Kuman na birou, Barsa traži nasljednika: Svi putevi vode ka Ćaviju

Uprava Barselone sinoć smijenila Ronalda Kumana nakon poraza od Valjekana 1:0 u La Ligi

7135 pregleda 1 komentar(a)
Kuman po dolasku u Barselonu, Foto: Reuters
Kuman po dolasku u Barselonu, Foto: Reuters

Tačno u ponoć sa Pirineja je lansirana vijest - Ronald Kuman više nije trener Barselone!

Rastanak je logičan, neki će reći da je moglo i ranije doći do razlaza, a navijači Barselone konačno mogu da odahnu, budući da su i ranije priželjkivali odlazak holandskog stučnjaka.

Kumanu je presudio sinoćnji poraz od Rajo Valjekana u 11. kolu La Lige. Barselona je poražena 1:0, imala je penal za izjednačenje, ali je Memfis Depaj bio neprecizan. Nakon poraza Barsa je na 9. mjestu na tabeli sa 15 bodova - ekipe, koje dijele prvo mjesto - Real Madrid, Real Sosijedad, Sevilja i Betis imaju šest bodova više od giganta iz Katalonije.

Povezani članci

28. Oktobar 2021.

Smjena u ponoć: Barselona otpustila Kumana

Kuman je od avgusta 2020. trener španskog kluba. Kao igrač svojim pogotkom donio je Barseloni prvu evropsku titulu 1992. godine, a kao trener samo Kup kralja. Trenerski bilans u Barseloni mu je 40 pobjeda, 11 remija i 16 poraza. Prosječno, po utakmici je osvajao 1,96 bodova.

Ronald Kuman
foto: Sofascore

Do izbora Kumanovog nasljednika očekuje se imenovanje v.d. trenera. Španski mediji jutros su objelodanili da će to biti strateg B tima Barselone, Serhi Barhuan, dok "Marka" sada izlazi sa informacijom da će taj posao pripasti Albertu Kapelasu, kojem je posljednji trenerski posao bila selektorska funkcija u mladoj reprezentaciji Danske.

Kuman je, dakle, otišao, a pred upravom je mnogo posla. Prvo, treba imenovati novog trenera, a kandidata je mnogo. I to su, uglavnom imena, koja su se provlačila kroz medije svakog puta kada bi Holanđanin bio na izlaznim vratima - Ćavi, Roberto Martines, Andrea Pirlo i Marselo Galjardo, ali i neka nova poput Ajaksovog trenera, Erika ten Haga.

Kako sada stvari stoje, najbliži klupi, kao mnogo puta do sada je Ćavi. Već je rečeno da bi navijači željeli nekadašnju zvijezdu da vide na novoj funkciji, a i gazda Barse, Đoan Laporta je prethodnih sedmica razgovarao sa Ćavijem o povratku u klub.

"Mundo Deportivo" piše da je Ćavijevo imenovanje pitanje sata, dok "Marka" navodi da je do toga dug put. Nije tajna ni da je Ćavi zainteresovan za novi posao. Nekadašnji španski reprezentativac je trenutno trener katarskog Al Sada, a ugovor mu ističe tek za dvije godine. Ćavi će danas održati sastanak sa čelnicima katarskog kluba kako bi raskinuo ugovor i otklonio posljednju prepreku ka dolasku u Barselonu.

Ako ne raskine ugovor, onda Barsa mora da ubijedi čelnike Al Sada i plati im određenu svotu novca za transfer. Osim toga, "blaugrana" mora Kumanu platiti 13 miliona za raskid saradnje. A ne treba zaboraviti da je svaki euro na "Nou Kampu" bitan, te da je klub u finansijskoj krizi.

Ćavi je u Al Sadu uspostavio filozofiju, koja je slična sa Barsinom. Forsira formaciju 4-3-3, igra napadački fudbal i to daje rezultat. Ekipa je pod njegovim vođstvom ostvarila 66 pobjeda, uz 18 remija i 16 poraza. Postigli su 273, primili 126 golova.

Ćavi bi i u Barsi forsirao isti stil igre, a već ima i želje kada je u pitanju igrački kadar. To su Žil Kunde iz Sevilje i Rahim Sterling iz Mančester sitija. Takođe, Ćavi će, u slučaju dolaska, tražiti produžetak saradnje sa Osmanom Dembeleom, koji je na izlaznim vratima.

Ćavijev dolazak podržavaju i brojni bivši igrači kluba. Brazilac Rivaldo je na Instagramu okačio nekoliko fotografija sa Ćavijem iz igračkih dana u Barseloni što je jasan znak, ko je njegov favorit za dolazak u klubu.

Čini se da oko Ćavija postoji najviše jedinstva u klubu, a do tada mediji na Pirinejima iz minuta u minut prate dešavanja.

Posljednja vijest je i da je trening Barselone pomjeren, pa će umjesto u 11, trenirati u 17 časova. Iza zatvorenih vrata. I bez trenera, očekujući da će taj problem u što skorijem periodu biti riješen.

Jer, već za vikend Barsa dočekuje Alaves u La Ligi, a onda u utorak gostuje Dinamu u Kijevu u Ligi šampiona.

Bonus video: