Lalević: Da li je miješanje države to što predsjednik Crne Gore lobira za mog protivkandidata?

"Drago mi je sto će cijeli fudbalski svijet moći da vidi kako i na koji način se održavaju izbori udruženja klubova jedne članice Fife i Uefe", naveo je Lalević

35099 pregleda 227 reakcija 53 komentar(a)
Foto: Tufik Softić
Foto: Tufik Softić

Marko Lalević, kandidat za predsjednika Udruženja klubova FSCG - Sjever, reagovao je na saopštenje FSCG povodom odluke Inspekcije za sport da privremeno zabrani održavanje Izborne skupštine, zakazane za 30. jun.

FSCG je u svom saopštenju naveo da je riječ o miješanju državnog organa u izborni proces, te da su o svemu obaviještene FIFA i UEFA, ali i SDT.

"Pridružiću se inicijativi FSCG i drago mi je što će se čelnici Fife i Uefe pozabaviti nelegitimnoj i zbog kršenja sopstvenog statuta poništenoj Izbornoj skupštini udruženja klubova FSCG - Sjever održanoj 18.05.2021 godine.

Drago mi je što će cijeli fudbalski svijet moći da vidi kako i na koji način se održavaju izbori udruženja klubova jedne članice Fife i Uefe:

- Sa naoružanim neidentifikovanim ljudima ("obezbjeđenjem") koji na ulazu presrijeću delegate i kandidate za predsjednika udruženja klubova FSCG - Sjever, sa nelegitimno izabranim delegatom udruženja trenera na sjednici Skupštine trenera kojoj je još 2017. istekao mandat, sa preko noći mijenjanim delegatima od kojih su neki predsjednici opština (državni organi).

Nisam ja kriv što rukovodstvo Udruženja klubova FSCG - Sjever ne umije ili ne želi da sprovede Izbornu skupštinu poštujući sopstveni Statut i propise. Ali, mislim da je prava riječ ne žele, jer se najbolje snalaze u kršenju sopstvenog Statuta i to decenijama unazad.

Evo ovih dana iako su u obavezi da obezbijede ravnopravnost, demokratski i slobodan postupak u izbornom procesu za ponavljanje Skupštine na sjeveru, cijeli FSCG obilazi klubove na sjeveru kako bi lobirao glasanje za mog protivkandidata, čak im se u tome pridružio i predsjednik države Crne Gore, koji se u četvrtak sastao u Beranama sa njim u inkognito posjeti.

Da li na ovo miješanje države i politike u izborni proces misle u FSCG, ili kad se iz Podgorice iz partijskih centrala zovu delegati da im se sugeriše za koga da glasaju?

Titlovani snimak skupštine na engleskom jeziku biće dostavljen nadležnim organima Fife i Uefe, pa nek krovne fudbalske institucije same zaključe ko je sve vrijeme ukazivao tokom Izborne skupštine na kršenje Statuta, ko je od kandidata predao CV i radnu biografiju, ko je iznio svoj program i viziju razvoja fudbala na sjeveru Crne Gore. A, koji je kandidat rekao da nema potrebe za tim, i koga je na kraju podržalo rukovodstvo FSCG.

Nakon moje podnešene prijave Uprava za inspekcijske poslova odradila je posao profesionalno konstatujući ono što sam i tvrdio da je Skupština bila neligitimna od samog starta i naložila u svom rješenju održavanje nove Izborne skupštine Udruženja klubova FSCG - Sjever.

Postupajući po zapisniku Inspektora za sport Udruženje trenera FSCG - Sjever umjesto raspisivanja javnog poziva za formiranje nove Skupštine na kojoj bi bili prisutni svih 50-ak trenera sa UEFA licencama sa sjevera Crne Gore, napravili su sjednicu Skupštine kojoj je istekao mandat još 2017. godine, na kojoj je bilo pozvano samo 12 trenera, kako bi imali većinu za izbor mog protivkandidata i na to sam uložio novu žalbu Inspekciji za sport.

Sastanku nije prisustvovao zanimljivo ni jedan trener iz opštine Pljevlja, a ni 30-ak iz ostalih opština koji bi glasali za mene. Novo kršenje Statuta dobilo je novu prijavu nadležnim organima.

Nelegitimna Skupština trenera kojoj je odavno istekao mandat trebalo je da bude raspuštena. Da se uđe u proceduru organizovanja nove Skupštine trenera FSCG - Sjever, objavi javni poziv za sve trenere koji se vode u registru trenera FSCG - Sjever, sa UEFA A, B, C kojih ima oko 50, formira nova Skupština koja će odrediti nove legalne organe i izabrati svog delegiranog predstavnika na novoj ponovljenoj Izbornoj skupštini Udruženja klubova FSCG - Sjever.

Sve ostalo, ponavljanje neligitimne shednice Udruženja trenera FSCG - Sjever, kojima je istekao mandat, na kojoj su pozvani samo podobni trenere samo je izvrdavanje zakonitosti i legalne pravne procedure. Iz neprava ne možemo dobiti pravnu proceduru koju svi priželjkujemo.

Inspekcijski organi zakonskim i nepristrasnim aktivnostima vraćaju vjeru u institucije sistema i pravnu državu. Nadam se da će novi savjet RTCG napraviti emisiju na ovu temu gdje bi bili pozvani moj protivkandidat i ja, a sva crnogorska javnost bi mogla da se uvjeri ko priča istinu i ko poštuje državu i njene organe", navodi Lalević.

Bonus video: