Amsterdam - fudbal u gradu kanala

"Johan Krojf arenu", nekadašnju "Amsterdam arenu" su, svak na svoj način, proslavila i dva najveća crnogorska fudbalska asa - Dejan Savićević i Predrag Mijatović.

103 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Hl
Foto: Hl

Nekadašnje malo ribarsko mjesto na obali rijeke Amstel danas je najveći grad Holandije - finansijski, kulturni i svaki drugi centar, jedan od najpoznatijih gradova Evrope.

Amsterdam je karakterističan po kanalima, koji su uz klompe, vjetrenjače, lale, sireve i brane na moru jedan od simbola i zaštitnih znakova Holandije. Nastali su u 17. vijeku, u sklopu velike urbanizacije Amsterdama, kada su nakon isušivanja močvare ostala ostrva okružena kanalima. Kanali su izgrađeni u obliku koncentričnih pojaseva oko grada - poznatim kao Grachtengordel. Tako je Amsterdam dobio reputaciju “Venecije sjevera”.

Amsterdam je i grad kultnih slikara, Van Goga, Rembranta, grad Rijiks muzeja, grad u kojem se nalazi kuća Ane Frank... Osim toga, prijestonica Holandije je i jedan od najliberalnijih gradova na svijetu, gdje noćni provod nudi čari kakve se ne mogu naći u drugim gradovima Evrope...

Iznad svega - Amsterdam je grad fudbala, dom čuvenog Ajaksa, četvorostrukog šampiona Evrope.

“Johan Krojf arena”, do 2018. poznata kao Amsterdam arena, a onda nazvana po tek preminulom najvećem holandskom fudbalskom sinu, nalazi se u jugoistočnom dijelu grada. Građena je u periodu od 1993. do1996. godine, a koštala je 140 miliona eura.

Amsterdam arena, Euro 2020
foto: Graphic News

Ovaj stadion su, svak na svoj način, proslavila i dva najveća crnogorska fudbalska asa - Dejan Savićević i Predrag Mijatović.

Savićević ostao upisan kao prvi fudbaler koji je postigao gol na “Amsterdam areni” - na otvaranju, u prijateljskom meču Ajaksa i Milana 1996, dok je Mijatović 1998. odlučio prvo finale Lige šampiona igranom na ovom velelepnom objektu (Real - Juventus 1:0).

Stadion kapaciteta 55.500 mjesta (tokom koncetara i do 70.000) ima pokretne krov, a dodatno je renoviran uoči Eura 2000.

Bonus video: