Savićeviću podrška delegata i Uefe, ali „igranka” tek počinje?

Predsjednik FSCG Dejan Savićević glasovima 27 prisutnih delegata dobio novi četvorogodišnji mandat na čelu Saveza, Zoran Laković iz Uefe kazao da se država direktno miješa u rad Saveza i da to može da dovede do nesagledivih posljedica

14428 pregleda 54 reakcija 54 komentar(a)
Zoran Laković (Uefa) i Dejan Savićević, Foto: BORIS PEJOVIC
Zoran Laković (Uefa) i Dejan Savićević, Foto: BORIS PEJOVIC

Dejan Savićević dobio je glasove svih 27 prisutnih delegata na Izbornoj Skupštini FSCG i novi četvorgodišnji mandat na čelu crnogorske kuće fudbala.

- Ova podrška mi mnogo znači da se u narednom periodu borim za fudbal i radim za fudbal, kao što sam i radio do sada, i da nastavim da budem posvećen i da zajednički probamo da fudbal u Crnoj Gori dovedemo na još veći nivo - rekao je Savićević nakon glasanja u hotelu “Ramada”.

Izabran je i novi Izvršni odbor saveza, a u njemu su Vojislav Došljak, Vladan Vučelić, Nenad Maslovar, Dejan Ognjanović, Ervin Tošić, Veselin Mijač, Nermin Bećirović, Tomislav Čelebić, Mitar Novaković, Mojaš Radonjić, Paljo Drešaj i Adem Nurković.

Izborna Skupština, međutim, umjesto da bude epilog i finale predizbornih aktivnosti koje su trajale gotovo dva mjeseca, ona je izgleda samo označila novi početak - serije saopštenja, procesa, inspekcijskih odluka, različitih tumačenja statuta i pravnih propisa...

Jedini Savićevićev protivkandidat, internacionalni sudija Jovan Kaluđerović nije se, naime, pojavio na sjednici (kao ni 18 delegata koji bi očigledno glasali za njega) poručivši još prije dva dana da ne želi da krši propise nakon što je Uprava za inspekcijske poslove prošle sedmice donijela odluku o privremenoj zabrani održavanja Izborne Skupštine.

Isti, državni organ je i juče je nakon Izborne Skupštine poručio da je sjednica “nelegitimna” i da je održana “svojevoljno”.

Savićević je, prije toga, osim podrške delegata, dobio i podršku Evropske fudbalske unije (Uefa), čiji je izaslanik na Skupštini, direktor Odjeljenja za nacionalne saveze Zoran Laković, detektovao direktno miješanje države u nezavisnost rada i uređenja FSCG, što je suprotno sa statutima Uefe i Fife.

- Ovo je jedan od rijetkih saveza u Evropi koji veći dio svog profita usmjerava na izgradnju infrastrukture. Gotovo da ne postoji grad u kojem nije uloženo - od Pljevalja, pa do Ulcinja. I umjesto da država na ovim našim prostorima pomogne sportu i fudbalu, kao što je slučaj u Mađarskoj, na ovom području je drugačije - država bi željela da se direktno miješa u nezavisnost rada i uređenja FSCG, što je u potpunosti suprotno sa statutima Uefe i Fife. Svako uplitanje države u nezavisnost rada i izbora u FSCG, a koje je garantovano Statuom FSCG, može da dovede do nesagledivih posljedica i potencijalne suspenzije za sve klubove i reprezentativne selekcije Crne Gore. Upravo zato smo moj kolega iz Fife, Alesandro Gramalji i ja prisutni - želimo da vas uvjerimo da Uefa i Fifa budno motre na Skupštinu i o tome ćemo obavijestiti nadležne organe - kazao je Laković.

Šta slijedi?

Lopta je sada u šesnaestercu Uprave za sport i nadležnog ministarstva, koje ima dva izbora - da prihvati odluku Uprave za inspekcijske poslove, odnosno da odluke jučerašnje Skupštine proglasi nelegitimnim, ili da obustavi postupak protiv FSCG i verifikuje ih.

U prvom slučaju, rad Fudbalskog saveza bio bi blokiran - nacionalna Kuća fudbala ne bi mogla da organizuje domaća takmičenja, naši klubovi ne bi mogli da učestvuju u internacionalnim takmičenjima, reprezentacije selekcije ne bi mogle da se nadmeću.

Nastao bi skandal nezabilježen na evropskom nivou.

Maslovar: Vidimo se uskoro na zakonitoj sjednici

Na Skupštini se nije pojavio ni Nenad Maslovar, predsjednik Udruženja klubova FSCG - Jug, koji je na jučerašnjoj sjednici izabran u novi Izvršni odbor, što mu kao prvom čovjeku jednog od tri regionalna udruženja, pripada i prema Statutu FSCG.

Maslovar se nakon sjednice obratio javnosti, naglasivši da “sadašnje rukovodstvo FSCG, od kada je počeo izborni proces, koristi razne nezakonite radnje kako bi sačuvalo pozicije u savezu”.

- Sadašnje rukovodstvo FSCG, od kada je počeo izborni proces, dezavuiše javnost i koristi razne nezakonite radnje kako bi sačuvali pozicije u Savezu. Izvršni odbor (čitaj: Dejan Savićević) je donio nekoliko nezakonitih odluka (npr. da suprotno Statutu FSCG odredi rok za predaju kandidature za predsjednika). Imenovanje delegata je u velikom broju slučajeva bilo nezakonito (suprotno Statutu). Najčešće su delegate imenovali organi koji nijesu nadležni (npr. na prevaru je član rukovodstva FSCG nagovorio predsjednika jednog udruženja da potpiše ovlašćenje Savićevićevom delegatu za Skupštinu. Nakon toga, Skupština tog udruženja u skladu sa svojim Statutom zakonito određuje drugog delegata). Na sličan način su birani za delegate i predstavnici drugih članova FSCG. O nekima je javnost već upoznata (izbor predstavnika trenera na sjeveru). Najsvježiji primjer nezakonitog rada, poslovanja suprotno Statutu FSCG je učešće Milenka Miće Maraša u radu zabranjene Skupštine FSCG. Maraš je član Izvršnog odbora FSCG a juče je bio i član Skupštine. Maraš je do izbora novog Izvršnog odbora bio u dvostrukoj ulozi pa je tako glasao i za izbor predsjednika FSCG. Fifa i Uefa propisuju standarde i utvrđuju pravila. Nezakonito poslovanje i pogrešna primjena Statuta će kod njih naići na osudu a ne na podršku, saopštio je Maslovar, između ostalog, uz poruku na kraju:

“Gospodo iz FSCG, vidimo se ubrzo na zakonito sazvanoj sjednici Skupštine”.

Inspekcija za sport: Nelegitimna Skupština

Uprava za inspekcijske poslove - odsjek za sport, saopštila je da je jučerašnja Izborna skupština FSCG “nelegitimna” i da je “održana svojevoljno”.

“Kao što je javnost već upoznata, Odsjek za inspekciju za sport Uprave za inspekcijske poslove donio je dva rješenja, od kojih se jedno odnosi na Skupštinu Udruženja klubova - Sjever, a drugim je privremeno zabranjeno održavanje Izborne sjednice FSCG za mandatni period 2021-2025”.

“Uprkos činjenici da je privremeno zabranjeno održavanje Izborne sjednice FSCG, te da žalba na ovo rješenje ne odlaže izvršenje, subjekt nadzora se oglušio o odluku državnog organa i svojevoljno održao Izbornu skupštinu”.

“Napominjemo da je u Upravu za inspekcijske poslove pristiglo više inicijativa, u kojima se navodi niz nepravilnosti u postupku izbora delegata za Izbornu skupštinu, koja je održana”.

“Po predmetnim prijavama postupa Odsjek za inspekciju za sport i o utvrđenom činjeničnom stanju, nakon sprovedenog kontrolnog inspekcijskog nadzora, javnost će biti blagovremeno obaviještena”.

“Kod nesporne činjenice da je FSCG registrovan shodno odredbama Zakona o sportu Crne Gore i nalazi se u Centralnom registru sporta, isti podliježe odredbama ovog zakona i nadležnostima Odsjeka za inspekciju za sport.

“Na kraju, Uprava za inspekcijske poslove izražava čuđenje miješanjem direktora Odjeljenja za nacionalne saveze Evropske fudbalske asocijacije (Uefe), Zorana Lakovića, u unutrašnje zaknodavstvo i rad državnih organa”, saopštila je Uprava za inspekcijske poslove.

Bonus video: