Sutjeska našla put, Budućnost ga traži, iznenađenja sa mora

Minulog vikenda, mečevima 9. kola, završen je prvi od četiri kruga Telekom 1. CFL, a neki zaključci već mogu da se izvuku

17035 pregleda 39 reakcija 11 komentar(a)
Sutjeska igra najbolji fudbal, Petrovac najotvoreniji, Foto: Telekom 1. cfl - fscg
Sutjeska igra najbolji fudbal, Petrovac najotvoreniji, Foto: Telekom 1. cfl - fscg

Utakmicama 9. kola proteklog vikenda završen je prvi krug u Telekom 1. crnogorskoj fudbalskoj ligi. Prošla je četvrtina prvenstva, a lider je Sutjeska - tim Milije Savovića je bez poraza i ima 23 boda, šest više od drugoplasirane Iskre. Iza Danilovgrađana na tabeli su novajlija Mornar sa 16, te Petrovac sa 14 bodova.

Zanimljivo, Iskra i Petrovac su na kraju prethodne sezone igrali baraž za opstanak i u mečevima sa Igalom, odnosno Arsenalom, uhvatili posljednji voz za opstanak. Petrovac je tek u finišu obezbijedio baraž, jer je sve vrijeme držao začelje tabele, a bio je i miljenik sreće pošto je tek nakon izvođenja penala bio bolji od Arsenala.

Aktuelni šampion, Budućnost nalazi se tek na 7. mjestu, što je najgori plasman petostrukog šampiona nakon devet kola, a Podgoričani su izjednačili negativan rekord po broju osvojenih bodova u samostalnoj Crnoj Gori - samo u sezoni 2015/16. Podgoričani su poslije devet utakmica osvojili toliko bodova (12). “Plavi” su poslije ponižavajućih izdanja u Evropi promijenili trenera (Aleksandar Nedović umjesto Mladena Milinkovića), ali u ligi još traže pravu formu, pa nakon devet utakmica imaju čak bodova 11 manje od rivala iz Nikšića.

SUTJESKA - BEDEM U ODBRANI, RAZNOVRSNOST U NAPADU

Nova uprava, novi trener (Milija Savović naslijedio Miljana Radovića) i bitno promijenjen igrački kadar - mnogo toga je u Nikšiću tokom ljeta bilo novo. Stare su bile samo ambicije - trofeji.

Nakon dobrog izdanja u Evropi i ispadanja od Makabija iz Tel Aviva u 2. kolu kvalifikacija za Ligu konferencija, Sutjeska se okrenula domaćem šampionatu, a dobar prelazni rok omogućio je Savoviću veću širinu prilikom izbora ekipe i razne formacijske kombinacije tokom meča. U prilog tome govori i činjenica da 42-godišnji stručnjak tokom devet kola nijednom nije izveo istu startnu postavu. Samo su kapiten Vladan Giljen, Meldin Drešković i Augusto na svakom meču igrali od prvog minuta.

Slavlje igrača Sutjeske nakon gola Grivića protiv Jezera
Slavlje igrača Sutjeske nakon gola Grivića protiv Jezerafoto: Savo Prelević

Bedem ispred gola i raznovrsnost u napadu - tako bi mogla da se opiše igra Sutjeske. Nikšićani su primili samo dva pogotka (od Iskre i Dečića), iako je uoči sezone promijenjen štoperski tandem - Darko Bulatović i Aleksandar Šofranac su otišli, a došli Drešković (u međuvremenu dobio i poziv za reprezentaciju) i Nikola Drinčić. U odbrani je igrao i Vladan Bubanja, te se period adaptacije i uigravanja nije osjetio.

Kada je riječ o napadu, “plavi” su postigli 15 golova, a u listu strijelaca upisalo se čak deset fudbalera: Božo Marković i Nikola Janjić postigli su po tri, Darko Nikač dva, a Drešković, Marko Matanović, Dragan Grivić, Milivoje Raičević, Filip Mitrović, Marko Vučić i Vladimir Jovović po jedan gol.

Božo Marković na meču protiv Budućnosti
Božo Marković na meču protiv Budućnostifoto: FK Sutjeska

Sjenku na početak sezone bacila je teška povreda Dragana Grivića. Desnom beku nikšićkih “plavih” fudbaler Jezera, Nikola Jovićević slomio je nogu u 3. kolu. Grivić je potom operisan i uspješno se oporavlja.

MOŽE LI BUDUĆNOST DA SE PODIGNE?

Sezonu u Telekom 1. CFL Budućnost je počela sa novim trenerom. Nakon evropskih epizoda i eliminacije od finskog HJK-a u kvalifikacijama za Ligu šampiona, te šamara od farskog Toršavna u kvalifikacijama za Ligu konferencija, Mladen Milinković je sporazumno raskinuo saradnju sa klubom.

Umjesto njega došao je Aleksandar Nedović, koji je debitovao u 3. kolu u porazu od Iskre 2:1. Poslije debakla u Evropi tim su napustili Draško Božović i kapiten Petar Grbić, koji je obavljao i funkciju direktora omladinske škole. Bila je to takođe jedna vrsta šoka, jer su njih dvojica bili vođe tima u prethodne dvije sezone, najiskusniji, ali i ponajbolji igrači (Božović je dva puta zaredom biran za najboljeg igrača lige).

U takvoj, haotičnoj situaciji, Budućnost je do prve pobjede došla tek u 4. kolu u gradskom derbiju protiv Podgorice, a gol za tri boda postigao je Zoran Petrović u 91. minutu.

Nedović
Nedovićfoto: FK Budućnost

Najbolji meč Budućnost je odigrala u 6. kolu, kada je pod Goricom savladana Zeta - 5:1. Nakon toga uslijedila su dva minimalna poraza - od Sutjeske u Nikšiću i Jezera u Podgorici. U prethodnom kolu Nedovićev tim bio je bolji od Petrovca 3:2, upisao prvu pobjedu na strani, ali i najavio izlazak iz krize - može li šampion da se izvuče iz “kanala” i uključi se u borbu za prvo mjesto, uprkos ogromnom zaostatku?

Mogla bi to da pokažu već naredna kola, a slijedi domaći meč sa Rudarom, gostovanje Mornaru, te duel sa Iskrom pod Goricom...

Raičković na utakmici protiv Mornara
Raičković na utakmici protiv Mornarafoto: FK Budućnost

U listu strijelaca upisalo se sedam fudbalera, a najefikasniji su Igor Ivanović i Miloš Raičković sa po četiri pogotka. Dva je postigao Zoran Petrović, a po jedan Vasilije Terzić, Viktor Đukanović, Šaleta Kordić i Lazar Mijović.

Budućnost je primila 12 pogodaka.

NOVAJLIJA SE NE ŠALI, ZETA JOŠ BEZ POBJEDE

Osim Iskre i Petrovca, najprijatnije iznenađenje je Mornar. Nakon pet godina Barani su se vratili u Prvu ligu i poslali jasnu poruku da neće biti puki učesnici ovog takmičenja. Trener Slavoljub Bubanja na raspolaganju ima interesantan tim predvođen CFL veteranima - Grbićem i Markom Ćetkovićem.

Barani su postigli svega devet pogodaka, primili sedam i nalaze se na 3. mjestu. Četiri od pet pobjeda ostvarili su minimalnim rezultatom.

Osim Mornara, kao i Petrovca, ohrabrenje je i Rudar, koji je nakon slabog starta vezao četiri pobjede i pridružio se ekipama iz gornjeg doma.

Marko Ćetković (Mornar) prosljavlja gol protiv Zete
Marko Ćetković (Mornar) prosljavlja gol protiv Zetefoto: Savo Prelević

Na posljednjem mjestu je Zeta. Tim iz Golubovaca, suočen sa brojnim problemima, pripreme je počeo desetak dana prije starta sezone, pa je ovo donekle i realnost.

Cilj je opstanak, a sudeći po dosadašnjim igrama, biće teško ostvariv. Tim Dragoljuba Đuretića još nije upisao pobjedu i ima svega tri boda, uz pet postignutih i 19 primljenih pogodaka.

PODGORICA PROMIJENILA TRI TRENERA, DEČIĆ LUTA NAKON ISTORIJSKOG USPJEHA

Kako to obično biva tokom sezone, klubovi su mijenjali trenere, a prednjačila je Podgorica, koja je tri puta promijenila šefa stručnog štaba.

Tim sa “DG arene” je uoči početka sezone umjesto Milorada Pekovića doveo Dejana Roganovića. Nakon dva mjeseca i eliminacije iz Lige konferencija, te četiri poraza na startu lige, Roganović je dobio otkaz, a umjesto njega došao je Vesko Stešević, koji je vodio tim samo dva kola - dobio je poziv Miodraga Grofa Božovića i pridružio mu se u stručnom štabu ruskog Arsenala iz Tule. U Podgorici ga je naslijedio Nenad Vukčević, koji je dobio otkaz u Petrovcu nakon poraza od Iskre (4:1) u 6. kolu.

Petrovac je umjesto Vukčevića doveo Vladimira Jankovića, koji u finišu prethodne sezone nije uspio da izvuče OFK Titograd iz ponora, ali sa Petrovčanima sada napada vrh tabele i plasman u Evropu.

Janković (desno) je na klupi Petrovca naslijedio Nenada Vukčevića
Janković (desno) je na klupi Petrovca naslijedio Nenada Vukčevićafoto: FK Petrovac

Pomenuto je da je Nedović na klupi Budućnosti naslijedio Milinkovića, a nisu to bile jedine trenerske promjene - posljednji rastanak sa trenerom uslijedio u Tuzima, gdje se Dečić prošle sedmice zahvalio Edisu Mulaliću i umjesto njega doveo Miljana Radovića. Nakon najvećeg uspjeha u istoriji kluba, plasmana u finale Kupa i izlaska na evropsku scenu, Dečić još luta na startu nove sezone - ekipa je vezala pet mečeva bez pobjede i trenutno je tek šesta na tabeli.

BORBA ZA NAJBOLJEG STRIJELCA

Šest fudbalera, sa po četiri pogotka, dijele prvo mjesto liste strijelaca - Miloš Raičković i Igor Ivanović (Budućnost), Adnan Bašić i Marko Miličković (Petrovac), Zakarija Suraka (Rudar) i Vojin Pavlović (Iskra).

Božo Marković i Nikola Janjić (Sutjeska), Šo Jamamoto (Iskra), Marko Ćetković (Mornar), Vuk Striković (Rudar) i Ivan Vukčević (Zeta) po tri puta su se upisali u strijelce.

Rudar najgrublji, Dečić jedini bez penala

U dosadašnjem dijelu šampionata odigrano je 45 utakmica - domaćin je slavio 18 puta, gost 11, dok je 16 mečeva završeno remijem. Postignuto je 116 golova, najviše u šestom kolu - 19, a najmanje u prvom - osam.

U prvom poluvremenu mreža se tresla 48, a u drugom 68 puta. Od 116 pogodaka, pet su autogolovi. Postigli su ih - Nemanja Kartal (Rudar) protiv Budućnosti, Luka Medigović (Petrovac) protiv Podgorice, Jovan Pajović (Mornar) protiv Iskre i Radoš Dedić i Vasilije Radenović (Jezero) protiv Rudara.

Najviše golova postigli su, ali i primili fudbaleri Petrovca - po 17. Igrači Zete samo su pet puta zatresli mrežu.

Arbitri su dosudili 11 penala. Jedina ekipa kojoj nije dosuđen penal je Dečić. Po dva jedanaesterca dosuđena su Rudaru i Zeti, a ostalim ekipama po jedan. Petar Vukčević (Petrovac) i Miloš Zečević (Rudar) nijesu bili precizni sa 11 metara. Pet penala dosuđeno je u 3. kolu.

Na četiri susreta nije bilo golova. Riječ je o duelima Jezero - Dečić, Rudar - Iskra, Podgorica - Zeta i Sutjeska - Petrovac.

Najviše golova na jednom meču viđeno je na utakmici Petrovca i Rudara (4:3 za Petrovčane).

2,5 golova prosječno po utakmici “pada” na terenima Telekom 1. Crnogorske fudbalske lige na startu nove sezone. Najefikasniji je Petrovac (17 golova - 1,9 po meču), a najneefikasnija Zeta (samo pet).

Osmo kolo ostaće upamćeno po neobičnoj situaciji, makar kada je riječ o našem fudbalu - čak šest od 10 golova postigli su stranci, kojih je samo 17 u crnogorskim klubovima.

Na dosadašnjih 45 utakmica pokazano je 205 kartona - 199 žutih i šest crvenih. Najgrublji su igrači Rudara (30 žutih), dok su fudbaleri Iskre dobili 13 opomena.

Crvene kartone rasporedili su Petrovac (3), Jezero (2) i Budućnost (1).

Standings provided by SofaScore LiveScore

Bonus video: