Održavanje SP-a svake druge godine imalo bi nesagledive posljedice po evropske reprezentacije

Ako Infantino i Fifa "proguraju" plan da se Mundijal igra svake druge godine, najviše bi bile pogođene reprezentacije kao što je crnogorska

21497 pregleda 1 komentar(a)
Skraćenjem kvalifikacija CG bi imala manje šansi da igra sa najvećim reprezentacijama: Sa meča protiv Holandije, Foto: Savo Prelević
Skraćenjem kvalifikacija CG bi imala manje šansi da igra sa najvećim reprezentacijama: Sa meča protiv Holandije, Foto: Savo Prelević

Nezavisna studija koju je na zahtjev Uefe sprovela renomirana konsultantska kuća "Oliver & Ohlbaum" pokazala je da bi održavanje Svjetskog prvenstva svake druge godine - što je plan koji Fifa na čelu sa predsjednikom Đanijem Infantinom želi da sprovede u djelo - imalo negativne, čak i nesagledivo štetne posljedice na nacionalne fudbalske asociacije u Evropi, među kojima je i crnogorska.

Alarmantni nalazi izvještaja, kako se navodi, izazivaju ozbiljnu zabrinutost u vezi sa održivošću Fifinog plana i odnose se se na različite segmente fudbalske igre i takmičenja.

Infantino je, u najmeri da progura svoj "revolucionarni plan", već dobio odobrenje Afičke fudbalske konfederacije, a vjeruje se da će na svojoj strani imati i podršku brojnih nacionalnih fudbalskih saveza u Aziji.

Evropa i Južna Amerika, odnosno UEFA i CONMEBOL, za sada se, međutim, žestoko protive Fifinom planu, a nezvanično je spominjan i bojkot takvog Mundijala kao jedan od načina borbe.

Svi svjetski prvaci u istoriji, kao i finalisti mundijala, dolaze iz Evrope i Južne Amerike.

Zašto se najjače fudbalske nacije protive Infantinovom planu, umnogome su pokazali i rezultati istraživanja.

"Najavljeni cilj ublažavanja kalendarskog opterećenja za igrače je u suprotnosti sa dupliranjem završnih turnira. Ukoliko bi se Svjetsko prvenstvo igralo svake druge godine, najbolji fudbaleri bi svaku godinu završevali jednim velikim takmičenjem - Svjetskim prvenstvom ili kontinentalnim šampionatom. Turniri ovakvog intenziteta ne mogu da se ponavljaju svake godine a da to ne dovede do veće psihičke i fizičke iscrpljenosti igrača, koji bi zapravo morali da igraju čak i više od jednog turnira po sezoni, jer bi se sve kvalifikacione utakmice odvijale u jednom ili dva dugačka bloka", navodi se u studiji koju je objavila Uefa.

Nije, zapravo, bilo ni potrebno ovo istraživanje da bi se zaključilo da bi održavanje Svjetskog prvenstva svake druge godine žestoko naštetilo Fudbalskim savezima kao što je crnogorski, odnosno reprezentaciji Crne Gore.

Zašto?

Ukoliko se Svjetsko prvenstvo zaista bude održavalo svake druge godine, reprezentacije kao što je Crna Gora ne bi imale mnogo veće šanse da se plasiraju na završni turnir, nego što ga imaju sada.

Matematički, šansa bi se duplirala, jer bi se Mundijal igrao svake druge godine, ali suštinski - opet bi Crna Gora morala da bude među 12, 13, maksimum 15 najboljih selekcija u Evropi da bi se plasirala na SP, čak i kada na Mundijalu bude učestovalo 48 reprezentacija (od SP 2026).

Sa druge strane, ukidanjem dosadašnjeg formata kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo, odnosno njegovim svođenjem na samo nekoliko utakmica, i to u kratkom vremenskom intervalu, smanjila bi se mogućnost da crnogorska reprezentacija dočeka neku od najjačih evropskih selekcija, a smanjio bi se i broj takvih mečeva.

U studiji se, uostalom, dalja kaže:

"Povećanje broja završnih turnira i smanjenje kvalifikacija uticalo bi na to da igrači s najprometnijim rasporedom igraju još više, dok bi svi ostali imali manje u svom kalendaru. Isto bi se dogodilo i sa njihovim reprezentacijama. Timovi koji ne dođu do finalnih turnira u predloženoj šemi ne samo da bi ukupno odigrali manje utakmica, već bi izgubili redovan kontakt sa svojim bazama navijača zbog dugog perioda neaktivnosti", navodi Uefa rezultate studija.

Posljedice bi, dalje, bile lančane i još nesagledivije.

"Kalendar koji ne odgovara stvarnim tehničkim potrebama reprezentacija, ne nudi mogućnost isprobavanja i postepenog uvođenja novih igrača, a dešavalo bi se da neke selekcije odigraju cijeli kvalifikacioni ciklus bez ključnih - povrijeđenih fudbalera. Ovo bi negativno uticalo i na lige, izlažući ih predugim pauzama, što bi bilo štetno za sve - posebno za one koji igraju ljetnu sezonu i one koji zimi moraju da prekinu prvenstvo iz klimatskih razloga. Jednomjesečna aktivnost reprezentacija u novom formatu kvalifikacija ostavila bi igrače koji je igraju ze reprezentaciju bez konkurencije, dok bi njihove međunarodne kolege igrale intenzivno. Klubovi bi snosili posljedice takve nedosljednosti", navodi Uefa.

Igranje Svjetskog prvenstva svake druge godine, kako se navodi, imalo bi negativan uticaj i na ženski fudbal, čiji bi mundijali izgubili na pažni i kalendarskoj ekskluzivnosti, a smanjili bi interesovanje navijača i medija.

Ispaštale bi i mlađe kategorije...

Cijeli sistem omladinskog reprezentativnog prvenstva bi trebao biti revidiran i vjerovatno smanjen, kao posljedica smanjenja prozora dostupnih reprezentacijma", navodi se.

Međunarodni olimpijski komitet nedavno je saopštio da bi Fifin plan održavanja Svjetskog prvenstva svake druge godine donio zabrinjavajuće efekte na mnoge druge sportove, čiji bi se ključni događaji suočili sa neviđenim kalendarskim sukobima. Prvenstvo u bilo kojem sportu, na primjer, bilo bi manje praćeno ako se u istom tom periodu igra jaki fudbalski turnir.

"U ovom mračnom sportskom kontekstu, istraživanje koje je je sprovela firma 'Oliver & Ohlbaum' predviđa duboko negativnu perspektivu za evropski fudbal i evropske reprezentacije, ako se plan Fife sprovede u djelo", saopštila je Uefa.

Žestoko bi opali i prihodi...

"Ako se izračunaju gubici od centralizovanih medijskih TV prava (distribucije iz Uefe u kvalifikacijama i Ligi nacija, ali i od pojedinačnih izvora kao što su ulaznice i sponzorstva, prihodi evropskih nacionalnih saveza mogli bi pasti između 2,5 i 3 milijardi eura tokom četvorogodišnjeg ciklusa, u zavisnosti od broja dostupnih kvalifikacionih prozora (dva ili samo jedan). Ponavljajući jasne prigovore evropskih aktera u nekoliko navrata i čvrsto i motivisano protivljenje koje su najavile organizacije navijača, UEFA smatra da radikalne promjene treba predložiti samo ako dovedu do jasnih i neupitnih koristi za igru ​​i njene aktere", navodi se u saopštenju.

Mnogo toga je jasno, ali Infantino ne odustaje. Nedavno je u govoru pred afričkim nacionalnim asocijacima (CAF) kritikovao Evropljane i Južnoamerikance, istakavši da se "boje da će izgubiti primat" održavanjem Mundijala svake druge godine.

Bonus video: