Gavi kao Ćavi: Španija predstavila novu zvijezdu sredine terena

Gavi je odavno prepoznat kao talenat, sa 11 godina je došao u La Masiju iz Betisa, sa 16 godina igrao za omladinski tim (U 19), a prvu tim Barselone ušao nedavno i debitovao 29. avgusta protiv Hetafea

5767 pregleda 2 komentar(a)
Gavi i Verati, Foto: Reuters
Gavi i Verati, Foto: Reuters

Španija je sinoć izborila finale Lige nacija, na San Siru pobijedila evropskog prvaka Italiju 2:1 i predstavila, po mnogima, novu zvijezdu svjetskog fudbala.

Zove se Gavi igra u Barseloni, ima samo 17 godina, a na debiju u dresu "crvene furije" odigrao spektakularnu utakmicu na sredini terena, zadivivši fudbalsku javnost lakoćom kojom je iznosio loptu i brzinom razmišljanja.

Podsjetio je na slavnog prethodnika, koji je zove slično - naravno, na Ćavija.

"Odigrao je sjajnu utakmicu. Nije uobičajeno da sa 17 godina igra ovako dobro. Ima karakter, sjajne fizičke karakteristike, razumije igru... Jasno je da on nije budućnost naše reprezentacije, nego njena sadašnjost. On igra fudbal kao da je u dvorištu ili s prijateljima na ulici", rekao je selektor Luis Enrike.

Gavi je odavno prepoznat kao talenat, sa 11 godina je došao u La Masiju iz Betisa, sa 16 godina igrao za omladinski tim (U 19), a prvu tim Barselone ušao nedavno i debitovao 29. avgusta protiv Hetafea.

"On je tehnički nevjerojatan igrač. U desetinki sekunde može da smisli neko rješenje pod bilo kakvim pritiskom. Strašno je teško naći igrača s takvim karakteristikama i takvom brzinom razmišljanja", rekao je njegov trener iz La Masije Frank Artiga.

Njegov jedini problem su emocije, kaže Artiga.

"Izuzetno je takmičarski nastrojen i emocije koje nekad ponesu, ali ima pobjednički mentalitet kakav nikad nisam vidio", kazao je Artiga.

Gavi je na osam seniorskih utakmica dobio već tri žuta kartona.

"Radimo na tome da se kontroliše, to će doći sa iskustvom", dodao je Artiga.

Bonus video: