Debakl Budućnosti i najubjedljiviji poraz u Evropi u klupskoj istoriji

Šampion Finske u ovom dvomeču slavio ukupnim rezultatom 7:1. Budućnost takmičenje u Evropi nastavlja u Ligi konferencija

47493 pregleda 451 reakcija 131 komentar(a)
Fudbaleri Budućnosti nakon večerašnjeg meča, Foto: Boris Pejović
Fudbaleri Budućnosti nakon večerašnjeg meča, Foto: Boris Pejović

Fudbaleri Budućnosti doživjeli su debakl na evropskoj sceni - crnogorski šampion poražen je večeras u Podgorici od Helsinkija 4:0 u revanš meču prvog kola kvalifikacija za Ligu šampiona.

Šampion Finske u ovom dvomeču slavio je ukupnim rezultatom 7:1!

Crnogorski šampion pretrpio je najubjedljiviji poraz na evropskoj sceni u klupskoj istoriji. Porazi od Leverkuzena 3:0, 16. jula 1995. u Intertoto kupu i La Korunje, takođe 3:0 u istom takmičenju, 2. jula 2005. do večeras su bili najubjedljiviji u istoriji Budućnosti. Ali Leverkuzen i La Korunja su evropski giganti (iako La Korunja danas doživljava teške trenutke), a revanš meč protiv španskog tima i veličanstvena pobjeda 2:1, u Podgorici u revanšu 9. jula 2005. ostaće upisana kao jedna od najblistavijih u istoriji Podgoričana.

Budućnost
foto: Sofascore

Kao i u prvom meču u Finskoj i večeras je Budućnost brzo primila prvi gol, ali iz ofsajda. Bila je to prva akcija na meču gostujuće ekipe - Valenčić je uposlio Sakselu na desnoj strani, a vezista asistirao Riskiju, koji je iz nedozvoljene pozicije savladao Dragojevića. Sudija nije reagovao i Budućnost je morala da krene sa centra.

Do kraja prvog dijela gosti su još dva puta zatresli mrežu. U 35. minutu Saksela je ubacio loptu u šesnaesterac, a Adžić loptu odbio pravo do Valenčića, koji trese mrežu. Pet minuta nakon drugog, gosti su postigli i treći pogodak - Valenčić je krenuo u kontru, dodao loptu do Riskija, koji je asistirao Žairu. Sva tri pogotka u prvom dijelu Helsinki je postigao nakon akcija sa desne strane.

Konačan rezultat postavljen je u 49. minutu. Bila je to najljepša akcija, a krunisao je Riski, koji je postigao drugi gol na meču.

Gosti su mogli i do petog pogotka, ali je Tanaka iz slobodnog udarca u 71. minutu pogodio prečku.

Najbolju šansu za gol Budućnost je imala u 12. minutu kada je Ivanović snažno šutirao, ali je njegov udarac zaustavio Tanander. Crnogorski šampion uglavnom je pokušavao udarcima sa distance - šutirali su Grbić, Raičković, Adžić, Đuričković i Ražnatović, ali je siguran na golu bio Tanander.

Budućnost je protekle sezone dominantno osvojila duplu krunu, titulu osvojila sa 28 bodova više od Sutjeske, potom na žrijebu za prvo kolo kvalifikacija za Ligu šampiona bila nosilac, ali je večeras doživjela pravi debakl.

Ipak, sezona u Evropi nije završena. Budućnost avanturu nastavlja u kvalifikacijama za Ligu konferencija, a protivnik u drugom kolu je Toršavn sa Farskih Ostrva.

A plasmanom u grupnu fazu Lige konferencija ne bi trebalo da se zanosi.

Bonus video: