Belgija iz Rusije kreće po šampionske snove

Grupa B: “Crveni đavoli”, jedni od favorita Mundijala, igraju u Sankt Peterburgu protiv domaće “zbornaje komande” (21 h)

7099 pregleda 0 komentar(a)
Eden Azar je imao učinak od četiri gola i asistenciju u dva posljednja meča sa Rusijom, Foto: Dmitri Lovetsky
Eden Azar je imao učinak od četiri gola i asistenciju u dva posljednja meča sa Rusijom, Foto: Dmitri Lovetsky

Enormna klasa sadašnje generacije Belgiju svrstava u red favorita na Evropskom prvenstvu, a “crveni đavoli” će već na startu imati odličnu provjeru. U četvrtoj utakmici šampionata, drugoj u grupi B, Belgija je formalni domaćin Rusiji, koja će imati publiku uz sebe na velepnoj “Gasprom areni” u Sankt Peterburgu (21 h).

Obje ekipe nisu bez problema, jer Belgiji nedostaju povrijeđeni Kevin de Brujne i Aksel Vicel, koji najbolje poznaje ruski fudbal, jer godinama nosio dres Zenita. Sa druge strane, “zbornaja komanda” je ostala bez Alekseja Mostovoja, koji na Evropskom prvenstvu ne može da debituje na svom stadionu, pošto je dao pozitivan test na koronavirus.

Belgijanci su veliki favoriti, jer su na istoj areni u posljednjem međusobnom meču kvalifkacija baš za ovo prvenstvo, 16. novembra 2019. godine, slavili sa 4:1. Asistencija bratu Torganu i dva gola Edena Azara, uz jedan Lukakua - bilo je dovoljno “crvenim đavolima”.

U Belgiji je, s druge strane, međusobni duel završen sa 3:1, uz dva pogotka Edena Azara.

- Prošlo je pet godina od posljednjeg Eura. Ne želim nikome da se svetim za svoj neuspjeh iz 2016. godine, jer moramo ići dalje i osvojiti ovaj šampionat. Nadam se da ćemo dobro igrati, moramo žestoko da radimo, a naš put počinje danas i moramo da dobijemo Rusiju. Potom, isto iz utakmice u utakmicu kao na posljednjem Svjetskom prvenstvu u Rusiji - kazao je golman Tibo Kurtoa.

Na prošlom Euru, 2016, pet godina mlađi “crveni đavoli” bili su jedni od favorita iz sjenke, ali su u četvrtfinalu senzacionalno potučeni od Velsa u četvrtfinalu - 3:1. Dvije godine kasnije na SP u Rusiji napravili su korak više, stigli su do polufinala, a bronzu su osvojili baš na “Gasprom areni”, pobjedom nad Engleskom 2:0.

Belgija Rusija, Euro 2020
foto: Graphic News

- Odlično poznajemo Rusiju, već smo igrali i znamo da će to biti teška utakmica. Igra će biti energetski vrlo zahtjevna, to je sigurno. Spemni smo za težak meč, ali i srećni jer se igra pred navijačima - kazao je golman Belgije i Real Madrida, Tibo Kurtoa.

Na stadionu Zenita je maksimalno dozvoljeno 33.900 gledalaca.

- Belgija jeste favorit, igraju sjajnim stilom i snažni su u svakom pogledu, mada nijednoj ekipi nije lako kada igra bez lidera, što De Brujne jeste. Mi želimo da igramo, a ne da se broimo, jer borba je drugi vid sporta. Spremili smo nekoliko varijanti, ali pamtim kako su neprelazni u duelima, snažni ali i organizovani u igri. No, mi savršeno znamo šta da očekujemo i imamo plan koji treba da realizujemo na terenu. Iskusta nam ne nedostaje, jer smo analizirali sve utakmice sa njima - istakao je Artjom Dzjuba, kapiten selekcije Rusije i napadač Zenita.

U Rusiju nisu doputovali De Brujne i Vicel, koji će se spremati za utakimicu sa Danskom 17. i Finskom 21. juna.

Vjerovatni sastavi - Belgija (3-4-3): Kurtoa - Aldervejreld, Fertongen, Denajer - Menije, Dendonker, Tilemans, T.Azar - Mertens, Lukaku, Doku.

Rusija (5-3-1-1): Šunjin - Fernandeš, Barinov, Džikija, Semenov, Karavajev - Zobnjin, Ozdoev, Golovin - Mirančuk - Dzjuba.

Euro 2020
foto: Sofascore

Bonus video: