa odigranom na Vembliju, a potom iznenadili prvaka u prvenstvenoj utakmici slavljem 2:1 na Etihadu

3589 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

U subotu će jedan fudbalski klub iz Engleske po 14. put u istoriji postati šampion Evrope - hoće li na stadionu Dragao u Portu londonski Čelsi slaviti svoj drugi trijumf ili će Pep Gvardiola konačno dovesti Mančester siti na tron.

Siti je ubjedljivo osvojio naslov prvaka Engleske pa je odavno mogao da se posveti pripremama za finalni okršaj, dok se čelsi u završnici sezone, sve do posljednjeg kola borio za plasman u Ligu šampiona, a imao je i finalni okršaj u FA kupu, u kojem je poražen od Lestera.

Trećem engleskom finalu u istoriji Lige šampiona originalno je domaćin trebalo da bude Istanbul, ali kako se Turska našla na britanskoj "crvenoj" Covid-19 listi, to bi značilo da na tribinama ne bi bilo engleskih navijača.

Kad je propao pokušaj premještanja finala na britansko tlo, s ponudom je uskočio Portugal, zemlja sa zelene liste za engleske turiste, pa će drugu godinu zaredom pitanje pobjednika Lige šampiona biti odlučeno u zemlji koja je do sada tri puta bila domaćin finala, ali sva tri puta su te utakmice igrane u Lisabonu.

Ovoga puta domaćin će biti Porto, a za razliku od prošlogodišnjeg lisabonskog finala, navijačima će biti dopušten dolazak na tribine. Dragao će biti popunjen do jedne trećine ukupnog kapaciteta, što znači da će na triibinama biti oko 16.500 gledatelja.

Siti je do finala stigao bez poraza, uz 11 pobjeda i jedan remi. Gvardiolina ekipa je pritom postigla 25, a primila samo četiri pogotka.

U tom je segmentu Čelsi je tek za nijansu slabiji, s gol-razlikom 22:4. Londonska ekipa je do finala ostvarila osam pobjeda, uz tri remija i jedan poraz.

Oba tima su bila pobjednici svojih grupa. U nokaut fazi Siti je prvo izbacio Borusiju Menhengladbah (s ukupnih 4:0), potom u četvrtfinalu nadigrao Borusiju Dortmund (4:2), a u polufinalu bio bolji od PSŽ-a (4:1).

Čelsi je u osmini finala bio bolji od Atletiko Madrida (3:0), u četvrtfinalu se namučio s Portom (2:1), a u polufinalu nadigrao Real Madrid (3:1).

Sve te pobjede potpisao je Tomas Tuhel koji je zamijenio klupsku igračku legendu Frenka Lamparda. Pod vođstvom njemačkog stručnjaka, koji je prošle godine do finala Lige šampiona odveo PSŽ, ali mu je u finalu s Bajernom ponestalo sreće, Čelsi je ostvario i dvije pobjede u duelima sa Gvardiolinom ekipom.

U razmaku od tri sedmice "plavi" su prvo slavili sa 1:0 u polufinalu FA kupa odigranom na Vembliju, a potom iznenadili prvaka u prvenstvenoj utakmici slavljem 2:1 na Etihadu.

No, od te pobjede, u preostale četiri utakmice prije finala Lige šampiona Čelsi je doživio tri poraza i samo jednom pobijedio. Pobjeda nad Lesterom (:-1) na kraju donijela proboj u Ligu šampiona za sljedeću sezonu.

"Ne ustručavam se reći da su Siti i Bajern bili na najvišem nivou ove i prošle sezone. Mi pokušavamo da ih uhvatimo, a za nas je dobro što u fudbalu nekoga možete da uhvatite u 90 minuta", izjavio je njemački stručnjak, prvi trener u istoriji Lige šampiona koji je u dvije sezone zaredom došao do finala sa dva različita kluba.

Nakon što je sa Sitijem konačno probio granicu četvrtfinala, Gvardiola se vratio u finale Lige šampiona prvi put nakon 2011., kad je s Barselonom osvojio svoj drugi naslov najboljeg u Evropi.

"Ljudi misle da je lako ući u finale Lige šampiona. To što nam je to sada uspjelo, daje smisao onome što smo radili u posljednjih četiri, pet godina", izjavio je Gvardiola.

Do sada je pet engleskih klubova osvajalo naslov evropskog prvaka. Liverpul je rekorder sa šest trofeja, Mančester junajted je osvojio tri, Notingem Forest dva, a Čelsi i Aston Vila po jedan.

Bonus video: