Fudbaleri koji su igrali u svim „ligama petice": Jovetić kao Poulsen i Radučoju

Samo su rijetki u karijeri uspjeli da zabilježe nastup u svim „ligama petice"

12425 pregleda 11 komentar(a)
Jovetić, Foto: Twitter.com/HerthaBSC
Jovetić, Foto: Twitter.com/HerthaBSC

Engleska Premijer liga, španska La Liga, italijanska Serija A, francuska Liga 1 i njemačka Bundesliga su najjača, najkvalitetnija klupska fudbalska takmičenja na svijetu.

Mnogi fudbaleri igrali su ili igraju u nekom od ovih šampionata, ali samo su rijetki u karijeri uspjeli da zabilježe nastup u svim „ligama petice".

Tačnije, samo Kristijan Polusen, Florin Radučoju i, od ove sezone, Stevan Jovetić.

Jovetić će naredne sezone nositi dres njemačke Herte. Crnogorski napadač potpisao je ugovor do 2023. godine, uz opciju da se nakon toga saradnja produži još godinu dana.

Jovetić je prethodne četiri sezone igrao u Francuskoj, za Monako. Odigrao je 77 mečeva, postigao 21 pogodak. Učinak bi bio mnogo bolji da Jo-Jo tokom boravka u Francuskoj nije imao problema sa povredama...

Internacionalnu karijeru, Jovetić je počeo u Fiorentini, u koju je stigao iz Partizana 2008. godine. Nakon pet godina provedenih u Firenci, seli se u Premijer ligu i potpisuje za Mančester siti.

Siti ga šalje na pozajmicu u Inter 2015, „neroazuri" godinu dana kasnije otkupljuju ugovor, a u januaru 2017. Jovetića šalju na pozajmicu u špansku La Ligu, u Sevilju.

Na debiju za Sevilju, u Kupu kralja postiže gol protiv madridskog Reala. Meč je završen 3:3. Tri dana kasnije pogađa mrežu Madriđana i u prvenstvu, donosi Sevilji tri boda i prekida niz Reala od 40 mečeva bez poraza u svim takmičenjima.

Po završetku sezone odlazi u Francusku, u Monako, gdje je igrao sve do ovog ljeta.

Naredna destinacija je Berlin i Bundesliga. I u dresu Herte će imati šta da pokaže.

Prije Jovetića, danski internacionalac Poulsen i Rumun Radučoju mogli su da se pohvale da su igrali u svim najjačim takmičenjima.

Poulsen je igrao za Šalke, koji mu je bio prvi klub nakon odlaska iz domovine. Potom je nastupao za Sevilju (Španija), Juventus (Italija), Liverpul (Engleska) i Evijan (Francuska).

Florin Radučoju, legendarni rumunski fudbaler internacionalnu karijeru počeo je u italijanskom Bariju. U Italiji je igrao još za Veronu, Brešu i Milan. U Engleskoj je igrao za Vest Hem, u Njemačkoj za Štutgart, u Španiji za Espanjol, a u Francuskoj - baš kao i Jovetić - za Monako.

Blizu ovog dostignuća bio je i Kamerunac Pjer Vome. On je igrao za mnoge italijanske i njemačke timove, a nosio je i dres Espanjola i Fulama. Ipak u Francuskoj je igrao za nižerazredne ekipe, sa kojima nije uspio da se plasira u Ligu 1.

Bonus video: