Posljednja nada ostala u Skandinaviji

Crna Gora "poklonila" Norvežanima prvo poluvrijeme, baš kao prije šest mjeseci u Podgorici, a kada je zaigrala odvažnije i ofanzivnije u nastavku, bilo je prekasno da se isprave stvari - 2:0 za Skandinavce uz dva gola veziste Eljunusija

15173 pregleda 26 reakcija 26 komentar(a)
Foto: Savo Prelević
Foto: Savo Prelević

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Crna Gora je izgubila od Norveške u Oslu 2:0 i dva kola prije kraja kvalifikacija ostala gotovo i bez teoretske šanse da se bori za 2. mjesto u grupi G.

Na isti dan kada su prije tačno pet godina pokorili Skandinaviju (pobjeda u Danskoj 1:0) i za sada posljednji put došli u realnu situaciju da se bore za veliko takmičenje, crnogorski fudbaleri su takođe u Skandinaviji, ali sjevernije - u Norveškoj, definitivno ostali bez mogućnosti da urade nešto više u ovom ciklusu kvalifikacija.

Na sličan, gotovo istovjetan način kao prije šest mjeseci u Podgorici, četa Miodraga Radulovića je izgubila od Norveške - rivalu je praktično poklonila prvo poluvrijeme, primila gol i našla se u rezultatskom minusu, da bi tek u nastavku, kada je odigrala malo odvažnije i ofanzivnije, kada je stvorila i jedinu veliku šansu (Marušić), bilo prekasno da se isprave stvari protiv kvalitetnijih Norvežana.

Nije bilo Halanda, ali ga je na pravi način zamijenio Eljunusi - vezista Sautemptona je sa dva gola "odsvirao kraj" pravom, takmičarskom dijelu kvalifikacija crnogorskog tima. Ostala su još dva meča u novembru za popravljanje utiska: protiv Holandije i Turske pod Goricom.

Radulović je krenuo Jovetićem kao jedinim napadačem, te Jankovićem kao malim iznenađenjem u veznom redu. Norvežani su odmah izvršili pritisak i pomjerili crnogorske linije odbrane, ali im je trebalo 27 minuta da stvore prvu pravu šansu, a 29 minuta da povedu.

Golu su prethodile krajnje sumnjive okolnosti, jer je štoper Salernitane Strandberg gotovo hipnotisao Vujačića držeći ga čvrsto za dres, glavom je preko njega asistirao Eljunusiju, koji je iz blizine, takođe glavom, lako pogodio nebranjeni dio mreže.

Fudbalska reprezentacija Crne Gore
foto: Savo Prelević

Nije da je vođstvo "lavova" došlo niotkuda, gol je imao najavu: samo minut ranije, naime, u akciji koja je prethodila pogotku, Norvežani su prvi put izigrali našu odbranu. Pedersen i Deli su probili Crnu Goru po njenoj lijevoj strani, ali je Matija Šarkić bravurozno odbranio krilnom igraču Nirnberga. Nakon kornera, međutim, i nešto duže akcije Norvežana, nije imao šansu...

Crna Gora povučena, bojažljiva u prvom dijelu, sa Jovetićem koji je često bio usamljen među korpulentnim Norvežanima - nije bilo dubine u napadu, niti brzine u akcijama kada bi se ukazala šansa za kontru.

Samo dva udarca iz daljine - oba Jovetića - jedan van okvira gola, drugi u njega, ali bez prevelike opasnosti za golmana Bornmuta Nilanda - bilo je sve od Radulovićeve čete u prvom dijelu.

Norveška - Crna Gora
foto: Sofascore

Nije naša reprezentacija više imala šta da izgubi, niti šta da brani, ali se na najavljenu igru na "sve ili ništa" krenulo tek 45 minuta kasnije, i to sa minusom od jednog gola.

Radulović je uveo Osmajića i pridodao ga Jovetiću u napadu, na klupi je ostao vezista Kosović. Upravo zahvaljujući napadačima Crna Gora je početkom nastavka stvorila prvu polušansu, Osmajić je glavom ostavio samog Jovetića, ali je kapiten loše šutirao sa ivice šesnaesterca.

Norvežani su se oslobodili nakon vođstva, lako su dolazili do našeg šesnaesterca i bili stalna opasnost za Šarkića, ali je Crna Gora dočekala svoju priliku.

Fudbalska reprezentacija Crne Gore, Norveška - Crna Gora
foto: Savo Prelević

Jovetićeva klasa nije mogla da prođe nezapaženo na "Ulevolu", fantastičan pas najboljeg crnogorskog fudbalera u 58. minutu proparao je norvešku odbranu, Marušić je bio sam ispred Nilanda, ali nije bio spretan i koncentrisan kao tri dana ranije u Gibraltaru - otišao je previše ukoso i šansa je propala...

Ušli su potom Đurđević, pa Jovović, na kraju i Bećiraj - sa gotovo četiri napadača, a bez pravih veznih fudbalera i samo tri igrača u defanzivi, uz najveći mogući rizik, Crna Gora nije stigla do izjednačenja.

Fudbalska reprezentacija Crne Gore, Norveška - Crna Gora
foto: Savo Prelević

Još kada je Vešović u nadoknadi dobio drugi žuti karton, koridor ka crnogorskom golu bio je potpuno otvoren, a Eljunusi je u 6. minutu dodatka, sjajnim udarcem sa 20 metara, razgalio srca oko 25 hiljada navijača na stadionu "Ulovel", u prohladnoj oktobarskoj večeri u Oslu.

NORVEŠKA - CRNA GORA 2:0 (1:0)

Oslo - Stadion „Uleval”. Gledalaca: 25.000. Sudija: Ištvan Kovač (Rumunija). Strijelac: Eljunusi u 29. i 90+6. minutu. Žuti kartoni: Niland, Gregersen (Norveška), Vujačić, Marušić, Radunović, Jovović (Crna Gora). Crveni karton: Vešović u 94. minutu.

Norveška: Niland - Pedersen, Strandberg, Hanke Olsen (88. Gabrielsen), Meling, Berg, Deli (64. Jonsen), Edegor (81. Gregersen), Eljunusi, Hauge (46. Aursnes), Torstvet (64. Beriša).

Crna Gora: Šarkić, Vešović, Vujačić, Tomašević, Radunović (82. Bećiraj), Šćekić (76. Jovović), Kosović (46. Osmajić), Marušić, Janković, Hakšabanović (67. Đurđević), Jovetić.

Пласман обезедио SofaScore LiveScore

Bonus video: