Makabi je već jednom izgubio u Crnoj Gori, Van Luven: Igraćemo našu igru

Nikšićani su već odigrali dvije evropske utakmice, protiv Gagre iz Gruzije, dok će fudbaleri Makabija večeras prvi put ove sezone nastupiti u zvaničnom meču

3079 pregleda 6 komentar(a)
Trener Makabija Van Luven juče na pres konferenciji, Foto: Makabi Tel Aviv
Trener Makabija Van Luven juče na pres konferenciji, Foto: Makabi Tel Aviv

Sutjeska traži iznenađenje protiv Makabija iz Tel Aviva, večeras u 20.30 sati na "DG areni" u prvom meču 2. kola kvalifikacija za Ligu Evrope.

Nikšićani su već odigrali dva evropska meča, protiv Gagre iz Gruzije, dok će fudbaleri Makabija večeras prvi put ove sezone nastupiti u zvaničnom meču.

To bi mogla da bude mala prednost izabranika Milije Savovića, protiv kvalitetnog i respektabilnog rivala, koji je bez sumnje veliki favorit da se plasira u treće kolo.

Revanš je narednog četvrtka na stadionu "Blumfild" u Tel Avivu.

Patrik van Luven, 51-godišnji Holanđanin, preuzeo je Makabi iz Tel Aviva decembra 2020, osvojio je Liga kup i Stejt kup, ali nije mogao do titule - bolji je bio imenjak iz Haife.

U grupnoj fazi Lige Evrope, međutim, Makabi je prošao grupu u kojoj su bili Viljareal, Sivaspor i Karabag, igrao je 1/16 finala gdje je eliminisan od Šahtjora iz Donjecka.

"Gledali smo Sutjesku u prethodnim evropskim utakmicama - naš rival igra direktan fudbal, pravo na gol, fizički je takođe snažan i čeka nas ozbiljna utakmica", kazao je Van Luven, koji ipak ne dovodi u pitanje prolaz.

"Cilj Makabija uvijek je grupna faza evropskog takmičenja. Treba da igramo našu igru, da nametnemo svoj stil od prvog zvižduka sudije".

Vezista Avram Rikan već sedam godina nosi dres Makabija.

"Bilo je dosta promjena u odnosu na prošlu sezonu, ovo su nam prve takmičarske utakmice, ali ništa ne mijenja naše ambicije", jasan je Rikan.

Makabi je, inače, jednom gostovao u Crnoj Gori - i poražen je ljeta 2010. od Mogrena u Nikšiću (2:1), ali je prošao dalje zahvaljujući pobjedi u prvoj utakmici u Tel Avivu (2:0).

Četiri godine kasnije Makabi je drugi put u istoriji igrao grupnu fazu Lige šampiona, kada je bio posljednji u društvu Čelsija, Dinamo Kijeva i Porta.

Bonus video: