Težak put do Katara - dani odluke za Hrvatsku i Srbiju

Danska i Njemačka već na Mundijalu, blizu su Engleska, Belgija i Francuska. Ko će još direktno na SP, a ko će morati u plej-of, znaće se nakon novembarskih dana raspleta

3120 pregleda 0 komentar(a)
Srbija igra “finale” sa Portugalom u Lisabonu, Foto: AP
Srbija igra “finale” sa Portugalom u Lisabonu, Foto: AP

Kvalifikacije za odlazak na Svjetsko prvenstvo u evropskoj zoni ulaze u finiš. Preostalo je da reprezentacije odigraju po jedan, eventualno dva meča, nakon kojih će biti poznato kojih 10 selekcija će direktno u Katar, a kojih 10 će se kroz komplikovani baraž sa još dvije ekipe iz Lige nacija boriti za preostala tri mjesta.

Uoči novembarskih dana odluke poznato je da su plasman na Svjetsko prvenstvo obezbijedili Njemačka i Danska. “Elf” je rutinski u konkurenciji Rumunije, Sjeverne Makedonije i Jermenije osigurao prvo mjesto, dok Danci još nijesu primili pogodak i imaju maksimalan učinak nakon osam kola.

Na milimetar od Katara su i selekcije Engleske, Belgije i Francuske, koje treba da potvrde plasman u novembarskim mečevima.

DERBI U LISABONU, “POLJUD” SPREMAN ZA RUSE

Fudbalska reprezentacija Srbije, u nedjelju (20.45 h) u Lisabonu protiv Portugala igra meč odluke u grupi A. “Orlovi” imaju bod više, ali i meč više od Portugalaca, koji će u četvrtak igrati u Dablinu protiv Republike Irske.

U slučaju remija ili pobjede nad Ircima, Kristijanu Ronaldu i saigračima u posljednjem kolu biće neophodan bod za direktan odlazak u Katar, a Srbiji pobjeda. Eventualni poraz na “Aviva stadionu” doveo bi Portugalce u situaciju da im samo trijumf protiv Srbije donosi 1. mjesto.

Za Dragana Stojkovića Piksija, selektora Srbije, meč u Lisabonu je “finale”, šta god Portugalci uradili prije toga u Dablinu.

”Ovo finale smo čekali, pucaćemo iz svih oružja. Pretpostavljamo da će nam biti potrebna pobjeda, iako oni igraju sa Ircima u Dablinu. Da sačekamo i taj rezultat... Daćemo sve od sebe, predstavićemo Srbiju na najbolji mogući način”, poručio je Piksi.

Srbija je, dakle, obezbijedila baraž, baš kao i Hrvatska, koja sa Rusijom vodi veliku borbu za direktan odlazak na Mundijal. Hrvati su bili u sjajnoj poziciji, ali su u prethodnom kolu osvojili “samo” bod protiv Slovačke u Osijeku (2:2) i 1. mjesto u grupi H prepustili “zbornaji”.

Hrvatska igra na Poljudu odlučujući meč protiv Rusije
Hrvatska igra na Poljudu odlučujući meč protiv Rusijefoto: Reuters

Prije odlučujućeg međusobnog okršaja, u nedjelju (15 h) na “Poljudu”, aktuelni vicešampioni svijeta će gostovati Malti, dok domaćin prethodnog Mundijala dočekuje Kipar. Ti mečevi igraju se sjutra ali skoro da je izvjesno da će Hrvati morati da pobijede Ruse ako žele direktan plasman.

”Ne želim da govorim o Rusiji. Ta utakmica je u drugom planu, susret sa Maltom je najvažniji. Malta ne može da nam parira u bilo kom segmentu, ali moramo biti ozbiljni i odgovorni, učiniti sve da ih pobijedimo”, poručio je selektor Hrvatske, Zlatko Dalić.

Jasno je i da “zbornaju” čeka pravi pakao u Splitu, na užarenom “Poljudu” gdje Hrvati i ne igraju tako često. Stadion Hajduka je, naime, rasprodat 10 dana prije utakmice.

ŠVEDSKA I ŠPANIJA ZA PRVO MJESTO, GUŽVA U GRUPI D

U grupi G, u kojoj je i reprezentacija Crne Gore, ništa nije gotovo. Holandija je uoči meča pod Goricom lider sa 19 bodova, dva više od Norveške, a četiri od Turske, koja u utorak stiže u Crnu Goru.

Poslije meča sa “hrabrim sokolima” Holandija će dočekati Norvežane, koji će prije utakmice u Roterdamu ugostiti Letoniju. Ako obje selekcije opravdaju ulogu favorita, onda će međusobni susret odlučiti ko će direktno u Katar. Holanđanima će u toj varijanti biti dovoljan i bod, Norvežani će juriti pobjedu.

Turci, međutim, i dalje vjeruju u baraž i čekaju kiks Holandije protiv Crne Gore, ili Norveške protiv Letonije, kako bi uz pobjedu protiv Gibraltara koja se podrazumijeva, u posljednjem kolu na stadionu pod Goricom igrali za 2. mjesto u grupi.

U grupi B, za prvo mjesto bore se Švedska i Španija, a u grupi C Italija i Švajcarska.

Španija ima dva boda manje od Švedske, pa bi međusobni okršaj, u nedjelju u Sevilji mogao da odluči ko će osvojiti prvo mjesto. Prije tog susreta, Šveđani će gostovati Gruziji, a Španci Grčkoj, koja ima četiri boda manje od “furije” i teoretski je u igri za baraž.

Italijani i Švajcarci imaju po 14 bodova i u petak će na Olimpijskom stadionu u Rimu u direktnom duelu odlučiti ko će direktno u Katar. U slučaju remija, u posljednje kolo će sa liderske pozicije ući Italijani, koji imaju bolju gol-razliku. “Azuri” gostuju Sjevernoj Irskoj, dok su Švajcarci domaćini Bugarskoj.

Nevjerovatna situacija je u grupi D. Lider je Francuska sa 12 bodova, a onda slijede Ukrajina (9), Finska (8) i Bosna i Hercegovina (7). Ukrajinci imaju meč više od pomenutih selekcija i u utorak gostuju BiH, koja u subotu dočekuje Finsku. Bosanci, dakle, imaju sve u svojim rukama kada je u pitanju plasman u baraž, ali moraju da pobijede i Fince i Ukrajince.

U grupi E Belgiji je za prvo mjesto neophodan bod na utakmicama sa Estonijom i Velsom, dok će Engleska protiv Albanije i San Marina juriti makar jednu pobjedu, koja bi joj garantovala prvo mjesto.

Rumunija, Sjeverna Makedonija i Jermenija vodiće borbu za baraž u grupi J, baš kao Škotska i Izrael u grupi F.

Kako funkcioniše plej-of

Baraž za Mundijal, odnosno plej-of, kako je popularniji naziv zbog više utakmica i više reprezentacija koje nas čekaju, na programu je od 24. do 29. marta naredne godine.

Učestvuje 10 drugoplasiranih selekcija iz 10 kvalifikacionih grupa, te dvije koje su to pravo izborile kroz Ligu nacija, a koje u kvalifikacijama nisu završile na jednom od prva dva mjesta. Jedna od tih reprezentacija biće Austrija, druga Češka ili Vels.

Dvanaest selekcija će kroz tri turnira igrati polufinale i finale, a pobjednici na tri turnira idu u Katar. Takva situacija bila je i prilikom baraža za prethodno Evropsko prvenstvo.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Standings provided by SofaScore LiveScore
Standings provided by SofaScore LiveScore
Standings provided by SofaScore LiveScore
Standings provided by SofaScore LiveScore
Standings provided by SofaScore LiveScore
Standings provided by SofaScore LiveScore
Standings provided by SofaScore LiveScore
Standings provided by SofaScore LiveScore
Standings provided by SofaScore LiveScore

Bonus video: