povratak

Bufon o emocijama: Mogao sam da osvojim Ligu šampiona, ali u Parmi sam vidio sreću

"Imam mnogo uspomena, prije svega motivacije i nade da mogu napišem još nekoliko važnih stranica u istorijske knjige ovog kluba. Zapravo, znam da to mogu", rekao je Bufon

13201 pregleda 4 komentar(a)
Foto: AP
Foto: AP

Đanluiđi Bufon kazao je da je odbio "dvije prilike da čak i osvoji Ligu šampiona" kako bi mogao da pomogne Parmi da se vrati u Seriju A, te da nije izgubio nadu da će igrati na Mundijalu 2022.

43-godišnji golman je potpisao dvogodišnji ugovor sa klubom u koji se vratio nakon 26 godina, a u kome je počeo sjajnu karijeru.

"Imam mnogo uspomena, prije svega motivacije i nade da mogu napišem još nekoliko važnih stranica u istorijske knjige ovog kluba. Zapravo, znam da to mogu", rekao je Bufon.

„To je glavni razlog zašto sam se vratio, zajedno sa ostalih 999 razloga. Osjećao sam tako snažne emocije, jer je emotivna reakcija jedini način da nastavim da budem na visokom nivou u ovim godinama.

"Znao sam da će mi Parma pružiti nešto što nijedan drugi tim ne može, pa ako sam već bio siguran u svoj izbor, sada sam još više uvjeren u to. Moram da se osjećam srećno, a Parma je to mjesto“.

Ideja o povratku na Tardini došla je nakon što je Juventus igrao sa Parmom u Seriji A, a Bufon ćaskao sa novim predsjednikom Kajlom Klausom.

„Na kraju je pitao da li želim da se vratim u Parmu. Odgovorio sam da sam već igrao u Seriji B i da to ne moram ponovo.

„Međutim, kada sam se vratio u svlačionicu, rekao sam direktorima Juventusa da je Parma u dobrim rukama. Bio sam siguran da će se brzo vratiti u Seriju A i ako ispadne, i da ovdje pravi projekat. Imao sam i druge ponude, neke vrlo lijepe, ali sa emotivnom vezom i osjećajem da ću raditi za neki cilj, povezanost sa Parmom je napravila razliku “.

Bilo je najava da je Bufon dobio ponudu iz Barselone da bude drugi golman..

„Imao sam dvije prilike da čak osvojim Ligu šampiona, ali ne kao glavni akter. Prihvatio sam ulogu rezerve u Juventusu zbog jake veze i prijateljstva koje sam imao sa svima, ali nisam baš radostan što sam takvu ulogu imao posljednje dvije godine.

Na pitanje da li namjerava da bude učesnik Svjetskom prvenstvu 2022. godine, odgovorio je:

„Postoji projekat u selekciji koji sada ide vrlo dobro, pa ne želim to da remetim na bilo koji način. Ja sam sanjar i vrlo optimistična osoba, pa bi naravno igranje na Mundijalu bio čudesan cilj, ali moj glavni cilj je da stignem do juna 2023. godine".

Kada se u novembru 2022. krene SP, Bufon će 45. godina, a već ima 176 nastupa za "azure".