Derbiju oduzeto 12 bodova, slavni klub u teškoj situaciji

Derbi je jedan od 12 osnivača Fudbalske lige 1888. godine

8331 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Engleskom fudbalskom klubu Derbiju i zvanično je oduzeto 12 bodova, a klub je prije nekoliko dana ušao u proces administracije, što je posljednji korak pred proglašenje bankrota.

Klub duguje ogorman novac bankama, a procjenjuje se da mjesečno gubi milion, do milion i po funti.

"Kovid-19 imao je veliki uticaj na finainsije kluba i nastavak normalnih aktivnosti. Naši su kratkoročni ciljevi da završimo ovu sezonu i pronađemo ulagače koji će osigurati finansiranje i sigurnost kluba i zaposlenih", piše na sajtu kluba.

Nakon ove kazne Derbi ima minus dva boda i zauzima posljednju poziciju. U dosadašnjem dijelu sezone zabilježili su dvije pobjede, dva poraza i četiri remija.

Menadžer ekipe je Vejn Runi, koji je u Derbiju i završio igračku karijeru.

Inače, ovo nije jedina kazna koja prijeti ekipi. Derbi bi mogao da ostane bez još 15 poena ukoliko ne isplati 25 dugova u narednom periodu. A već im je izrečena zabrana transfera.

Derbi je jedan od 12 osnivača Fudbalske lige (1888. godine). To takmičenje je 1992. godine preimenovano u Premijer ligu. Ekipa je 1972. i 1975. godine bila šampion, a posljednji put u eliti igrala je 2008. godine. Tada su osvojili svega 11 bodova i već u martu 2008. matematički ispali iz lige.

Standings provided by SofaScore LiveScore

Bonus video: