"Grandissimi azzurri": Italija sklonila jednog od favorita, slijedi Španija

Italijani su u polufinalu Evropskog prvenstva - pobijedili su Belgiju u Minhenu 2:1

3657 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Slutilo je na dobro već na premijeri protiv Turske 11. juna, a sada već može da se kaže da sve što radi Italija na Evropskom prvenstvu miriše na veliki rezultat.

Nema dileme - ova Italija koju vodi Roberto Manćini više nije hit i simpatična reprezentacija, već ekipa koja može da ide do kraja, rival od kojeg treba da strahuju sve velike reprezentacija.

Strahovala je i Belgija, i to s pravom - „azuri” su pobijedili u Minhenu 2:1 i plasirali se u polufinale Eura. Zakazali su duel sa Španijom na „Vembliju” 6. jula...

Italija je imala prvu veliku šansu na „Alijanc areni”, gol je poništen zbog ofsajda Leonarda Bonućija, ali nije se mnogo čekalo na vođsto jer je mrežu Belgijanaca zatresao Nikolo Barela u 31. minutu.

Belgija - Italija
foto: Sofascore

Između poništenog i regularnog pogotka Italijana su „crveni đavoli” imali dvije ozbiljne prilike - prvu je propustio Kevin de Brujne, drugu Romelu Lukaku.

Kod obje, pogotovo kod šuta De Brujnea, fenomenalno je reagovao Đanluiđi Donaruma.

Roberto Manćini
foto: Reuters

I onda - 2:0. Lorenco Insinje je u svom stilu povukao loptu i sa dvadesetak metara je plasirao u dalji ugao - koliko je samo takvih golova omaleni Napolitanac postigao u karijeri...

Bilo je to vrijeme totalne dominacije Italije, Belgija poslije 1:0 više nije ličila na sebe ali je do poluvremena smanjila minus nakon guranja Đovanija di Lorenca i Žeremija Dokua koje je sudija Vinčić iz Slovenije okarakterisao kao penal, utisak je i prestrogo.

Lukaku je bio siguran sa bijele tačke u sudijskoj nadoknadi i utakmica se otvorila.

Belgija je u drugom poluvremenu na sve načine pokušavala da izjednači, Lukaku je promašio zicer, a Italija uz sve probleme uspjela da odoli napadima protivnika. I dođe do prvog polufinala na velikim takmičenjima još od 2012. Tada je stigla do finala i poražena je upravo od Španije...

Kostur Eura
foto: Sofascore

A u polufinalu će gotovo sigurno igrati bez Leonarda Spinacole, lijevog beka koji je u gotovo svako meču na Euru bio najbolji igrač Italije.

Bio je i večeras, sve do finiša kada je u suzama napustio teren. Kako god, ova Italija - bez velikih zvijezda - nudi nešto više, sa ili bez Spinacole.

Bonus video: