Petrović, Jelenić i Radulović: Otvoriti debatu o kriterijumu i referencama kandidata za UEFA PRO licencu FSCG

Konkretan razlog njihovog reagovanja je spisak kandidata primljenih na UEFA PRO licencu

4711 pregleda 18 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Filip Roganović
Ilustracija, Foto: Filip Roganović

Crnogorski fudbalski treneri, Gavrilo Petrović, Dejan Jelenić i Milan Radulović obratili su se javnosti povodom završenog konkursa za izbor trenera za UEFA PRO licencu FSCG.

Konkretan razlog njihovog reagovanja je spisak kandidata primljenih na UEFA PRO licencu.

"Da mnoge stvari u našem fudbalu ne funkcionišu kako bi trebalo znaju i ptice na grani, a da se ne priča o konkretnim problemima i to svako zna. Dijelom je to i naša krivica, koju prihvatamo. Konkretan razlog našeg saopštenja je spisak kandidata primljenih na UEFA PRO licencu. Prije svega iz razloga što su stručnost i potencijal kandidata bili u drugom planu prilikom odabira kandidata (čast izuzecima), a da je primaran preduslov za prijem pojedinih kandidata bila, uglavnom, privrženost iskazana u pređašnjem turbulentnom periodu za sadašnje rukovodstvo FSCG."

"Iako smo uvjeravani od direktora CET-a (Centar za edukaciju trenera) da s obzirom na kompletno školovanje koje smo prošli i ocjene koje smo imali od CET-a trebamo biti na spisku do toga nije došlo. Šta se u međuvremenu desilo ne znamo, ili nam nisu govorili istinu ili se možda nisu ni pitali oko onih pitanja zbog kojih i postoje! Zahtijevamo da se javno otvori debata o kriterijumu i referencama kandidata koji su primljeni na licencu i nas koji nismo. Da vidimo koliko još moramo da radimo i da se usavršavamo da dođemo do nivoa upisanih kandidata."

Petrović, Jelenić i Radulović ističu da ova odluka "direktno utiče na jedan vid stagnacije u našem radu i nemogućnost dodatnog usavršavanja kroz seminare za PRO licencu".

"Da pojasnimo onima koji nisu upućeni, PRO licenca je nivo edukacije koju su završili Gvardiola, Klop, Murinjo... Najveće zvanje za fudbalskog trenera. Možda se ispostavi da ovaj spisak i nije loša stvar za naš fudbal, da se napokon otvore neke od tabu tema crnogorskog fudbala, prije svega omladinskog i da vidimo ko radi na štetu a ko na korist našeg fudbala"

"Da li mi koji svakodnevno doprinosimo boljitku našeg fudbala ili oni koji iz fotelja svojim odlukama uglavnom urušavaju ugled prije svega naše omladinske škole? Čekamo zvaničan izvještaj Stručnog vijeća, koji još nije završen (!?) da vidimo ko je od naših kolega stao iza ovog najblaže rečeno diskutabilnog spiska. Biće i o tome priče u narednom periodu. Ovo je samo početak, koji će, uvjereni smo, voditi samo ka oporavku našeg fudbala", poručili su Petrović, Jelenić i Radulović.

Bonus video: