Sankt Peterburg - svemirski brod na Nevi

Sankt Peterburg, nekadašnji Petrovgrad, Lenjingrad, a za Ruse, kratko - Piter, je i fudbalski grad, a prije četiri godine i dom jedne od najmodernijih fudbalskih arena koje postoje

1000 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Grad-muzej, prijestonica carske Rusije, jedna od najimpresivnijih turističkih destinacija Evrope, grad kulture, umjetnosti, književnosti. Grad rijeka, mostova, kanala... Grad jednog od najimpozantnijih muzeja na svijetu, čuvenog “Ermitaža”...

Sankt Peterburg, nekadašnji Petrovgrad, Lenjingrad, a za Ruse, kratko - Piter, je i fudbalski grad, a prije četiri godine i dom jedne od najmodernijih fudbalskih arena koje postoje.

„Arena Sankt Peterburg“, ili kraće - “Krestovski”, po imenu ostrva na kojoj se nalazi, počela je da se gradi još 2008. godine. Stadion je dizajnirao je poznati japanski arhitekta Kišo Kurosava. Veliki svemirski brod koji je sletio na obalu Finskog zaliva - bila je njegova vizija koja je sprovedena u djelo.

„Svemirski brod“ je visok 79 metara, podijeljen je na sedam spratova, ili sedam nivoa. Tehnološki - u pitanju je jedna od najsavremenijih arena na svijetu.

Euro 2020., Stadioni
foto: Graphic news

Opremljen pokretnim krovom, koji se uvlači kliznim stazama, „Krestovski“ može da ugosti bilo koji tip događaja, u bilo koje doba godine - čak i za vrijeme surove ruske zime, unutrašnja temperatura na stadionu je 15 stepeni Celzijusa.

Sank Peterburg je 1703. godine osnovao ruski car Petar Veliki na ušću rijeke Neve u Baltičko more. Samo devet godina kasnije grad je postao prijestonica carske Rusije, što je sa kraćim prekidima (glavni grad carske Rusije povremeno je bila i Moskva) ostao sve do Oktobarske revolucije 1918.

Najsjeverniji milionski grad na svijetu (populacija iznosi pet miliona) je mjesto čiju su istoriju pisali, u kojem su živjeli i djelovali, velikani poput Aleksandra Puškina, Nikolaja Gogolja, Fjodora Dostojevskog, Jozefa Brodskog, kompozitora Dmitrija Šostakoviča...

Od arhitekture i gradskog planiranja, preko izvedbi talenata Opere Marinski i baleta, do remek-djela veličanstvenog „Ermitaža“ - sve je u ovom zadivljujućem gradu usredsređeno na ljepotu i eleganciju.

Legendarni gradski mostovi preko velike rijeke Neve i poznate junske bijele noći privlače na desetine hiljada turista svake godine.

Bonus video: