Gol Mbapea izazvao buru - za šta služi VAR?

„Ne postoji nijedan snimak koji pokazuje da je odluka ispravna, i to u doba tehnologije. VAR je i izmišljen da titule ne bi dolazile nezasluženo, a to se dogodilo na ‘San Siru’. Srećom, u Ligi nacija, a ne na Svjetskom prvenstvu”, piše „Marka”

9307 pregleda 6 komentar(a)
Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

Drugi osvajač Lige nacija je Francuska, ali je pobjedonosni pogodak Kilijana Mbapea protiv Španije podigao buru.

As Pari Sen Žermena je izašao sam pred Unaija Simona i rutinski ga savladao, ali se na snimku vidjelo da je bio u ofsajdu kada mu je pas uputio Teo Ernandes.

Niko, međutim, nije reagovao - ni pomoćni sudija, ni VAR sistem, što je naljutilo Špance.

Ugledna „Marka” je, ipak, u prvi plan istakla izvanredno izdanje tima Luisa Enrikea.

„Španija nije uzela titulu, ali je osvojila nešto veće - priznanje svijeta i pravo da se još jednom oseća najboljom. Reprezentacija je podlegla Francuskoj u 2. poluvremenu u sudijskom skandalu bez presedana. Tokom svih 90 minuta, Španija je bila bolja u gotovo svim aspektima igre. Završni udarac je izostao, ali postoje razlozi i za optimizam”, piše „Marka”, uz podsjećanje na lošu sreću na Evropskom prvenstvu, uz nadu da će to sve da se vrati naredne godine na Mundijalu u Kataru.

Gol Mbapea je još jednom pokazao da VAR sistem ponekad ne funkcioniše.

„Mbapeov ofsajd je izgledao jasno, ali je VAR rekao ‘nastavi, nastavi’. Ne postoji nijedan snimak koji pokazuje da je odluka ispravna, i to u doba tehnologije. VAR je i izmišljen da titule ne bi dolazile nezasluženo, a to se dogodilo na ‘San Siru’. Srećom, u Ligi nacija, a ne na Svjetskom prvenstvu”, zaključuje „Marka”.

Sudija Entoni Tejlor je igračima Španije na terenu objasnio da je Erik Garsija dodirnuo loptu koju je uputio Ernandes i da je time anulirao ofsajd, ali se oni s tim nisu saglasili.

"Svi mi koji igramo fudbal znamo da je ovo ofsajd. Onaj koji je donio ovo pravilo nije igrao fudbal i nema pojma. Erik nije htio da igra s loptom, već da je ispuca", ljutit je bio strijelac jedinog gola za "crvenu furiju", Mikel Ojarsabal.

Bonus video: