"Užarena" klupa: U Votfordu nemaju strpljenja sa menadžerima

Od dolaska familije Poco na čelo kluba 2012. godine, na klupi Votforda promijenilo se 13 menadžera

2816 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

U junu 2012. godine italijanska porodica Poco postala je vlasnik Votforda.

Đino Poco, sin Vitorija Poca, gazde Udinezea, postao je prvi čovjek "stršljenova" i tada kreće trenerska vrteška na "Vikaridž roudu".

Po dolasku familije Poco na čelo kluba, menadžer Votforda bio je Šon Dajč. Nekadašnji štoper na klupu "stršljenova" sjeo je u junu 2011. godine, ali je godinu dana kasnije dobio otkaz.

Dajč je nakon Votforda otišao u Barnli, gdje je i danas, devet godina kasnije, dok je Votford nakon njega vodilo 13 menadžera, neki dva puta.

Dajča je na klupi Votforda u julu 2012. godine nasilijedio Đanfranko Zola. Vodio je klub na 66 utakmica i zabilježio 29 pobjeda, 22 poraza i 15 remija. Sa njim na klupi ekipa je osvojila 3. mjesto u Čempionšipu, da bi ih u polufinalu plej-ofa, eliminisao Kristal Palas.

Sa Italijanom na klupi Votford je počeo sezonu 2013/2014. ali je razlaz uslijedio u decembru nakon serije od pet poraza, u momentu kada je Votford bio 13. na tabeli Čempionšipa.

Zolu je naslijedio Đuzepe Sanino. Na klupi "stršljenova" bio je do avgusta 2014. - 13 pobjeda, osam neriješenih i 10 poraza, bilans je Italijana, koji je napustio ekipu, jer mu je svlačionica okrenula leđa.

Nakon Sanina, dolazi Oskar Garsija i vodi tim na svega četiri susreta. U tom periodu ekipa je zabilježila dva remija i po pobjedu i poraz. Nakon dvije sedmice odlazi zbog zdravstvenih problema.

Poslije Sanina, menadžer je bio Bili Mekinli, ali samo na dvije utakmice. Votford je zabilježio pobjedu i remi, a Mekinlija je, u oktobru 2017. naslijedio Slaviša Jokanović.

Sa Jokanovićem ekipa ulazi u Premijer ligu. Djelovalo je tada da su "stršljenovi" našli menadžera na duge staze, ali je uslijedio šok. Po završetku sezone, 5. juna 2015. godine uprava nije uspjela da se dogovori sa menadžerom oko nastavka saradnje i nakon 35 mečeva (21 pobjeda, pet neriješenih i devet poraza), srpski trener je morao da mijenja sredinu.

Umjesto Jokanovića dolazi Kike Sančes Flores. Španac ostaje do kraja sezone, a sa njim klub stiže do polufinala FA kupa i osvaja 13. mjesto u Premijer ligi. Za porodicu Poco, rezultati nijesu bili dobri.

Novi menadžer je bio Valter Macari. Potpisao je trogodišnji ugovor, ali je otišao nakon samo jedne sezone. Votford je osvojio 17. mjesto i izbjegao ispadanje u Čempionšip.

Nakon Macarija, u maju 2017. dolazi Marko Silva. Ostaje pola godine i dobija otkaz, jer je zbog rezultata u tom periodu bila "ugrožena budućnost kluba. Istina, Silva je, dok je bio menadžer Votforda, pregovarao sa Evertonom, gdje je kasnije i nastavio karijeru.

Silvu je u januaru 2018. naslijedio Havi Grasija. Na klupi je sjedio 18 mjeseci i odveo ekipu u finale FA kupa, gdje je u maju 2019. godine bolji bio Mančester siti. Otpušten je u septembru iste godine nakon lošeg početka sezone.

Nakon Grasije u Votford se vratio Kike Sančes Flores, ali se nije dugo zadržao. Svega tri mjeseca proveo je u drugom mandatu i nije ubijedio čelnike kluba da sa njim nastave saradnju.

Potom je Hejden Mulins bio prelazno rješenje. Vodio je ekipu na dva meča, a onda je došao Najdžel Pirson.

Pirson je menadžer Votforda bio od decembra 2019. do jula 2020. Sa njim je Votford u februaru te sezone savladao Liverpul 3.0 i "redsima" nanio prvi poraz u šampionatu.

Potom je sezona prekinuta zbog pandemije koronavirusa. Takmičenje je nastavljeno u junu, a Pirson je dobio otkaz u julu, dva kola prije kraja. U tom momentu Votford je bio iznad zone ispadanja, do kraja su ostala dva kola, pa je sve navijače ovaj rastanak iznenadio.

Umjesto Pirsona na klupu je ponovo sjeo Mulin i sa ekipom ispao iz Premijer lige.

Prethodnu sezonu u Čempionšipu, Votford je počeo sa Vladimirom Ivićem. I krenulo je dobro, ali je u decembru uslijedio rastanak. Spekulisalo se da je do razlaza došlo, jer se Ivić posvađao sa zvijezdom tima, Trojem Dinijem.

Ivića je zamijenio Munjos, uveo "stršljenove" u Premijer ligu i danas dobio otkaz.

Dajč, Zola, Sanino, Grasija, Mekinli, Jokanović, Sančes Flores (dva puta), Macari, Silva, Grasija, Mulins (dva puta), Pirson, Ivić i Munjos - ukupno 427 utakmica na klupi Votforda.

Sudeći po politici kluba, ni sljedeći menadžer se neće dugo zadržati.

Bonus video: