Danska bajka još traje, Piksi pokrenuo „orlove”

Dva favorita - Portugalci i Italijani - moraju u baraž za SP, Englezi, Francuzi i Njemci lako do vize za Katar

5786 pregleda 0 komentar(a)
Danska je dominantno osigurala put na Mundijal, Foto: Reuters
Danska je dominantno osigurala put na Mundijal, Foto: Reuters

Evropu će na Svjetskom prvenstvu u Kataru predstavljati 13 selekcija. Nakon završenih kvalifikacija poznato je 10 ekipa sa Starog kontinenta, koje će učestvovati na prvom zimskom Mundijalu, dok će se 12 timova u martu naredne godine, kroz plej-of, boriti za preostala tri mjesta.

Srbija, Španija, Švajcarska, Francuska, Belgija, Danska, Holandija, Hrvatska, Engleska i Njemačka osvojili su prvo mjesto u svojim grupama i obezbijedili direktan plasman na SP, a u plej-of će Portugal, Švedska, Italija, Ukrajina, Vels, Škotska, Turska, Rusija, Poljska, Sjeverna Makedonija kao drugoplasirane selekcije, te Austrija i Češka, koje su to pravo izborile kroz Ligu nacija.

SRBIJA OTKRILA SVE MANE PORTUGALA

Nakon lošeg završetka kvalifikacija za Evropsko prvenstvo i ispadanja od Škotske u plej-ofu, Ljubiša Tumbaković je napustio klupu Srbije. U martu ga je naslijedio Dragan Stojković Piksi i ispred ekipe postavio samo jedan cilj – put u Katar.

U tom trenutku djelovalo je da Piksi ima prevelika očekivanja, ali osam mjeseci nakon imenovanja ispostavilo se da njegov optimizam nije bio bez pokrića – Srbija je bez poraza završila takmičenje u grupi A i osvojila prvo mjesto ispred Portugala.

Pažnju privlači način igre “orlova”. To je očigledno bilo u Lisabonu, u posljednjem kolu, naročito u prvom poluvremenu kada su Dušan Tadić i saigrači nadigrali bivše evropske prvake, savladali ih nakon preokreta 2:1 i drugi put uzastopno se plasirali na Svjetsko prvenstvo.

Srbija je, dakle, Portugalce poslala u plej-of, baš kao i Švajcarci Italijane. Tim Roberta Manćinija je na oba susreta protiv Švajcaraca imao penal, ali je Žoržinjo oba puta bio neprecizan i oba meča su završena bez pobjednika. I onda u posljednjem kolu “azuri” nisu mogli da savladaju Sjevernu Irsku (0:0), dok su Švajcaraci napunili mrežu Bugarske (4:0) i nastavili kontinuitet igara na velikim takmičenjima.

DANCI U NALETU, HRVATI SREĆNO DO KATARA

Kvalifikacije je obilježila i Danska. Polufinalista prethodnog Eura vezao je osam pobjeda bez primljenog gola i već u oktobru obezbijedio put u Katar. Utisak je donekle pokvaren u novembarskim mečevima – prvo su Farska Ostrva pronašla put do mreže Kaspera Šmajhela, a onda im je Škotska nanijela prvi i jedini poraz.

27 bodova je osvojila Danska u 10 utakmica u grupi, koliko i Njemačka. To je najbolji učinak u kvalifikacijama, a bod manje je upisala Engleska. Po 23 su sakupili Holandija, Hrvatska i Škotska, kojoj je to upravo u grupi Danaca bilo dovoljno samo za baraž

Do samog kraja je strahovala Hrvatska. Vicešampioni svijeta su u posljednjem kolu, u direktnom okršaju za 1. mjesto, morali da savladaju Rusiju. Meč na “Poljudu” odlučen je u finišu, a tragičar je bio Fedor Kudrjašov, koji je postigao autogol i “vatrene” poslao na Mundijal, a “zbornaju” u plej-of.

U grupi G, u kojoj je bila i Crna Gora, Holandija je u posljednjem kolu savladala Norvešku i obezbijedila direktan plasman, dok je poraz Norvežana iskoristila Turska i trijumfom u Podgorici ovjerila doigravanje.

KAKAV PERIOD ZA MAKEDONCE

Nakon istorijskog plasmana na Euro, Sjeverna Makedonija izborila je plasman u plej-of za Mundijal. Makedonci su u posljednjem kolu savladali Island (3:1) i takmičenje završili ispred Rumuna, Jermena i upravo Islanđana, a iza Njemaca, koje su savladali u martu u Duisburgu. Tim trijumfom kao da su najavili borbu do posljednjeg daha za plasman na Svjetsko prvenstvo.

Makedonci će, ipak, teško do Katara - na žrijebu za plej-of, 26. novembra, biće u grupi nepovlašćenih, a mogući rivali biće im Portugal, Italija, Švedska, Škotska, Rusija i Vels. Osim Makedonaca nepovlašćeni su Poljaci, Turci, Ukrajinci, Austrijanci i Česi.

Svjetsko prvenstvo je od 21. novembra do 18. decembra naredne godine.

Bonus video: