Hrvatska nosila pogrešan grb, prvo polje je bilo bijelo: HNS se izvinio zbog propusta

Taj detalj pravi bitnu razliku, jer je grb sa prvim bijelim poljem korišten u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj (NDH)

17838 pregleda 39 reakcija 39 komentar(a)
Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

Hrvatski fudbalski savez izvinio se zbog "nenamjernog propusta", koji je izazvao skandal u toj zemlji.

Fudbalska selekcija Hrvatske je sve četiri utakmice na Evropskom prvenstvu igrala sa pogrešnim grbom na dresu na kojem je prvo polje bijelo.

Na službenom državnom grbu prvo polje je crveno.

Taj detalj pravi bitnu razliku, jer je grb sa prvim bijelim poljem korišten u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj (NDH).

"Promjene u izgled grba nakon proglašenja NDH 1941. godine unose Ante Pavelić i njegovi ustaše. Na snagu je 28. aprila 1941., 18 dana nakon osnovanja zločinačke NDH, stupio Zakon o državnom grbu, državnoj zastavi, Poglavnikovoj zastavi, državnom pečatu, pečatima državnih i samoupravnih ureda koji kaže:

"Grb Nezavisne Države Hrvatske je štit s 25 četvorinskih polja bijelih (srebrnih) i crvenih (boje krvi), poređanih naizmjence u pet redova tako da je početno polje bijelo (srebrno)...."

"Na službenom državnom grbu prvo polje je crveno, a grb s prvim bijelim poljem kao službeni su prihvatili Ante Pavelić i njegovi ustaše 1941. godine. Iz upotrebe je uklonjen nakon što su fašisti i njihovi kolaboratori poraženi u Drugom svjetskom ratu.

Za vrijeme SFRJ je Socijalistička Republika Hrvatska koristila grb s prvim crvenim poljem koji se nakon osamostaljenja očuvao i kao simbol Republike Hrvatske", piše Index.

Zbog svega toga oglasio se i HNS iz kojeg su poslali izvinjenje zbog takvog prospusta.

"Svu štampu na sportsku opremu hrvatske reprezentacije radi kompanija Sitotisak Decolor, uključujući zastave zemalja za pojedine utakmice. Nažalost, dogodila se nenamjerna greška u ručnom vektorskom crtanju i potom u štampanju hrvatske zastavice uoči Evropskog prvenstva, koja potom nije primijećena. Hrvatski nogometni savez tražiće odgovornost od tvrtke Sitotisak Decolor te interno kazniti djelatnike odgovorne za ovaj nenamjeran propust, zbog kojeg se izvinjavamo javnosti i hrvatskim navijačima. Dakako, HNS odbija svaku pomisao da bi se radilo o namjernom izvrtanju hrvatskog grba kojeg hrvatske reprezentacije godinama ponosno predstavljaju širom svijeta", poručili su iz HNS-a.

Bonus video: