Šta se dešava u Barseloni: Sastanak do četiri, Kuman bi u toku dana mogao da bude bivši...

Očajan start Barselone, a situacija u klubu se ne smiruje

16580 pregleda 34 reakcija 9 komentar(a)
Kuman, Foto: Reuters
Kuman, Foto: Reuters

Neprospavana noć je iza uprave, igrača, ali i navijača Barselone. Španski klub mjesecima proživljava teške trenutke, u finansijskoj je, ali i rezultatskoj krizi, koja je produbljena još jednim porazom u Ligi šampiona.

Barselona je sinoć u 2. kolu Lige šampiona u Lisabonu izgubila od Benfike 3:0 i bez osvojenog boda nalazi se na posljednjem mjestu na tabeli. Ako je uprava nakon poraza od Bajerna (0:3) u 1. kolu bila mirna, saopštivši da je u tom trenutku njemački klub miljama ispred Barse, onda je sinoć definitivno upaljen alarm. Jer dva poraza u Ligi šampiona, bez postignutog i sa šest primljenih pogodaka razlog su za uzbunu u svakom klubu, ne samo Barseloni.

Barselona
foto: Reuters

Prvi put u klupskoj istoriji Barsa je bez postignutog pogotka nakon prva dva meča u evropskim takmičenjima. Još jedan podatak - klub je prvi put od sezone 1971/1972. vezao dva poraza u jednom Uefiom takmičenju. Prethodno su, u pomenutoj sezoni, dva puta izgubili od Porta u 1. kolu Kupa Uefa.

Računajući i prethodnu sezonu Barselona je u Ligi šampiona bez pobjede na posljednjih pet mečeva. U 6. kolu prošle sezone izgubili su od Juventusa, a onda u osmini finala eliminisani od PSŽ (poraz 4:1 i remi 1:1.). Potom su uslijedili mečevi sa Bajernom i Benfikom ove sezone.

Odmah nakon završetka utakmice sa Benfikom i još jedne evropske blamaže kapiten Serhio Buskets i Frenki de Jong kazali su da trener Ronald Kuman ima podršku igrača. I holandski stručnjak je nakon meča poručio da osjeća da su fudbaleri uz njega, ali glavno pitanje je da li uprava ima više strpljenja za Kumana?

Po završetku utakmice, gazda kluba Đoan Laporta odmah je ušao u svlačionicu, ohrabrio igrače, pružio im podršku, a onda po povratku u Barselonu održao sastanak sa članovima uprave.

Sastanak je završen jutros u četiri, piše katalonski "Sport". Razgovarali su o narednim koracima, ali bez konkretnih zaključaka. Odlučili su da dijalog nastave danas, a mediji na Pirinejima pišu da je novi susret zakazan za 14 časova.

Glavna tema sastanka je povjerenje Kumanu. "Sport" piše da će Holanđanin u toku dana dobiti otkaz, ali je otežavajuća okolnost što bi klub morao da isplati odštetu holandskom treneru. A novca ima malo u klupskoj kasi. Još jedan problem je što uprava u ovom trenutku nema spremnu zamjenu, iako je na spisku potencijalnih kandidata mnogo imena.

Barselona
foto: Reuters

Pitanje je ko će se u ovom trenutku usuditi da sjedne na klupu Barselone. Ćavi, Andrea Pirlo i Roberto Martinez od ranije se provlače kroz medije, a od danas je ponovo aktuelan i Marselo Galjardo, koji je početkom ove godine takođe bio jedan od kandidata da zamijeni Kumana. Galjardo je trener River Plate, a ugovor mu ističe na kraju godine.

Đoan Laporta bi želio da dovede Pirla, ali nema podršku Upravnog odbora, navijači bi rado vidjeli Ćavija, a Martinez, koji je i selektor Belgije, demantovao je da će sjesti na klupu, kazavši da je riječ o običnim glasinama.

Barselona
foto: Reuters

Barselona u narednom kolu La Lige, u subotu gostuje madridskom Atletiku. Potom slijedi reprezentativna pauza, nakon koje dolazi meč sa Valensijom na domaćem terenu.

Nakon Valensije je utakmica sezone protiv kijevskog Dinama u 3. kolu Lige šampiona, nakon koje će biti poznato ima li klub više šansi za osminu finala.

A poslije meča sa Ukrajincima naredni meč je sa Real Madridom na "Nou Kampu".

Situacija u klubu teška, rezultati očajni, a raspored paklen. Kuman je nedavno kazao da je on budućnost kluba, ali ako ostane, onda ta budućnost neće djelovati blistavo.

A Barsa nema vremena za gubljenje.

Bonus video: