Danska zna kako sa nordijskim komšijama

Grupa B: U 18 sati u „Parkenu” u Kopenhagenu Danska dočekuje Finsku

4125 pregleda 0 komentar(a)
Danci favoriti protiv Finaca, Foto: Claus Bech
Danci favoriti protiv Finaca, Foto: Claus Bech

U grupi u kojoj je Belgija apsolutni favorit, postoji i debitant spreman da poremeti računicu timovima koji su objektivno bolji.

Finska, koja prvi put igra na evropskim prvenstvima, na startu izaziva Dansku - nordijske komšije će se sastati od 18 sati na „Parkenu” u Kopenhagenu.

Mjesto odigravanja dodatno podiže šanse Dancima da Euro otvore pobjedom, a naruku im ide i tradicija u duelima sa Fincima. Jer, u posljednja 22 meča su izgubili samo jednom (uz 15 pobjeda), dok kod kuće nisu poraženi od ovog rivala još od septembra 1949. godine. Od tada su upisali 18 trijumfa i tri remija...

- Svi priželjkujemo da pobjedom otvorimo Euro, ali ništa me manje ne interesuje utisak koji će moj tim ostaviti. Neću da vidim nedostatak ambicije, niti potcjenjivanje, jer smo onda u problemu. Moramo da želimo trijumf više od protivnika, moramo da budemo čvršći, hrabriji... Hoću da uradimo apsolutno sve što je do nas da rezultat bude dobar - rekao je selektor Danske Kasper Hjulmand.

Danska je na putu do Eura bila fenomenalna. Jedna je od pet reprezentacija (uz Belgiju, Italiju, Španiju i Ukrajinu) koja je kvalifikacije završila bez poraza. Sve to je uradila sa Ageom Hareideom na klupi koji je trebalo i da vodi nacionalni tim na EP da je po planu održano prošlog ljeta, a da ga potom naslijedi Hjulmand. Kako je pandemija koronavirusa odgodila takmičenje, bivši trener Nordsjelanda je dobio šansu da bude selektor na velikom takmičenju...

- Naš cilj? Naravno, da prođemo u nokaut fazu, a tamo već odlučuju detalji - istakao je Hjulmand, čija ekipa će sva tri meča u grupi igrati u Kopenhagenu.

Kod Finske nema mnogo filozofije - tim je uvijek ispred pojedinca, mada se sve vrti oko iskusnog napadača Noriča Temua Pukija. Ako on bude golgeterski raspoložen onda Finci mogu da stvore problem i Danskoj i Rusiji, što da ne i Belgiji.

- Ova ekipa je posebna i ključ uspjeha je samo jedan - jedinstvo koje imamo. Mi smo u suštini velika porodica - kazao je Puki.

Nadovezao se selektor Marku Kanerva:

- Danska je fantastičan tim, pun samopouzdanja poslije nekoliko odličnih rezultata i efikasnih utakmica u posljednje vrijeme. Danci imaju odbranu koja funkcioniše besprekorno, u prednosti su jer su domaćini, ali mi smo pokazali da smo spremni i za veće izazove nego što je ovaj - poručio je Kanerva.

Vjerovatni sastavi - Danska (4-3-3): Šmajhel - Maele, Kjer, Kristensen, Vas - Eriksen, Hejbjerg, Dilejni - Poulsen, Vind, Brajtvajt;

Finska (4-4-2): Hradecki - O’Šonesi, Arajuri, Toivio - Uronen, Kamara, Sparv, Lod, Raitala - Puki, Pohjanpalo.

Euro 2020
foto: Sofascore

Bonus video: