Šarkić otkrovenje, Savić stabilizovao Atletiko, sjeća li se ko Klimente?

Kako su crnogorski internacionalci igrali u svojim klubovima proteklog vikenda - Sofascore donosi renking

4283 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Twitter
Foto: Twitter

Ofanzivac Rubina iz Kazanja Sead Hakšabanović najbolje je ocijenjeni crnogorski fudbaler proteklog vikenda u najjačim svjetskim ligama, prema računici Sofascore.

Treba napomenuti da “dubinski” parametri po kojima Sofascore vrednuje izdanja igrača na utakmicama nisu (još) implementirani u pojedinim evropskim ligama, pa zato fantastičan učinak Dritona Camaja u dresu mađarske Kišvarde (het-trik za samo 20 minuta), kao ni golovi Igora Vujačića za Partizan, ili Marka Vešovića u dresu azerbejdžanskog Karabaga, nažalost, nisu uzeti u razmatranje za ovaj renking.

Najbolje ocijenjeni crnogorski fudbaleri, Sofascore, Sead Hakšabanović
foto: Sofascore

Camaj je dao već pet golova za svoj tim u posljednja dva meča, Vujačić je glavom otvorio Partizanu put ka pobjedi protiv Čukaričkog, dok je Vešović postigao prvi gol u svom devetom meču za Karabag.

Hakšabanović je, s druge strane, napokon na konkretan način počeo da pokazuje zašto ga je tim iz Kazanja platio 16 miliona eura. Crnogorski reprezentativac asistirao je u prvom minutu sudijske nadoknade za veliku pobjedu protiv moskovskog CSKA - 1:0 za Rubin. Ovo je 22-godišnjem fudbaleru tek druga asistencija u dresu ruskog kluba na 13 mečeva u prvenstvu, a postigao je i jedan gol.

Drugi najbolje ocijenjeni fudbaler proteklog vikenda je pomalo zaboravljeni Emrah Klimenenta, koji nosi dres Ouklend rutsa, člana američke USL lige. Momak rođen u Rožajama, koji je upisao sedam nastupa za reprezentaciju Crne Gore (debitovao je 2016. protiv Turske u Antaliji, posljednji meč odigrao 2018. pod Goricom protiv Rumunije u Ligi nacija), igra centralnog defanzivca u svom timu koji će uskoro kroz plej-of pokušati da se domogne najjače, MLS lige.

Matija Šarkić, golman Vulverhemptona na pozajmici u Birmingemu, najveće je ovosezonsko otkrovenje od svih crnogorskih fudbalera koj igraju vani, pa je za još jedan meč u kojem nije savladan u Čempionšipu zaslužio visoku ocjenu. Njegov tim slavio je na gostovanju Midlsbrou sa 2:0.

Stefan Savić se vratio nakon povrede i tri propuštena meča, Atletiko je nakon te tri utakmice u kojima je zbirno primio sedam golova konačno sačuvao mrežu (3:0 protiv Betisa). Ne treba ni naglašavati značaj 30-godišnjeg Mojkovčanina za igru i čvrstinu tima Dijega Simeonea.

Na kraju, barem kada je u pitanju Top 5 - Uroš Đurđević. Nije postigao gol (dao je četiri na prethodnih šest mečeva za Sporting Hihon) ali i pokazao da ne mora da daje golove da bi bio dobro ocijenjen. Njegov tim je 7. na tabeli španske Segunde, ali ima samo dva boda manje od drugoplasiranog.

Bonus video: