"Azuri" u oblacima nakon plasmana u finale, Bonući: Sa istim stavom do trofeja

Italija je sinoć u polufinalu, nakon penala, savladala Španiju u polufinalu na Vembliju

7219 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Italija slavi "azure", nakon plasmana u finale Evropskog prvenstva, prvi put od 2012. godine.

Nakon skoro deceniju, uglavnom razočaranja na velikim takmičenjima, izostanka sa Mundijala u Rusiji, pojavila se generacija koja je vratila slavu "kalća".

Italija je sinoć u polufinalu, nakon penala, savladala Španiju u polufinalu na Vembliju.

"Ovo je bila najteža utakmica koju sam igrao. Još jednom je ova ekipa pokazala izdržljivost koja krasi nas Italijane. Ovo je bolna radost i zato je još ljepša. Sad kad smo na centimetar od cilja, moramo se oporaviti i napraviti taj zadnji korak. Ne smijemo da se zadovoljimo, moramo se vratiti ovdje za pet dana s istim stavom i osvojiti trofej koji nam bježi već 50 godina", kazao je Leonardo Bonući.

Federiko Kijeta, strijelac jedinog pogotka za Italiju i službeno proglašen za igrača utakmice.

"Ne mogu riječima da opišem svoje osjećaje. Bila je teška utakmica, Španci su bili sjajni, ali mi ćemo se 11. jula vratiti na finale. Imaju sjajne igrače, ali mi smo se borili do kraja i uspjeli smo", rekao je Kijeza.

Roberto Manćini želi još jedan korak..:

"Ushićeni smo što smo razveselili italijanski narod. Ostala nam je još jedna utakmica, u kojoj moramo učiniti isto. Znali smo da će ova utakmica biti teška, jer je Španija najbolja na svijetu u posjedu lopte, što nam je stvorilo dosta problema. Jedanaesterci su uvijek pomalo lutrija. Igrači su od prvog dana vjerovali da mogu da naprave nešto nevjerovatno. Još nam je ostao jedan korak. Mnogi nisu vjerovali, ali mi smo u finalu. Igrači su željeli da igraju drugačiji fudbal, ljepši za navijače, i za sada su u tome uspjeli", kazao je Manćini.

Bonus video: